Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 15.08.2012.
16:16
Srna A

Zapaljena arhiva Unmika sa dokazima o zločinima vrha OVK

Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK) imala je dokaze o zločinima počinjenim na ovom prostoru, ali je većina dokumentacije uništena, rekao je za Srnu izvor iz UNMIK-a, pozivajući se na izjave bivših portparola UNMIK policije i pisane izjave predate istražiteljima Euleksa.

Unmik nije imao šta da preda Euleksu, jes su dokazi godinama sistematski uništavani

Zapaljena je arhiva u policijskoj stanici u Peći, banka podataka - arhiva u zgradi EU na Dragodanu u Prištini, kao i dokumentacija u glavnom štabu Kosovske policije, takođe u Prištini, tvrdi ovaj izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Prema tim tvrdnjama, dokumentacija o brojnim istragama koje su vodili UN policajci uništavana je u periodu od 2006. do kraja 2007. godine. To je rađeno smišljeno, kako bi se osporile istrage koje su već bile započete.

Bilo je planirano da Euleks istražioci nastave započete istrage, međutim, informacije o lokacijama gde je dokumentacija čuvana procurile su do zainteresovanih krugova.

To je bilo dovoljno osumnjičenima, inače vrlo moćnim i uticajnim faktorima kosovskog društva, da organizuju podmetanje požara i na taj način unište trud UN policije da se razotkriju brojni zločini počinjeni ne samo pre ulaska UNMIK-a već i u njegovom prisustvu.

Ovu informaciju, kako tvrdi SRNIN izvor, potvrdio je bivši predsednik Vrhovnog suda Kosova Redžep Hadžimusa, koji je na više zatvorenih sastanaka iznosio upozorenja da je nestala (uništena) dokumentacija o zločinima, posebno o politički motivisanim ubistvima.

Poznata je i izjava bivšeg javnog tužioca Kosova Hilmija Žitije koji je u više navrata tražio od UNMIK-a da mu preda dokumentaciju, ali je dobijao negativan odgovor, jer je dokumentacija već bila "nestala".

Veruje se da je uništavanje dokumentacije organizovano sa najvišeg nivoa, jer su istragam bili obuhvaćeni lideri OVK, kao i deo sadašnjeg političkog establišmenta. U tom kontekstu pominjani su Hašim Tači, Jakup Krasnići, Azem Sulja, Agim Čeku, Fatmir Limaj i haški optuženik Ramuš Haradinaj.

Likvidirani su krunski svedoci istraga - Džemail Mustafa, savetnik bivšeg predsednika Kosova, Haki Imeri, blizak saradnik Ibrahima Rugove iz Srbice, uporišta OVK, kao i niz drugih osoba koja su bila uključena u istrage o zločinima nad civilima i ličnostima od političkog uticaja, Srnin izvor.

Na nestanak dokumentacije i dokaza u više navrata je, kako navodi ovaj izvor, upozoravala je Britanska ambasada iz Prištine centralu u Londonu, a o tome je govorio i bivši šeF UNMIK-a za sever Kosova Džerald Galuči. Međutim, pod pritiskom nekih, navodno američkih diplomata, stavljen je veto na britanska upozorenja. Postoje indicije da je, ipak, nešto od dokumentacije sačuvano na čipovima.

Uprkos takvim tvrdnjama, iskustvo sa ubistvom dvoje srpske dece u Goraždevcu i odustajanje Euleksa od dalje istrage, potvrđuje sumnje da su dokazi uništeni i da neće biti ništa od optužnice na račun lidera kosovskih institucija.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.08.2012. 16:20
gde to u svetu ima da se ne napravi ni jedna kopija, da se sve uništi, da bar neko iz radoznalosti ne kopira (ukrade) neki podatak. To je priča za malu decu .
Četvrtak 16.08.2012. 01:24
Pa valjda su i poslednji slepci progledali - deviza NATO i EU okupatora na Kosmetu, a i sire, je: SVAKO JE NEVIN DOK SE NE DOKAZE DA JE - SRBIN !!!
Četvrtak 16.08.2012. 09:20
Istina je da "siparski dialog" se nastavlja sa podrskom kapitalistickim zapadom, koji ima jos vecu korist das istina ne dodje na vidiku!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online