Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.09.2018.
11:56
Radio KiM A

"Otac Sava nikada ne bi izdao Srbe, ni Kosovo"

Negativna kampanja usmerena protiv igumana Visokih Dečana, oca Save Janjića, nastavlja se optužbama Sime Spasića iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih. Predstavnici ostalih udruženja ne podržavaju Spasićeve postupke, navodeći da on ne bi trebalo da se bavi politikom već rasvetljavanjem sudbine nestalih.

A. Čukić
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić

Spasić je u svojim optužbama otišao toliko daleko da je patrijarhu Irineju poručio da otac Sava ne zavređuje da ostane u Visokim Dečanima, jer se, kako navodi zalaže za nezavisno Kosovo.

Oca Savu je optužio da je tokom 1998. i 1999. godine osudio Srbiju za prekomernu primenu sile nad Albancima, a da nikad nije hteo da osudi Haradinaja i Tačija, koji su, kako navodi odgovorni za kidnapovanje srpskih civila 1998. godine. Stavove Sime Spasića ne podržavaju ostala udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji.

- Mislim da ovo nije pitanje kojim on treba da se bavi - kaže za RTV Kim predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji Verica Tomanović, dodajući da ne podržava Spasićeve postupke usmerene protiv oca Save.

- Mi se isključivo bavimo pronalaženjem istine o sudbinama naših članova porodice i meni je veoma žao što se na ovakav način razgovara. Mi (udruženja) nismo politički orijentisani, mi želimo samo da zavlada mir na našim prostorima i da ovo pitanje koje je od velikog značaja za sve naše porodice, i srpske i albanske, što pre bude rešeno - dodaje ona.

I predsednica Kancelarije Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM u Gračanici, Silvana Marinković, smatra da nijedno udruženje ne bi trebalo da se meša u politiku, ističući da se ne slaže sa stavovima Spasića o igumanu manastira Visoki Dečani.

- Što se tiče oca Save Janjića, apsolutno smo mišljenja da on nikada ne bi izdao Srbe, a ne bi izdao ni Kosovo - kratko je za KiM rekla Silvana Marinković.

Predsednica Udruženja "Kosmetski stradalnici", Nataša Šćepanović, smatra da se Spasić "meša i u ono što treba i što ne treba", i da se ne slaže sa njegovim stavovima.

- On stalno nešto piše i šalje zvaničnicima i institucijama. Pitanje kojim se mi bavimo je humanitarno i civilizacijske je prirode i imamo svoje prioritete. Ne ulazimo u politiku do kraja. Stav Sime Spasića je stav Sime Spasića i njegovog udruženja. Nije to stav svih porodica kidnapovanih i nestalih - kazala je Šćepanovićeva za RTV Kim.

Osim verbalnih napada na igumana Visokih Dečana, Sima Spasić je u petak sa članovima svog udruženja fizički napao aktiviste Pokreta slobodnih građana koji svakog petka protestuju ispred Predsedništva Srbije tražeći od predsednika Aleksandra Vučića da, između ostalog, objasni "Ko je ubio Olivera Ivanovića?".

Sima Spasić je inače, bio osuđen za silovanje bivše supruge i za to je odslužio zatvorsku kaznu od 4 godine i tri meseca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online