Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 25.06.2012.
13:04
Blic A

Britanka ratovala u srpskoj vojsci

Vojnik britanske nacionalnosti teško je ranjen boreći se za Srbiju 16. novembra 1916. godine, da bi dve nedelje kasnije bio odlikovan Karađorđevom zvezdom, a do kraja Prvog svetskog rata dva puta bio spomenut u zvaničnim izveštajima o izuzetnoj hrabrosti. Al’ nije junak nego - junakinja - reč je o Flori Sandes, odvažnoj ćerki seoskog paroha iz Safolka, jedinoj ženi sa Zapada za koju je poznato da se borila u sastavu jedne redovne vojske u Prvom svetskom ratu!

Okupirana Srbija, koja je spremno prihvatala svaku pomoć, bila je jedina zemlja u kojoj su žene mogle da se bore.

Flora Sandes, odvažna ćerka seoskog paroha iz Jorkšira sa severoistoka Engleske
 

Flora je oduvek maštala o tome da bude vojnik. Dok su devojke njenog uzrasta provodile vreme u šivenju, slikanju i maštanju o venčanju, ona je sate provodila u sedlu, zamišljajući da juriša na Ruse u Bici za Balaklavu u Krimskom ratu.


Osam dana nakon što je 4. avgusta 1914. Britanija objavila rat Nemačkoj, Flora (38) krenula je u Srbiju sa prvom britanskom dobrovoljačkom jedinicom.


U prvih nekoliko meseci radila je u vojnim bolnicama. Njeni pacijenti, ranjeni tokom invazije Austrougarske na Srbiju, bili su među prvim žrtvama rata. U početku se sa njima sporazumevala gestikulirajući, ali je do oktobra 1915, kada se Srbija suočila sa novom invazijom, već tečno govorila srpski i mobilisana je u srpsku vojsku kao dobrovoljac.
 

Ranjena u Kolubarskoj bici

U jesen 1916. učestvovala je u nizu teških bitaka u planinama Makedonije. U Kolubarskoj bici, 16. novembra, teško je ranjena. Šrapnel joj je oljuštio kožu s leđa i s desne strane tela od ramena do kolena, a desna ruka joj je bila slomljena. Tada je odlikovana Karađorđevom zvezdom za izuzetnu hrabrost pod neprijateljskim dejstvima. Čim se oporavila, pridružila se muškarcima u rovovima i borila zajedno sa njima kada su povratili kontrolu nad zemljom koju su tri godine pre bili gotovo izgubili.

Ni posle rata nije napuštala vojsku. “Ništa nikada nisam toliko volela u životu”, govorila je. Postala je prvi stranac i prva žena u srpskoj vojsci koja je dobila oficirski čin, a demobilisana je 1922. godine.

“Nisam bila sva svoja”, govorila je Flora, koja je tada prvi put počela da nosi žensku odeću.

Kada je izbio Drugi svetski rat, britanski građani upozoreni su da napuste Jugoslaviju koju su opkolili nacisti, ali je Flora ostala. U aprilu 1941, četiri dana nakon što je okupirana Jugoslavija, ona je u 65. godini obukla uniformu i krenula u rat.

Floru je 24. juna uhapsio Gestapo. Jedna od zatvorenica je napisala o Flori: “Imala je zavidan repertoar srpskih psovki, kojima je častila čuvare, a oni su se zbog toga ponašali prema njoj gotovo s poštovanjem.” Oslobođena je posle svega 11. dana.


Do kraja oktobra 1944. partizani su oterali i poslednje Nemce sa jugoslovenske teritorije. Međutim, dolazak komunista na vlast, nije doneo Flori dobro. Osiromašena i sama, donela je tešku odluku da napusti zemlju u kojoj se borila u dva rata. U julu 1945. otišla je u Rodeziju (današnji Zimbabve), a umrla je u Bolnici Ipsviča i Istočnog Safolka 24. novembra 1956. godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.06.2012. 13:12
Нека јој је лака црна земља а нама срамота,како се односимо према онима који нас воле!? Онај непоменик што је ратовао за АУ,добио "кућу цвећа" и све почасти(!?) а они који су ратовали за спас Србије (и Флора,и др.Рајс.и наша Милунка...!) су "непожењни у тој истој Србији!?Еј,моја Србијо!!!
Ponedeljak 25.06.2012. 17:51
2. Одајем велико поштовање и захвалност госпођи Флори - то је једина жена на свету која је учествовала у ратном саставу једне стране војске (није случајно то била баш србска војска!). (Било је више жена из Енглеске које су на одређен учествовале у србској војсци у овом рату.) А неизмерну захвалност и дивљење одајем жени Србкињи и хероини Милунки Савић! То је незабележен пример женске храбрости и родољубивости у свету. То се могло десити само у србском народу. Али, нажалост, десило се и то да је ова хероина после рата била чистацица у Хипотекарној банци?! Вечна јој слава. Тамо на Кламегдану уместо споменика захвалности Француској требало је да буде споменик великој Милунки!
Ponedeljak 25.06.2012. 17:46
1. Блиц је опет подметач гадости: поштована госпођа Флора Сандерс није била једина позната женска особа која се борила у саставу једне редовне војске у првом светском рату! Сваком србском родољубу је познато ко је Милунка Савић, носилац француске легије части и једина жена на свету која је ратовала у мушком борбеном саставу. То једино Блиц не зна?! Паз` да није? Пре ће бити да је у питању намерни заборав како се не би поменуло србско име и родољубље. Тако вам је, браћо Срби, кад вам власници медија постану они кју су нас нуклеарно бомбардовали!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online