Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 24.07.2012.
20:08
Beta A

Ban Ki Mun: Visoki Dečani mesto pomirenja

Generalni sektretar UN Ban Ki Mun posetio je na Kosovu manastir Visoke Dečane i ukazao, po rečima arhimadrita Save Janjića, da taj i ostali manastiri imaju ulogu mesta pomirenja.

Generani sekretar je sa suprugom Ban Sun Taek i zvaničnicima UN u njihovoj pratnji, i s predstavnicima UNMIK u manastir došao iz Prišitne gde je razgovarao sa predsednicom i premijerom Kosova, Atifetom Jahjagom i Hašimom Tačijem.

Goste je u Visokim Dečanima, manastiru Srpske pravoslavne crkve koji je na listi Svetske kulturne baštine organizacije UNESKO, dočekao arhimandrit Sava i, na engleskom, ih obavestio o istroijatu i značaju manastira.

Arhimandrit je rekao za agenciju Beta da Ban Ki Mun tokom razgovora s njim i monasima nije davao nikave političke izjave.

"Generalni sekretar UN je rekao da je kosovskim vastima danas u Prištini ukazao na veliki značaj Visokih Dečana i drugih svetinja i crkava i da ih treba očuvati", preneo je Sava. Po rečima Save, Ban Ki Mun je zadovoljan što je video Visoke Dečane.

"Ukazao je na to da ova sveta mesta imaju zadatak i ulogu da budu mesta pomirenja među ljudima", kazao je Sava i dodao da "i mi svi imamo takvu percepciju".

"Mi tako i doživljavamo i osecahmo: da su ta mesta izuzetno važna kako za srpski narod i našu crkvu, tako i za sve ljude dobre volje i da ona predstavljaju božiju kuću gde su svi ljudi dobrodošli", kazao je Sava.

Ban je potom posetio Prizren i tamošnju katoličku crkvu, džamiju i Saborni hram Svetog Đorđa, delimično obnovljen posle etničkog nasilja iz marta 2004.

Ban je u Prizernu razgovarao sa episkopom raško-prizrenskim i kosovskom metohijskim Teodosijem i vladikom Lipljanskim Jovanom. Generalni sekretar UN je u okviru balkanske turneje posetio Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru, zatim je bio u Beogradu, a sa Kosova putuje u posete Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.07.2012. 20:12
Lupa gluposti kao i svaki diplomata
Utorak 24.07.2012. 21:41
Ово је само круна издајства Теодосија и Саве и никакав коментар није потребан. Бан са Савом и братијом му, свој међу својима! Лепо рече Пророк и цар Давид у Псалмима:" Благо човјеку који не иде на вијеће безбожничко, и на путу грјешничком не стоји, и у друштву неваљалих људи не сједи."(Псалам први). Владика Артемије је био и остао Владика рашко-призренски, а ови су само вукови у овчијој кожи!
Utorak 24.07.2012. 22:06
Dao je na znanje kosovskim vlastima da Decane treba ocuvati !??? Zamislite da neko dodje u Pariz i kaze vlastima da NOTRE DAME treba sacuvati ? Pa to je hrscanska historija idiote, zar nisi vidio kako su siptari unistavali i palili crkve i manastire, zar jos niko od vas svjetskih idiota nije shvatio da pricate jednom retardiranom plemenu, kome po svaku cijenu hocete da date drzavu ! Vi ste veci kreteni od njih samih !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online