Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.06.2012.
12:12
D. N. Petrović - Vesti A

Odbrana Kosova spala na tablice

Tačijev šef policije Bajram Redžepi zatražio je od Euleksa da od 15. juna definitivno zabrani ulaz i kretanje Kosmetom vozila koja nose "KM", "PR", "PZ" i druge tablice sa oznakama koje je izdao MUP Srbije. Odluka važi i za severni Kosmet i prelaze Brnjak i Jarinje.

Zatočenici Beograda i Prištine: Kosovska Mitrovica


Rok za preregistraciju na "KS" ili "RKS" tablice, koji je dogovoren između Prištine i Beograda, istekao je 1. juna i više neće biti produžavan. - Građani su poslednjih dana upozoravani da više ne koriste srpske tablice, sada je na potezu Euleks od koga tražimo da isključuje iz saobraćaja sva vozila koja nemaju "KS" ili "RKS" tablice - istakao je Redžepi. On je dodao da "ne zna hoće li Euleks moći da realizuje ovu odluku i na severu Kosmeta".

Dozvole do 1. septembra


Redžepi kaže da će srpske vozačke dozvole važiti do 1. septembra i da do tada svi, pa i Srbi na severu Kosova, moraju imati vozačke isprave MUP-a Kosova.

 

Da bi Srbin sa severa dobio vozačku dozvolu ili preregistrovao svoje vozilo na "KS" ili "RKS" tablice potrebno je da dobije kosovsku (albansku) ličnu kartu.

Na severu Kosmeta "KM" tablice MUP-a Srbije nosi više hiljada vozila. Prema informacijama opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Kosovska Mitrovica ni jedno nije do 1. juna preregistrovano na "KS" ili "RKS" tablice, niti bilo kome, čak da rok bude i produžen, pada na pamet da to učini.


U ovom trenutku Euleks nema kapacitete da sprovede odluku vlade Kosova, jer ne može slobodno da se kreće severnim Kosmetom. Ako bi pokušao silom da skida tablice došlo bi do ozbiljnih sukoba.


Striktno sprovođenje odluke vlade Kosova značilo bi da od 15. juna na severu sve strane: putnička vozila, kamioni, autobusi, jer ni jedno nije preregistrovano - kaže nam Dragojlo Virijević, vozač autobusa sa "KM" tablicama iz Leposavića.
Prema nezvaničnim informacijama Euleks vrši pritisak na vladu Kosova da rok za preregistraciju produži do 1. septembra, Srbi ističu da, ma koliko produžavali rokove i pretili, niko nema nameru da na svoje vozilo stavi oznake države Kosovo.


- Radije ću alternativnim pravcima u Srbiju nego da Brnjak i Jarinje da mi skidaju tablice i maltretiraju me. Ako počnu to masovnije da rade blokiraćemo im punkt kao ranije, pa će ponovo morati helikopterima da se snabdevaju. Nas se ne tiče šta je Borko potpisao, pogotovo ako je protivno interesu nas Srba - kaže Dragan R. iz Zvečana.


Do sada je, na celom Kosmetu, iz saobraćaja izbačeno desetak vozila sa tablicama koje je izdao MUP - Srbije.

Bez instrukcija iz Beograda


Predsednik opštine Kosovska Kamenica Boban Jevtić izjavio je da "ogromna većina Srba u Kosovskom Pomoravlju nije htela da preregistruje automobile na kosovske tablice iz patriotskih razloga, ali i zato što nisu dobili jasne instrukcije od Beograda".


- Da je država Srbija rekla pre dva meseca - mi smo potpisali, a vi morate da se preregistrujete, mi bismo to i
učinili i ne bi bili sada u ovako beznadežnoj situaciji, kazao je Jevtić.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.06.2012. 12:28
Mozda ce Nikolic da mrdne guzicu i da pomogne...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online