Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 17.06.2012.
07:38
Srna A

SPC: Obezbediti opstanak Srba na KiM

Eparhija raško-prizrenska upozorila je da će politički pritisci i korišćenje sile neizbežno uticati na nastavak iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije i pozvala sve relevantne institucije da pomognu u pronalaženju rešenja za opstanak srpskog naroda u pokrajini.

"Najnovije akcije KFOR-a na severu Kosova duboko zabrinjavaju, jer pokušajima da se po svaku cenu srpski narod u tom delu Kosova natera da prihvati kosovske registracione tablice, korišćenjem borbenih vozila i blokiranjem alternativnih puteva koji su glavni kanali za snabdevanje naroda osnovnim namirnicama i lekovima, stvara se ozbiljna humanitarna kriza koja može da ima nesagledive posledice," saopšteno je iz ove eparhije.

Foto: Ilustracija

Eparhija Raško-prizrenska navodi i da je, zbog oduzimanja srpskih registarskih tablica, ugrožen sistem zdravstvene zaštite, dok troškovi prelaska administrativnih prelaza prevazilaze mesečna primanja većine kosovskih Srba.

"Politički pritisci i korištenje sile protiv srpskog stanovništva neizbežno će uticati na dalji proces iseljavanja koji se, nažalost, nastavlja, dok je proces povratka gotovo potpuno zaustavljen", navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

U Eparhiji ističu da Kosovo i Metohija bez Srba neće biti poraz samo za Srbe, već i za međunarodnu zajednicu koja ima moralnu odgovornost za ovaj prostor posle intervencije NATO snaga 1999. godine.

Eparhija je još jednom pozvala kosovske Srbe da "sačuvaju prisebnost i mir, ali i da ne posustaju u odlučnosti da na miran i dostojanstven način zaštite svoja osnovna prava uz čvrstu rešenost da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima, braneći svoja osnovna prava i slobode".

Pripadnici Kfora blokirali su juče sve puteve koji vode ka Ibarskom Kolašinu na severu Kosova i nisu dozvoljavali prolaz vozilima ni iz pravca Zubinog Potoka, ni prema administrativnom prelazu Brnjak.

Srbi su u mestu Rudare, na severu Kosova, kao znak protesta što je Kfor zatvorio alternativne puteve, postavili barikade koje su vojnici Kfora noćas uklonili.
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.06.2012. 08:14
Bice veoma tesko! NEKADA JE NA SRBE napadala cela OSMANLIJSKA IMPERIJA a danas NATO imperija. Sve imperije do sada su trulile prvo iznutra, kao sto trune ili truli jabuka rumena. Veliki Srpski monah, Otac Tadej pre svoje smrti je rekao da ce se AMERIKA iznenada i brzo povuci sa Kosova i M., zbog pr. u Americi i da ce tada ....!!! Pozdrav Srbima na K. i MET.
Nedelja 17.06.2012. 13:12
"U Eparhiji ističu da Kosovo i Metohija bez Srba neće biti poraz samo za Srbe, već i za međunarodnu zajednicu koja ima moralnu odgovornost za ovaj prostor posle intervencije NATO snaga 1999. godine." dokle god se tako misli dobro nam nece biti , poraz srbski ce biti i velika pobeda eu-ropske zajednice i nato JER ONI TO TAKO ZELE! da su zeleli red i mir oni bi shiptare odavna razoruzali, da su hteli pravo i pravdu oni bi se drzali rezolucije 1244, da zele da srbi budu na KiM oni bi siptarske ratne zlocince odavna zatvorili! i omogucili da se 250000 srba vrati. oni zele KiM samo za sebe bez ijednog srba, mozda par njih eto kao neke retke zverke u zoovrtu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online