Utorak 10.07.2012.
16:21
Večernje novosti

Bolnice bez klime na 40 stepeni

Foto: Ilustracija
 

Nema nikakvih uslova za ležanje i lečenje. Kače se na prozore mokri čaršavi, ćebad, uključuju ventilatori, ali ništa ne pomaže. Najgore je u prijemnoj ambulanti, gde u jednoj sobi rade dva doktora i medicinska sestra.

Rashlađena samo Vojvodina

Odeljenja i bolničke sobe u KC Vojvodina dobro su pokrivene klima-uređajima. Kako su nam rekli u ovoj ustanovi, više od 90 odsto bolničkih soba i ambulanti ima klima-uređaj.

Dugački i zagušljivi hodnici na odeljenjima gerijatrije i neurologije, jedva da su i zaštićeni od sunca debelim zidovima. Sa prozora vise iscepane zavese. Vazduh pun nervoze. Kako kažu, klimu im nikad neće ugraditi. A pacijenti, jedva da imaju snage i da kažu nešto. Prikovani za "usijane" i plastificirane madrace.

Nešto bolja situacija je u KBC "Zemun". I tamo, ipak, više od 70 odsto soba nema klima-uređaje.

- Veći deo bolnice nema rashladne uređaje i sada je izuzetno neprijatno za bolesnike - rekao nam je dr Aleksandar Nešković, zamenik direktora KBC "Zemun".

- Imamo teške, hronične bolesnike, koji dugo leže. A temperature koje su u sobama mogu da iskomplikuju zdravstveno stanje bolesnika koji mnogo lakše dobijaju bolničke infekcije.

Sobe na urologiji, ortopediji, hematologiji i hirurgiji - pune. Ko može da hoda, šeta po hodnicima, ili sedi u prostorijama koje imaju klimu. Takvih soba je malo. U podne i noću je najteže. Izuzetno su uznemireni, jer nevolje stvaraju vreme i bolest.

- Malo je veća temperatura u sobi i nikako nam ne prija - kaže Zoran Simunović, pacijent iz sela Brajkovac kod Lazarevca. - Pravimo promaju, ali noć je teška i duga. Ponekad mašemo čaršavima, ne bismo li se rashladili.

Nije ni Klinički centar Srbije klimatizovan u potpunosti. Kako nam je rekao Drago Jovanović, portparol KCS, svuda gde su teški bolesnici rade klima-uređaji.

- Imamo više od 3.000 klima-sistema - objasnio je Jovanović. - Ovo je ustanova sa više od 300 odeljenja i svuda gde je potrebno ima rashladnih uređaja. Na pojedinim mestima postoji centralna klima.

Ništa bolja situacija nije ni u KC Niš. Oni imaju 630 klima-uređaja, svake godine taj broj bude uvećan, ali nisu ni time sva odeljenja pokrivena.

- Deo bolesničkih soba nema nikakav rashladni uređaj i boravak u njima je težak - priča Radomir Dimitrijević, iz tehničke službe KC Niš. - Velike su vrućine, neki objekti su stari i nemoguće je da se sve rashladi. Ponekad spajamo pacijente da svi spavaju u klimatizovanoj sobi.

Ni noć ne da mira bolesnicima. Omorina se uvuče u sobe, pa spavanja nema do pred zoru.

2024 © - Vesti online