Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.07.2012.
12:02
D. Dekić - Vesti A

Svi bi pravdu u svoje ruke

Zbog poraznih rezultata reforme pravosuđa predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenjuje da članovi Vrhovnog saveta sudstva treba da uvaže činjenicu da su zbog lošeg rada izgubili legitimitet i poverenje i struke i javnosti, i odmah podnesu ostavke.

Dragana Boljević

- Razrešenje sa te funkcije je komplikovano, pošto Skupština Srbije može da ih razreši tek na predlog koji kreće od samog VSS-a. Kako je teško da se to desi oni bi, čak i da misle kako su dobro radili, trebalo je da sami odu s tih funkcija - kaže Boljević u intervjuu za "Vesti" i dodaje da će jedan od predloga novom ministru pravde Nikoli Selakoviću biti poboljšanje Zakona o VSS-u i smena članova tog tela.

Da li ćete o tome razgovarati s ministrom?
- Danas mu šaljemo pismo s čestitkama na novoj dužnosti kao što smo činili i sa svim prethodnim ministrima i zahtev za razgovor u kojem bi mu izneli smernice i predloge sa skupštine Društva sudija šta da se urgentno uradi kako bi se rešila loša situacija u pravosuđu. Smatramo da treba da se učvrsti stabilnost sudijske funkcije kao osnov nezavisnosti, razviju disciplinska odgovornost i vrednovanje rada sudija i uspostavi novi efikasniji pravni sistem u kojem će sudije i sudovi biti ravnomerno opterećeni, a pravosudna mreža primerena našim uslovima.

Čelnica VSS-a Nata Mesarović tvrdi da su u pravosuđu poštovani standardi EU o broju sudija na 100.000 stanovnika?
- To je netačno, standardi ne postoje. Zemlje ih utvrđuju u zavisnosti od pravne

Brisel traži rezultate


- O situaciji u srpskom pravosuđu i postignutom napretku u toj oblasti delegacija MEDEL-a će razgovarati sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom, odnosno o postignutom napretku. Mislim da Brisel koji je kritikovao reforme iz 2009. godine čeka da vidi šta će nova Vlada Srbije da uradi - kaže Boljević.

tradicije, istorijskih uslova i mogućnosti, pa tako Austrija i nekadašnji austrougarski delovi imaju više sudija od drugih država. Srbija je neslavni lider po broju predmeta na jednog sudiju, pa ne bi imali viška ni kada bi se sve nereizabrane sudije vratile na posao, mada smatram da treba vratiti samo one koji to zaslužuju radom.

Postoji li bojazan da i ubuduće reforma pravosuđa bude partijski obojena?
- Nema države gde nije bilo pokušaja da se sudstvo potčini političarima i ta opasnost je realna. Prošla vlast je to maksimalno radila, a novoj treba dati malo vremena da vidimo kako će raditi. Revanšizma i brzopletosti ne sme da bude već da se sve radi prema odgovornosti i da postoje sankcije. U nekim medijima su se već pojavile priče o revanšizmu, ali to nije to, jer ako neko čini dramatične greške koje se negativno reflektuju i na sudije i građane, mora da ode.

I novi ministar pravde je mlad i javnosti malo poznat stručnjak?
- Mladost ima prednosti, ali ne u pravosuđu. Međutim, ne mora da se loše odrazi na rad resora, jer ministar može da se okruži iskusnim stručnjacima. Ukoliko takav tim bude i otvoren za mišljenje struke u Srbiji, ali i evropske, neiskustvo mladosti može biti značajno umanjeno. Iako iza Selakovića stoji politička volja, može da se postavi menadžerski, i to mu je jedini način da ne doživi sudbinu prethodnice Snežane Malović i epiteta političke poslušnice u javnosti.
 

Građani plaćaju greške vlasti


Greške vlasti koštale su poreske obveznike, jer nereizabrane sudije umesto šest meseci već treću godinu primaju mesečne naknade i tako će biti do završetka postupka revizije.


- Prema Zakonu o sudijama na to su imali pravo pola godine, ali je EU izvršila pritisak da se isplata nastavi do rešenja problema u reformama. Vlada je 2010. i 2011. donela zaključke prema kojima svi nereizabrani, koji se nisu negde zaposlili, primaju za 100 evra manji iznos od plate - kaže Boljevićeva. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online