Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 05.08.2012.
08:11
Blic A

Zatvaranje oko 100 isturenih odeljenja fakulteta

Više od 100 isturenih odeljenja privatnih i državnih fakulteta u Srbiji koja nisu akreditovana, od jeseni neće moći da rade jer u Ministarstvu prosvete od 1. oktobra najavljuju rigorozne kontrole, saznaju beogradski mediji.

Ako ta odeljenja budu zatvorena, oko 30.000 studenata moraće da nastavi studije na matičnim fakultetima, piše ''Blic''.

U Ministarstvu prosvete rekli su da konačno mora da se uvede red u toj oblasti i da će prosvetni inspektori oktobra krenuti u stroge kontrole.

Foto: Ilustracija

"Zakonom je jasno definisano da svako istureno odeljenje mora da ima akreditaciju, isto kao i matični fakultet. Kontrolisaćemo i strane fakultete koji rade kod nas. Svi oni imaju akreditacije matičnih fakulteta i ne moraju da se akredituju kod nas, ali moraju da dobiju dozvolu za rad od Ministarstva prosvete", rekao je načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Isturena odeljenja fakulteta postoje u Crnoj Travi, Bogatiću, Medveđi, Šapcu, Loznici, Dimitrovgradu, Ljuboviji, Čačku, Kraljevu, Užicu, Arilju i Guči. Fakultet za poslovnu ekonomiju iz Valjeva ima isturena odeljenja u Ljuboviji i Šapcu, a Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru odeljenja u Subotici, Beogradu, Nišu i Pančevu i u ta četiri grada ove godine je upisano 380 brucoša, piše "Blic".

"Internacionalni univerzitet nije akreditovan kao ustanova i ove godine ne bi smeli da upisuju studente ni u sedištu u Novom Pazaru", rekao je zamenik predsednika Komisije za akreditaciju Endre Pap.

"Blic" navodi da su akreditovana samo tri isturena odeljenja, i to odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice otvoreno u Bujanovcu, odeljenje novosadskog Fakulteta tehničkih nauka u Inđiji i Univerziteta Edukons u Svilajncu. U postupku akreditacije je odeljenje novosadskog Fakulteta tehničkih nauka u Loznici.

"Ostali koji nisu ni podneli zahtev za akreditaciju, moraće da stave katanac na vrata", piše "Blic".

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.08.2012. 08:51
I treba pozatvarati te filijale, naročito privatnih fakulteta, koje su po mnogim gradovima Srbije otvorile svoje "kioske" za skupu prodaju diploma. Međutim, šta sa onima koji su već dali novac za "školovanje" na njima ?
Nedelja 05.08.2012. 09:42
Vazno je samo da ce minstrov Megatrend, a i predsednik skupstine je "to" (citaj "cudo nevidjeno") zavrsio, biti i dalje u mega trendu, dok ce se drzavni univerziteti gusiti i gasiti. Eksperimentisanje bivsih ministara (medju kojima je i vec provereni trenutni, ali i cuveni Miki Maus, koji se naukom i prosvetom nikada nije bavio) se nastavlja. Stvar se mora energicno "dokrajciti" (citaj unistiti).
Nedelja 05.08.2012. 18:18
Srozali pojam fakultetskog obrazovanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online