Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.12.2014.
07:47
D. Dekić - Vesti A

Vlast huška građane na advokate

Sukob ministra pravde Nikole Selakovića i advokata, čiji štrajk koji traje od 10. septembra parališe rad sudova, prerasta u rat. Osim izostanka bilo kakvog kompromisa na koji ministar nije spreman, advokate je na noge podiglo demoliranje kuće njihove koleginice Tanje Arsić, članice pregovaračkog tima Advokatske komore Srbije. Strukovna komora u Požarevcu napad na Arsićevu vidi kao udar na branšu, upozoravajući da ti vandalski činovi uglavnom ostaju nerešeni.

Beta
Ministar u rovu, a šteta raste: Protest srpskih advokata (Foto: Ilustracija)
 

Advokati tvrde da ministar ne želi ni za jotu da menja sporni zakon o javnim beležnicima, već pokušava da sa novoformiranim Društvom advokata Srbije dovede do podele struke. Formiranje tog društva posle početka protesta pokazuje, prema rečima advokata Zorana Ristića, da ministar pravde Nikola Selaković pokušava da paralelnim strukovnim udruženjem proizvede rascep.

- U tom društvu su članovi i simpatizeri naprednjaka kojih je svega pet odsto u advokaturi, a dobili su ogroman medijski prostor, s ciljem da nas omekšaju i podele, mada je jasno da smo jedinstveniji nego ikad i da ne odustajemo od protesta koji će i građanima i nama doneti pozitivne efekte - kaže Ristić za "Vesti".

On objašnjava da Ministarstvo pravde mora da shvati da su Zakonom o javnim beležnicima i formalno i sadržajno napravljeni ogromni propusti koji su najviše udarili na džep građana.

Briselu važno Kosovo a ne pravosuđe

Evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova uverena je da će Srbija moći da se nosi sa štrajkom advokata na nacionalnom nivou, a Evropska komisija procenjuje da nedostaje suštinski dijalog. Izvori "Vesti", međutim, kaže da se Brisel Srbijom i ne bavi jer je zastalo proširenje Evropske unije, pa su spremni i da zažmure na neke srpske probleme zarad rešenja Kosova.
- To znači da će vaša vlast imati odrešene ruke u svemu ostalom, osim u vezi s rešenjem problema Kosova koje je prioritet za EU- kaže sagovornik "Vesti".

- Išlo se suprotno od evropskog pristupa, pa su troškovi veći za građanina, a realizacija otežana, pa je pitanje i kako će se taj zakon o javnim beležnicima uskladiti s propisima EU - ukazao je Ristić.

On smatra da je krivac za napad na kuću koleginice ministar pravde.

- Nemamo još dovoljno informacija o demoliranju kuće Tanje Arsić, ali mislim da je Selaković neodgovornim izjavama i uvredama na račun advokata uticao na nečije uverenje o nama - kazao je Ristić koji je član Advokatske komore Beograda.

Činjenica je da dve strane ne mogu da se dogovore ni o terminu sledećeg sastanka, a stručna javnost ukazuje da dani prolaze i šteta za građane i državu raste.

- Šteta je već nemerljiva - kaže sekretar Republičkog odbora sindikata pravosuđa Slađanka Milošević koja smatra da je vlastima draže da kažu da su je proizveli advokati.

- Advokatura je u štrajku nešto više od tri meseca i ako nekome nanose štetu, nanose je sebi jer ne zarađuju dok protestuju. Mislim da je mnogo gore bilo po državu i građane kad su dve i po godine plaćali 837 nereizabranih sudija koji su sedeli kod kuće i ništa nisu radili - ocenila je Slađanka Milošević za "Vesti".

Ona ističe da sudije i tužioci sve što mogu rade bez prisustva advokata, ali je država spremna da bes građana zbog zastoja u radu pravosuđa, mobiliše protiv advokata.
- Pravosuđe je konstantno usporavano još od reforme, pre pet godina, pa donošenjem novog Zakona o krivičnom postupku i novom teritorijalnom organizacijom od 1. januara i preseljenjem sudova, do štrajka advokata - ukazala je Miloševićeva.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević smatra da je tačno da štrajk advokata kratkoročno onemogućava pravo okrivljenih u pritvoru, ali dugoročno koristi građanima.
- Ako advokati uspeju da ukinu ekskluzivitet notara, i građani i država će biti na dobitku. Građanin tako što će imati pravo da bira kome će se obratiti da mu završi posao, a dobiće i jeftinije usluge, a država će dobiti veće poreske prihode - objašnjava za "Vesti" Boljevićeva činjenicu da je interes advokata jednak interesu građana.

Dodaje da joj nije jasno zašto država uporno odbija da osim u kupoprodajnim ugovorima ukine ekskluzivitet notara u ostalim koji se tiču prometa nepokretnosti i beležnike nameće kao nelojalnu konkurenciju advokatima.
- Država bi kao pregovaračka strana morala da ima malo više obzira i da utiče da do kompromisa dođe. Ovako Ministarstvo pravde pokazuje da ne sluša struku, odnosno da sluša samo kada se neko složi s njima, dok u suprotnom sve koji im se suprotstave proglašava neprijateljima - zaključila je sagovornica "Vesti".

Manipulacija svešću građana

Advokatska krivična unija zahteva od Advokatske komore da se advokatima tokom štrajka dozvoli rad u pritvorskim predmetima.
Čelnik AKU Borivoje Borović ukazuje da se članovi strukovne organizacije ne bune zbog nerada ili finansijskih gubitaka, već zbog kršenja ljudskih prava pritvorenika koji su neosnovano zatvoreni.
Slađanka Milošević, međutim, kaže da odluku o osnovanosti pritvora donosi sudija i da ona ne zavisi od advokata.
- To je manipulacija svešću građana jer svi znaju da tužilac i advokat kažu svoju reč, a odluka je samo na sudiji- tumači Slađanka Milošević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online