Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 07.07.2012.
15:29
Alo A

Srbija plaća 388 miliona dolara SFRJ duga!?

Vladi Srbije umalo su bili blokirani bankovni računi zbog naplate potraživanja od 28 miliona evra po izvršnoj sudskoj presudi povodom avionske nesreće koja se dogodila pre 36 godina iznad Zagreba, saznaje "Alo!“.

Premijer vlade Mirko Cvetković
 

Izvor Alo-a otkriva da ovu sumu od Srbije potražuje inostrano reosiguranje radi naknade štete od sudara aviona tada jugoslovenske kompanije "Ineks adrije" i letelice "Britišervejza“. Međutim, prema nezvaničnim podacima, bivša Jugoslavija je po privatnim tužbama opterećena sa navodno milijardu dolara odštete, a 38,8 odsto tog duga, odnosno 388 miliona dolara, pripalo je Srbiji prema sporazumu o sukcesiji.

Maratonsko suđenje

Od avionske nesreće iznad Zagreba, koja važi za najtragičniju na ovim prostorima, prošlo je više od tri i po decenije, a suđenja za naknadu štete još nisu završena. Maratonsko trajanje u sudu objašnjavaju specifičnostima procesa jer se događaj desio u Zagrebu, spor se vodi u Beogradu, a tužioci su stranci. Pored toga, jugoslovenski avion koji je učestvovao u nesreći tada je pripadao čarter avio-prevozniku "Ineks adrija“, koji se 1986. godine osamostalio i postao slovenačka nacionalna avio-kompanija "Adrija ervejz“.

- Obaveze Srbije po izvršnoj sudskoj presudi povodom ove nesreće su 28 miliona evra, koje potražuje inostrani reosiguravač iz Londona - naveo je sagovarnik upućen u ovaj slučaj.


U Vladi Srbije i Ministarstvu finansija, međutim, nisu želeli da govore o ovom finansijskom problemu niti da li će, kada i od kojih sredstava ovoj dug biti isplaćen.

Podsetimo, jugoslovenski i britanski avion sudarili su se 10. septembra 1976. godine iznad Vrbovca kod Zagreba, a u nesreći je poginulo svih 176 putnika i članova posade iz oba aviona. Većina poginulih bili su Englezi, ali je bilo i nemačkih tursta, koji su jugoslovenskim avionom leteli iz Splita za Keln. Za nesreću je osuđen kontrolor leta u Zagrebu, sada pokojni Gradimir Tasić, na sedam godina zatvora, ali mu je kazna naknadno prepolovljena. Uporedo s tim, i u Beogradu se odvijalo suđenje, jer je Srbija kao sukcesor SFRJ nasledila tužbe dvadesetak porodica poginulih stranaca u avionskoj nesreći.


Najveći broj ovih sporova, kako nam je rečeno u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, završeno je do 2006. godine u korist oštećenih, dok se dve presude još čekaju. Zbog obimnosti predmeta u ovom slučaju, u sudu nisu mogli da saopšte koliku je sumu novca po sudskim presudama država Srbija dužna da isplati porodicama poginulih u avionskoj nesreći.

POVEZANE VESTI

Subota 07.07.2012. 15:37
Cerece Srbiju i pljackaju,a za sve je kriva nesposobna vlast.Placajte narode svakom ko zine,jer ionako ne znate sta ce te sa parama. Neodgovorno je birati lopuze svake vrste i nasedati na lazi,pa dovesti Srbiju i sebe do bezizlazne situacije. Greske se mogu motkom otkloniti,ako nema drugog izbora.
Subota 07.07.2012. 15:37
Cvetkovic - CAR u novom ruhu ........ eeeeeeeee tunjo ogolio si nas do koze -
Subota 07.07.2012. 16:57
Zanimljivo da kada treba platiti dug ONDA SRBIJU RAČUNAJU CELU..NE RAČUNAJU DEO DUGA kosovu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online