Subota 07.07.2012.
15:29
Alo

Srbija plaća 388 miliona dolara SFRJ duga!?

Premijer vlade Mirko Cvetković
 

Izvor Alo-a otkriva da ovu sumu od Srbije potražuje inostrano reosiguranje radi naknade štete od sudara aviona tada jugoslovenske kompanije "Ineks adrije" i letelice "Britišervejza“. Međutim, prema nezvaničnim podacima, bivša Jugoslavija je po privatnim tužbama opterećena sa navodno milijardu dolara odštete, a 38,8 odsto tog duga, odnosno 388 miliona dolara, pripalo je Srbiji prema sporazumu o sukcesiji.

Maratonsko suđenje

Od avionske nesreće iznad Zagreba, koja važi za najtragičniju na ovim prostorima, prošlo je više od tri i po decenije, a suđenja za naknadu štete još nisu završena. Maratonsko trajanje u sudu objašnjavaju specifičnostima procesa jer se događaj desio u Zagrebu, spor se vodi u Beogradu, a tužioci su stranci. Pored toga, jugoslovenski avion koji je učestvovao u nesreći tada je pripadao čarter avio-prevozniku "Ineks adrija“, koji se 1986. godine osamostalio i postao slovenačka nacionalna avio-kompanija "Adrija ervejz“.

- Obaveze Srbije po izvršnoj sudskoj presudi povodom ove nesreće su 28 miliona evra, koje potražuje inostrani reosiguravač iz Londona - naveo je sagovarnik upućen u ovaj slučaj.


U Vladi Srbije i Ministarstvu finansija, međutim, nisu želeli da govore o ovom finansijskom problemu niti da li će, kada i od kojih sredstava ovoj dug biti isplaćen.

Podsetimo, jugoslovenski i britanski avion sudarili su se 10. septembra 1976. godine iznad Vrbovca kod Zagreba, a u nesreći je poginulo svih 176 putnika i članova posade iz oba aviona. Većina poginulih bili su Englezi, ali je bilo i nemačkih tursta, koji su jugoslovenskim avionom leteli iz Splita za Keln. Za nesreću je osuđen kontrolor leta u Zagrebu, sada pokojni Gradimir Tasić, na sedam godina zatvora, ali mu je kazna naknadno prepolovljena. Uporedo s tim, i u Beogradu se odvijalo suđenje, jer je Srbija kao sukcesor SFRJ nasledila tužbe dvadesetak porodica poginulih stranaca u avionskoj nesreći.


Najveći broj ovih sporova, kako nam je rečeno u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, završeno je do 2006. godine u korist oštećenih, dok se dve presude još čekaju. Zbog obimnosti predmeta u ovom slučaju, u sudu nisu mogli da saopšte koliku je sumu novca po sudskim presudama država Srbija dužna da isplati porodicama poginulih u avionskoj nesreći.

2024 © - Vesti online