Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 22.06.2012.
18:09
Beta A

Nikolić: Zelena ekonomija prekretnica za Srbiju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Rio de Ženeiru da su politički lideri iz celog sveta odgovorni za kreiranje politike održivog razvoja zasnovane na zelenoj ekonomiji, i da je potreban radikalan zaokret u načinu na koji se sada u svetu proizvodi i troši.

Predsednik Srbije: Tomislav Nikolić
 

"Neophodno je obnoviti političku posvećenost održivom razvoju – kao našem krajnjem cilju, i zelenoj ekonomiji kao sredstvu za njegovu realizaciju", rekao je Nikolić na konferenciji Ujedinjenih nacija "Rio 20 plus" o zelenoj ekonomiji i razvoju.

Srbija, kako je istakao Nikolić, smatra tu konferenciju svojevrsnom prekretnicom ka zelenoj ekonomiji, kao novom ekonomskom modelu koji treba da osigura privredni rast, kreira nova radna mesta, iskoreni siromaštvo, obezbedi ekonomsku iskorišćenost "prirodnog kapitala".

"Da bi se ovo postiglo, neophodno je usvojiti Globalnu mapu puta ka zelenoj ekonomiji, koja bi sadržala merljive rezultate kao i jasno definisane i dogovorene vremenske rokove", predložio je Nikolić.

Predsednik je podsetio da je Srbija, uz podršku UNDP i UNEP, izradila Studiju o zelenoj ekonomiji i perspektivi institucionalnih reformi u cilju postizanja održivog razvoja.

Politike efikasnog korišćenja resursa i energije su, prema njegovim rečima, identifikovane kao glavne oblasti koje će imati najveći uticaj na proces tranzicije ka zelenoj ekonomiji.

"Da bismo bili u stanju da odgovorimo na izazove koji su pred nama, a koji su vezani za pitanja održivosti, biće nam neophodan reformisan, ojačan, bolje koordiniran i koherentniji institucionalni okvir na svim nivoima upravljanja", kazao je Nikolić.

Unapređenju globalnog institucionalnog okvira za održivi razvoj, kako je ukazao predsednik Srbije, mogli bi da doprinesu inovativni predlozi, poput uvođenja Ombudsmana za održivost, kao i Saveta za održivi razvoj (na nivou UN).

"Srbija ostaje privržena jačanju ekološke dimenzije Institucionalnog okvira za održivi razvoj, što za rezultat treba da ima uspostavljanje specijalizovane agencije UN za pitanja zaštite životne sredine", istakao je Nikolić.

On je dodao da "Srbija čvrsto veruje da jačanje regionalne saradnje, uz angažovanje regionalnih organizacija i tela, predstavlja ključ za uspešnu implementaciju međunarodno definisanih ciljeva, uključujući i zaključke konferencije Rio plus 20.

"Rukovodeći se principima održivog razvoja i zelene ekonomije, moramo da napravimo radikalan zaokret u načinu na koji proizvodimo i trošimo", kazao je Nikolić i založio se za definisanje ciljeva održivog razvoja za period posle 2015. godine.

Predsednik Srbije je istakao da suština Konferencije Rio 20 plus "nije samo u obnavljanju datih obećanja, već i u menjanju navika i preuzimanju odgovornosti za aktivnosti koje će stvoriti bolji svet za buduće generacije".

"Srbija je ponosna jer je među zemljama koje su na ovu Konferenciju delegirale i predstavnike mladih. Uostalom, promene na koje pozivamo i zbog kojih smo danas ovde, tiču se upravo naše dece", kazao je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Petak 22.06.2012. 18:34
Ako je mislio na proizvodnju zdrave hrane i zaštitu životne sredine...PODRŽAVAM!
Petak 22.06.2012. 18:13
Ееее ``мој`` Николићу...
Petak 22.06.2012. 18:24
Au... pa on prica kao pravi drzavnik-politicar-- dosta nasiroko,naoko bitno,zvucno a da nista nije ni rekao (novo) !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online