Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 10.07.2012.
16:21
Večernje novosti A

Bolnice bez klime na 40 stepeni

Živa u termometru koja se poslednjih nedelja ne spušta ispod 37 stepeni Celzijusa, zagrejala je bolničke sobe gotovo do usijanja. Pacijenti u Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara", na odeljenjima gerijatrije, neurologije, ORL i hematologije, jedva da dolaze do vazduha, pišu Večernje novosti.

Foto: Ilustracija
 

Nema nikakvih uslova za ležanje i lečenje. Kače se na prozore mokri čaršavi, ćebad, uključuju ventilatori, ali ništa ne pomaže. Najgore je u prijemnoj ambulanti, gde u jednoj sobi rade dva doktora i medicinska sestra.

Rashlađena samo Vojvodina

Odeljenja i bolničke sobe u KC Vojvodina dobro su pokrivene klima-uređajima. Kako su nam rekli u ovoj ustanovi, više od 90 odsto bolničkih soba i ambulanti ima klima-uređaj.

Dugački i zagušljivi hodnici na odeljenjima gerijatrije i neurologije, jedva da su i zaštićeni od sunca debelim zidovima. Sa prozora vise iscepane zavese. Vazduh pun nervoze. Kako kažu, klimu im nikad neće ugraditi. A pacijenti, jedva da imaju snage i da kažu nešto. Prikovani za "usijane" i plastificirane madrace.

Nešto bolja situacija je u KBC "Zemun". I tamo, ipak, više od 70 odsto soba nema klima-uređaje.

- Veći deo bolnice nema rashladne uređaje i sada je izuzetno neprijatno za bolesnike - rekao nam je dr Aleksandar Nešković, zamenik direktora KBC "Zemun".

- Imamo teške, hronične bolesnike, koji dugo leže. A temperature koje su u sobama mogu da iskomplikuju zdravstveno stanje bolesnika koji mnogo lakše dobijaju bolničke infekcije.

Sobe na urologiji, ortopediji, hematologiji i hirurgiji - pune. Ko može da hoda, šeta po hodnicima, ili sedi u prostorijama koje imaju klimu. Takvih soba je malo. U podne i noću je najteže. Izuzetno su uznemireni, jer nevolje stvaraju vreme i bolest.

- Malo je veća temperatura u sobi i nikako nam ne prija - kaže Zoran Simunović, pacijent iz sela Brajkovac kod Lazarevca. - Pravimo promaju, ali noć je teška i duga. Ponekad mašemo čaršavima, ne bismo li se rashladili.

Nije ni Klinički centar Srbije klimatizovan u potpunosti. Kako nam je rekao Drago Jovanović, portparol KCS, svuda gde su teški bolesnici rade klima-uređaji.

- Imamo više od 3.000 klima-sistema - objasnio je Jovanović. - Ovo je ustanova sa više od 300 odeljenja i svuda gde je potrebno ima rashladnih uređaja. Na pojedinim mestima postoji centralna klima.

Ništa bolja situacija nije ni u KC Niš. Oni imaju 630 klima-uređaja, svake godine taj broj bude uvećan, ali nisu ni time sva odeljenja pokrivena.

- Deo bolesničkih soba nema nikakav rashladni uređaj i boravak u njima je težak - priča Radomir Dimitrijević, iz tehničke službe KC Niš. - Velike su vrućine, neki objekti su stari i nemoguće je da se sve rashladi. Ponekad spajamo pacijente da svi spavaju u klimatizovanoj sobi.

Ni noć ne da mira bolesnicima. Omorina se uvuče u sobe, pa spavanja nema do pred zoru.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.07.2012. 18:25
I gde ima klime, ne uključuje se. Negde radi štednje, negde jer se u svakoj sobi nađe neko kome smeta "duvanje" uređaja.
Utorak 10.07.2012. 18:33
Srbenda...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online