Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 23.07.2012.
13:21
Beta A

Skupština "otvorena" svađama: SNS protiv DS

Raspravu u Skupštini Srbiju o izboru predsednika parlamenta danas je obeležila oštra polemika šefova poslaničkih grupa DS i SNS, Dragoljuba Mićunovića i Aleksandra Vučića, u kojoj su poručili da neće dozvoliti da im lekcije o toleranciji drže politički protivnici.

 Vučić je optimista, Mićunović pesimista
 

U raspravu se uključila i Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine koja je podsetila šta su funkcioneri SNS, koji su godinama bili članovi Srpske radikalne stranke (SRS), radili u prošlosti.

Mićunović je rekao da nova vlast ne uliva nadu da će rešiti probleme u Srbiji i izrazio sumnju u Vučićev poziv na toleranciju, navodeći da su najružnije stvari o DS govorili upravo funkcioneri SNS koji su ranije bili u SRS i da su bili protiv EU.

"Nemojte nama držati lekcije pozivajući se na duh tolerancije", kazao je Mićunović i pozvao Vučića da prekine pretnje i da ne oživljava ponašanje iz vremena dok je bio u SRS.

Vučić je upitao o kojim pretnjama je reč jer, kako je naveo, u svom izlaganju nije izrekao nijednu pretnju već je govorio o nadama za bolji život u Srbiji. On je kazao da nikada nije rekao da će biti uhapšen ili gonjen neki funkcioner DS, imenom i prezimenom.

"Nemate nijedno ime (funkcionera DS) jer se ja time ne igram. Rekao sam da ćemo goniti kriminalce", poručio je Vučić.

Na navode Mićunovića da će u novoj vladi biti pola ministara iz prethodne vlade koju je predvodio DS, Vučić je kazao da će SNS biti u vladi sa onima sa kojima je DS do pre 20 dana razgovarala o formiranju vlade i da su im tada bili dobri, a sada ne.

Vučić je optužio demokrate da su od političkih stranaka napravile tajkunske organizacije, a da su najveći tajkuni u DS.

Mićunović je najavio da će DS biti ozbiljna i oštra opozicija koja će nastaviti da neguje duh tolerancije i da će oštro reagovati u parlamentu ako SNS "skrene" s puta EU.

"Naša politika je politika EU integracija, mirnog rešavanja problema, dobrosusedskih odnosa i pomirenja. Vi kažete da je to sada vaša politika. Bićemo stroga opozicija i oštro ćemo reagovati ako skrenete s tog puta", poručio je Mićović i dodao da SNS mnogo obećava, a da se ne zna kako će rešavati probleme.

Aleksandra Jerkov je navela da je Vučić svojevremeno, kao poslanik  radikala, u parlamentu za govornicom pokazivao robijašku košulju za lidera URS Mlađana Dinkića za koga je tada govorio da je najveći lopov koga je Srbija videla, kao i da je za budućeg premijera Ivicu Dačića govorio da je osvedočeni lopov, a sada sa njima pravi vladu.

Ona je navela da je očekivala da će Vučić, koji je svojevremeno podržavao haškog optuženika Ratka Mladića, u svakom trenutku izneti natpis "sigurna kuća za Ratka Mladića".

Jerkov je podsetila i da je u prošlom skupštinskom sazivu Dinkić nazvao Jorgovanku Tabaković iz SNS "džukelom", a da je do pre nekoliko meseci govorio da neće ući u koaliciju sa SNS.

Vučić je kazao da se neće ni grliti ni ljubiti sa Dačićem i Dinkićem kao što je to svojevremeno radila DS zbog, kako je rekao, sopstvenih džepova.

Dinkić je rekao da nikada nije lagao pa ni za besplatne akcije navodeći da, kada je rekao da će za njih građani dobiti po 1. 000 evra, nije znao da je tada već bila dogovorena prodaja Naftne industrije Srbije (NIS) po ceni tri puta nižoj od tržišne.

Dinkić je kazao da je prodaju NIS ugovorio lider DS Boris Tadić navodeći da je trenutna tržišna cena NIS pet milijardi evra, a da je prodata za samo 800 miliona evra.

Šef poslaničke grupe URS je kazao da je o koaliciji sa SNS počeo da razmišlja tek kada je lider DS Boris Tadić pokušao da "razbije" URS predlogom da u vladu uđu bez svog lidera i da pre toga nije imao ozbiljne razgovore sa Tomislavom Nikolićem koji je predvodio SNS.

U raspravi o izboru kandidata SNS Nebojše Stefanovića za predsednika parlamenta, poslanik Liberalno demokratske partije Ivan Andrić je kazao da se LDP oštro protivi predlogu da u Skupšitini bude sam četiri potpredsednika, navodeći da je LDP uskraćen za potpredsedničko mesto i da zbog toga neće moći da na odgovarajući
način učestvuje u radu parlamenta.

On je rekao da se iz biografije kandidata za predsednika Skupštine, koju su poslanici, kako je kazao, dobili minut pre rasprave, može videti samo da je Nebojša Stefanović dobar stranački kadar i da LDP ne misli da se radi o osobi koja će imati politički integritet i omogućiti da Skupština kontroliše trošenje novca i rad vlade.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.07.2012. 14:00
sta oce ovaj starac micun od stotinu ljeta, zar on da bude buducnost srbije
Ponedeljak 23.07.2012. 13:27
"Трла баба лан,да јој прође дан".
Ponedeljak 23.07.2012. 17:03
Micunovic je jedan od najstarijih grobara Srbije ! Nije mi jeasno da ga jos uvijek dozivljavaju ! Neka da na uvid rad njegove stranke za protekle godine, ako ima nesto da kaze !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online