Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 19.08.2012.
15:53
Beta A

Ulazak u EU ne bi prošao na referendumu

Ulazak Srbije u Evropsku uniju podržava 49 odsto građana, a 25 odsto je protiv, pokazuje istraživanje vladine Kancelarije za evropske integracije.

Građani protiv EU zbog politike uslovljavanja
 

Na referendumu sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?" 49 odsto građana Srbije glasalo bi za, 25 odsto bi glasalo protiv, 19 odsto ne bi glasalo, dok osam odsto ne zna šta bi odgovorilo, rezultati su prvog ovogodišnjeg istraživanja "Evropska orijentacija građana Srbije - trendovi", koje je Kancelarija za evropske integracije sprovela krajem juna.

Pad podrške zbog loših reformi

 

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da je podrška evropskim integracijama zabeležila blagi pad jer u prethodnom periodu nije bilo pravih unutrašnjih reformi, kao ni rezultata koje građani mogu da osete u svakodnevnom životu.

 

"Ipak, dobro je da je i dalje oko 50 odsto građana za ulazak Srbije u Evropsku uniju, što je najveća podrška bilo kom društvenom procesu u zemlji", rekla je Grubješić povodom ovog istraživanja.

 

Prema njenim rečima, posle ukidanja viza, građani praktično nisu osetili nijedan pomak na putu ka EU koji se direktno tiče njihovog svakodnevnog života.

Anketa rađena prema standardu Eurobarometra, u kojoj je učestvovalo 1.034 ispitanika starijih od 18 godina, pokazuje da je sadašnji nivo podrške građana EU za dva procenta manji u odnosu na prethodno istraživanje, ali i da je tri procenta manje onih koji su protiv članstva naše zemlje.

Članstvo u EU bi za 41 odsto građana bila dobra stvar, 28 odsto smatra da je to loše, a 31 odsto smatra da to nije ni dobra ni loša stvar, navodi se u istraživanju.

Među onima koji bi glasali protiv članstva Srbije u EU, najveći procenat, odnosno njih 19 odsto, bi se na taj korak odlučilo jer smatra da članstvo Srbiji ne bi donelo ništa dobro, 14 odsto građana se protivi ulasku Srbije u EU zbog "politike uslovljavanja, ucena i pritisaka", dok je 15 odsto onih koji ne znaju, odnosno nemaju odgovor zašto bi glasali protiv.

I dalje veliki broj građana, 68 odsto, smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i da nisu uslov za članstvo, već zbog nas samih, radi stvaranja bolje Srbije. Ipak, uočljiv je pad bezuslovne podrške reformama u odnosu na prethodno istraživanje, kada je čak 85 odsto građana izrazilo pozitivan stav prema reformskim procesima. Najviše građana, čak 41 odsto, borbu protiv korupcije svrstava među najznačajnije i sa najviše uticaja na njihov svakodnevni život.

I pored toga što je opao procenat onih koji smatraju da se Kosovo i Metohija postavlja kao glavni uslov Srbiji za dobijanje statusa kandidata, najveći broj gradana, 41 odsto, i dalje ovaj problem vidi kao glavnu prepreku kandidaturi. U skladu s tim, 61 odsto građana razume važnost ovog pitanja i smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo svakako rešavati, nezavisno od toga da li to trazi EU.

Najviše građana smatra da će status kandidata Srbiji doneti bolji život, nova radna mesta (32 odsto) i pristup evropskim fondovima (27 odsto), dok je značajno opao procenat onih koji kandidaturu povezuju sa više administrativnih obaveza, većim cenama i porezima, što je stav koji trenutno ima tek 17 odsto građana.

Kao glavne faktore koji otežavaju ulazak naše zemlje u EU, građani su navodili politiku stalnog uslovljavanja EU (37.48 odsto) i nesposobnost domaćeg rukovodstva (19.44 odsto), dok se smanjio broj građana koji kao prepreke članstvu vide mentalitet naših ljudi i nespremnost na promenu (8,14 odsto).

Opada i procenat onih koji su spremni da se u cilju ulaska u EU usavršavaju, doškoluju, izmene dosadašnje navike. U odnosu na, na primer, decembar 2009. godine kada je čak 44 odsto građana Srbije bilo spremno na dodatno školovanje i usavršavanje, sada se taj broj smanjio na 35 odsto. Međutim, i dalje više od trećine građana Srbije voljno da učini taj dodatni napor.

Povećao se nivo informisanosti građana o fondovima EU, pa tako trenutno 57 odsto građana EU vidi kao najvećeg donatora Srbije od 2000. godine, što odgovara realnom stanju prema kojem su EU i zemlje članice zaista najveći donatori i investitori u Srbiji, za kojima slede SAD, Norveška, Švajcarska i Japan.

Građani Srbije, njih 30 odsto, veruju da će EU uspeti da prevaziđe sadašnje probleme, ali će sve teže primati nove članice, 16 odsto građana misli da će prevazići sve probleme i nastaviti da se širi, dok 25 odsto građana misli da će se Unija potpuno zatvoriti ili čak raspasti, pre nego što će se dalje širiti i jačati.

Za najveći broj građana, njih 39 odsto, EU i dalje predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, više mogućnosti za zapošljavanje (35 odsto), kao i mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (32 odsto).

Kancelarija za evropske integracije od 2002. godine redovno sprovodi istraživanja javnog mnenja kako bi ispitala racionalnu procenu građana koji su njihovi interesi, kako vide budućnost koju očekuju za sebe i svoju decu i očekivanja od političara kojima daju mandat da sprovode reforme na putu ka Evropskoj uniji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.08.2012. 18:20
I tih 49 posto zaludjenih smanjicemo na razumnu meru cisto da propadne referendum.Kakav hladan tus bi to bio za Pedofile iz Brisela.Njih "svi hoce" osim tradicionalno casnog i postenog naroda Srba.Niti nas oni zele,niti bi nas primili ali zele da nas kandidaturom i molbom za prijem ponovo ponize time sto bi nas na kraju svih ucena i odbili.Sve i da udjemo bili bismo zadnja rupa na svirali,sluge,robovi.Bili bismo u EU ono sto su sada Romi u vecini zemalja.Pa Srbi,zapitajmo se... Zelite li da budemo evropski cergari?
Nedelja 19.08.2012. 18:35
"Kancelarija za evropske integracije " .... kad bi objavila da 80% gradjana Srbije nije za EU bila bi zatvorena a svi oni izgubili posao ..... Ne cudi me ovakav namesten podatak sa njihova strane .... odavno se u Srbiji igra sa procentima, dok je stvarnost drugacija...! NE U EU , NE u NATO
Nedelja 19.08.2012. 18:52
Većina opet ne bi ni izašla da glasa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online