Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 04.07.2012.
14:51
Press A

Kako je Zapad prodao Tadića?

Dabogda imao pa nemao – podršku. Ova dopunjena jevrejska kletva najbolje opisuje kako međunarodna zajednica diktira prilike u Srbiji, piše Pressov "Nedeljnik". List piše, da se svet i nadmeno i licemerno odnosi prema našim stranačkim i državnim liderima - stiče se utisak po ustaljenoj šemi – od Miloševića, preko Koštunice do Tadića.

Da li je Zapad "kriv" što Boris Tadić nije ni predsednik ni premijer?
 

"Nedeljnik" navodi da gotovo nijedna vlada u novijoj istoriji Srbije nije napravljena isključivo u Beogradu, odnosno bez uticaja mahom Vašingtona i Brisela, ali Moskve. Sve ukazuje da su ključnu ulogu u formiranju nove valsti opet imali "faktori sa strane" i njihove diplomate na Senjaku i na Slaviji. List navodi da, iako se čini da su ovaj put Rusi preuzeli inicijativu, koalicije Vučića i Dačića ne bi bilo bez blagoslova SAD i EU, koji su do juče davali bezrezervnu podršku demokratama.

"Nedeljnik" pokušava da ustanovi zašto je Tadić prošao kao Milošević i Koštunica i zašto su Vašington, a onda i Berlin i Pariz i London redom bukvalno "prodali" Borisa Tadića ovog proleća.

Dobro upućeni analitičar za list ističe da je cela priča oko pravljenja vlade dokaz da svako ko pokuša da vodi politiku mimo Zapada na kraju završi u opoziciji. Kako navodi "Nedeljnik", većina sagovornika lista je saglasna da je Tadić ostao bez podrške isključivo zbog nekooperativnosti oko rešavanja pitanja Kosova i Metohije. On jednostavno nije želeo da se odrekne Kosova po scenariju napravljenom u Beloj kući, uz podršku evropskih kolega, koji podrazumeva odricanje od severa južne srpske pokrajine i tamošnjih Srba.

I to je, kako za "Nedeljnik" ocenjuje diplomata Ognjen Pribićević bio možda ne jedini, ali dovoljan razlog da SAD, kao "najuticajnija članica EU", okrene leđa Tadiću.

"SAD u Srbiji interesuje samo i isključivo Kosovo. To je pre svega njihov geopolitički projekat, koji još nije završen", napominje Ognjen Pribićević.

On navodi da lider DS nije hteo da se kosovska drama završi po notama ispisanim u Vašingtonu i to je bio kraj.

Taj stav dele i drugi analitičari sa kojima je list razgovarao i navode da su Amerikanci "umesto na Kosovo, bar za sada stavili tačku na Tadića". Profesor FPN Predrag Simić smatra da Tadić nije pokazao dovoljno kooperativnosti kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja i da se njegov početak kraja popularnosti u svetu desio 25. jula prošle godine postavljanjem barikada na severu pokrajine.

"Očigledno Tadić nije ispoštovao sve zahteve SAD, kojima je Kosovo na vrhu agende u Srbiji. SAD namerava da što pre zaokruži proces nezavisnosti Kosova, a možda veruju da će Nikolić i Dačić pokazati veći stepen saradnje i kooperativnosti", kaže Simić.

On ističe da je Tadićev gubitak podrške gotovo isti kao što je svet zamerio Koštunici nakon njegovog susreta sa tadašnjom glavnom tužiteljkom u Hagu Karlom del Ponte.

"Koštunica je 2000. prihvaćen kao spasilac od Miloševićevog režima, imao je apsolutnu podršku, ali je kasnije izjavio da je Hag za njega deveta rupa na svirali što svet nije mogao da mu oprosti", kaže Simić, koji je tada bio savetnik Koštunice.

Kako dalje piše "Nedeljnik", EU je aminovala "zalaganje" SAD da Tadić napusti predsedničko kormilo u Srbiji i da se pokuša sa nekim drugim političkim garniturama. SNS se nametnuo kao rešenje, a njihov lider kao političar koji je trenutno jedini mogao da pobedi Tadića u predsedničkoj trci. Naprednjaci su već uveliko "gazili" evropskom stazom, čak možda i "brže" nego demokrate i to je bio znak Briselu da SNS može da preuzme odgovornost za vođenje Srbije.

Vučić i Nikolić: Novi "miljenici" Zapada?
 

SNS je, naime, kako navodi Pribićević, "prekopirao" spoljnopolitički program demokrata "i EU i Kosovo", a Angela Merkel je koristeći svoj autoritet ubedila evropske prijatelje po modelu – hajde da probamo sa Nikolićem i Vučićem. Dačić je u kombinaciji za premijera samo zbog izborne matematike, jer bez socijalista nema parlamentarne većine.

"Listajući" po arhivi stiče se utisak da Zapad u Beogradu, kako navode sagovornici "Nedeljnika", nije imao boljeg zaveznika od Tadića i da se donekle ogrešio o lidera DS-a. Ipak, list piše da je su svi dometi pali u vodu pred ambicijama Vašingtona i Brisela da se do kraja godine definitivno zaokruži priča o nezavisnosti Kosova.
 

Tako će Tomislav Nikolić i Ivica Dačić biti nova lica na skeneru međunarodnih krugova. Ako uzmemo u obzir tradiciju, jedan od njih dvojice sasvim izvesno proći kao Tadić. Sudeći po stavovima koje su do sada zastupali oko KiM, čeka ih Borisova sudbina. Osim ukoliko do zime ne omekšaju.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.07.2012. 15:22
PO OVIM KOJEKAKVIM ANALITICARIMA ISPADE TADIC DA JE VECI SRBIN OD SVIH SRBA. MA KAZNIO GA NAROD IZDO JE SVE STO VRIJEDI OD SRBA E TO JE RAZLOG NJEGOVOG PADA, NIKAD SE NEVRATIO VISE. IZDAT GENERAL IZDAJA DRZAVE
Sreda 04.07.2012. 15:01
Eto, na kraju će ispasti isto kao i sa Slobom da je Tadić još bio i dobar. Pitanje je ko je novi Vuk Branković?
Sreda 04.07.2012. 15:40
Nemojte da ga velicate... kao hteo je da zadrzi Kosovo pa ga se zapad odrekao, Kosovo je otislo pod njegovom vlascu a mi smo ti koji su ga se odrekli... bitno da je on pricao viceve o mackama i misevima, izvinjavao se, ukidao pdv sa bebi opreme, doveo sps na vlast i svasta nesto...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online