Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 10.07.2012.
13:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Moskvi svejedno ko vlada Srbijom

Po prvi put od pada Miloševića nagađa se da se i Moskva pita o tome koga priželjkuje u vladi u Srbiji. Da li je Rusiji zaista bitno ko vodi srpsku vladu, za "Vesti" analizira Fjodor Lukjanov, član Saveta za spoljne odnose i odbrambenu politiku Rusije i urednik magazina "Rusija u globalnim poslovima".

Beograd je daleko od pažnje velikih evropskih država kao i Rusije: Fjodor Lukjanov
 

Da li je EU ili Rusiji zaista bitno ko formira vladu Srbije?
- Srbija je daleko od centra pažnje velikih evropskih država, kao i Rusije, a nikako nije ni prioritet Evropskoj uniji. Za Brisel je ona periferna zbog duboke koncepcijske krize EU i biće dok god Beograd ne pravi velike probleme Evropi, kao što je to bilo pre nekoliko decenija.
 

Da li je za Kremlj podjednako prihvatljivo da vlast nose Srpska napredna stranka ili Demokratska stranka?
- Rusija je zadovoljna ovim nivoom odnosa koji ima sa Srbijom i nema nikakvih ambicija da širi svoj uticaj na Balkanu. Zapravo, uopšte nije važno ko vlada u Srbiji. Obe opcije su prihvatljive.
 

Kad se Toma umiljava Putinu

U jednom trenutku je predsednik Srbije izjavio da bi Beograd trebalo da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije. Šta bi to značilo za odnose naše zemlje s EU, a šta s Rusijom?
- Neće značiti ništa zato što se to nikad neće dogoditi. Srbija jednostavno ne može da prizna Abhaziju ili Južnu Osetiju dok god insistira da je Kosovo deo Srbije. Beograd nikako neće biti među prvim prestonicama koje bi se odlučile na takvo priznanje, već pre među poslednjima. Bio sam veoma iznenađen onim što je Nikolić rekao. Mislim da je samo želeo da se umili Putinu.

Banjaluka sve češće zahteva ukidanje misije OHR, mislite li da je došlo vreme za Bosnu da samostalno nastavi?
- Naravno da je veoma loša situacija u kojoj 17 godina posle Dejtona Bosna i dalje funkcioniše kao međunarodni protektorat. Krajnje je vreme da se stvarna vlast prenese na lokalne političare. Nažalost, još je nejasno da li je Bosna održiva bez stranog nadzora, ili će različite etničke grupe odmah početi borbu za prevlast što, kao što znamo iz skorije istorije, može da odvede u katastrofu. Ali, ako je izbor između održivosti s nadzorom i moguće nove, nasilne, podele, ja biram ovo prvo.
 

Međunarodna upravljačka grupa je ukinula nadgledanu nezavisnost Kosova. Kako se ova odluka uklapa u ruske interese na Balkanu?
- Šta god da Rusija i Srbija misle o statusu Kosova, ova oblast je de facto nezavisna i tako će i ostati. Naravno, Kosovo ne ispunjava kriterijume moderne demokratske države i ekonomski nije samoodrživa, ali politička priznanja sa Zapada otvaraju drugačiju političku budućnost za Kosovo. Da budem iskren, za Rusiju nije važno kakav je formalni status Kosova. Glavni interes je da Kosovo ne izazove velike potrese, kao i da ne pojačava pritisak na preostale Srbe, jer bi se u takvoj situaciji Rusija osećala obaveznom da reaguje, a to joj nije prioritet.
 

Rusija energetski dominira u Srbiji, od NIS-a do Južnog toka. Da li su u pravu oni koji kažu da je Srbija produžena ruka Moskve u Evropi, da li Rusija energetiku koristi kao političku meku moć?
- Energetika nikako nije meka moć, već veoma tvrda moć. Rusija ima interesa da energetski bude prisutna u Srbiji i do izvesne mere bi se moglo reći da je Srbija njena produžena ruka, ali Moskva nikako svoju strategiju ne bazira na potencijalu Srbije i tražiće svoje prilike na drugim mestima. Zasad ja ne vidim ništa drugo osim merkantilizma.
 

U Nišu baza, ali ne vojna

Srbija i Rusija grade centar za humanitarne vanredne situacije u Nišu. Neki ljudi u tome vide nukleus moguće vojne baze. Mislite li da su takve "nade" ili "strahovanja" opravdani, uzevši u obzir da je Srbija potpuno okružna članicama NATO?
- Ne mislim da Rusija ima ambicije da povrati vojno prisustvo na Balkanu. Pod Vladimirom Putinom Moskva se potpuno povukla i sad ruska politika ne izgleda zainteresovanom u vojno-strateškoj ekspanziji, posebno u Evropi. Za time nema strateške potrebe.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.07.2012. 13:27
ovaj "savetnik" bi pod hitno trebao da se okane ćorava posla i da menja profesiju... ako ni zbog čega onda zbog rečenice : "Srbija je daleko od centra pažnje velikih evropskih država..." ? - zato su nam malo-malo pa u "gostima" razno-razni savetnici i njihovi zamenici... što ih "ne interesujemo"? na kraju krajeva, i sama činjenica da se i ovaj "drug član" bavi nama, pobija tu njegovu tvrdnju...
Utorak 10.07.2012. 18:51
1. Браћо Срби, у свакој вери и љубави морамо бити чврсти и истрајни! Наша духовна веза са браћом Русима и наша узајамна љубав је од памтивека и она је историјска и трајна. Братска веза је нераскидива и неподложна пролазним искушењима. Историја је утврдила да су Срби и Руси и генетска браћа. Историја је записала да су Срби после Косовског боја добили поново државу захваљујући Русима. Русија је данас једини истински пријатељ и заштитник Србског народа. Путин нам је понудио улазак у Евроазијску унију. Београд предвиђен као један од чворишних центара те уније. Добили смо Јужни ток. Русија више брани Космет од српских власти у УН.
Utorak 10.07.2012. 19:06
2. Путин нам је понудио Србији улазак у Евроазијску унију! Русија брани Космет и Србе на Космету, а не досманлијска власт! Добили смо и Јужни ток! Али, што рече академик Јелена Гускова: не могу Руси бити већи Срби од Срба! А има ли овде Срба, запитао се србски амбасадор Конузин? Ко је стопирао примену бесцаринског трговинског споразума и улазак руског капитала? Ко је увео санкције Белорусији? Али џаба је будали ићи код Путина - враћа се будала! Ако смо бирали власт која је за евроунијаћење и за НАТО - шта очекујемо од Русије? Руси имају право на чуђење, барем, али ми не смемо све веровати некаквом Лукјанову. Ко зна ко је он?! Верујмо само Богу, који нас је генетски повезао са Русима!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online