Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 10.06.2012.
13:47
radiosarajevo.ba, Fena A

"Za podelu 'na Sarajlije i Sandžaklije' kriv Beograd"

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, najmlađi je muftija u Evropi, a možda i u svetu, čovek kojeg jedni doživljavaju kao borca za prava Bošnjaka, a drugi ga osporavaju i optužuju za rušenje državnih institucija Republike Srbije; čovek koji je uzburkao Srbiju svojim političkim angažmanom u intervjuu kaže da je zadatak Bošnjaka uspostava i jačanje bošnjačkih nacionalnih institucija,kao i da je interes svih Bošnjaka sveta očuvanje i izgradnja države Bosne i Hercegovine kao matice.

Muftija Muamer Zukorlić
 

Zukorlić u intervjuu za agenciju Fena naglašava da se civilizovanost jednog naroda procenjuje njegovom sposobnošću da bude organiziran, a "mi imamo raskorak između onoga što je dubinska, bošnjačka i islamska kultura u pogledu onoga što predstavljamo kao nacionalni korpus koji je lišen institucionalnog života skoro 100 godina".

Tadić - evropski ljubimac

Na pitanje hoće li se politička situacija u Srbiji promijeniti izborom Tomislava Nikolića za predsednika, Zukorlić je bez okolišanja napravio distinkciju između doskorašnjeg srpskog predsednika Borisa Tadića i novoizabranog Nikolića rekavši "da će se situacija promeniti tako da ćemo imati potpuno demaskiranu i jasnu srpsku politiku prema Bošnjacima“.
Pojašnjava da je do sada na sceni bila maskirana antibošnjačka politika simbolizirana u Tadiću koji je bio "evropski ljubimac i koji je protiv Bošnjaka i iz BiH i Sandžaka mogao da radi šta hoće". Kaže da je Tadić jedno pričao u Beogradu, drugo u Banjaluci, treće u Briselu, četvrto u Ankari, a sada ćemo imati jasnu politiku, a onda ćemo se morati prema toj politici odrediti, jer će Nikolić "voditi politiku koja će biti jasna i transparentna".

Na pitanje o "animozitetu Sarajlija prema Sandžaklijama“, Zukorlić kaže da je to antibošnjački projekat koji ima korene u Beogradu i čiji su protagonisti, nažalost, probeogradski i antimuslimanski igrači ovde u Sarajevu, koji ovde igraju na razedinjavanju i atomizaciji "jer će prvo deliti ljude na Bosance i Sandžaklije, a potom na Sarajlije i nesarajlije, Vratničane i Bistričane, znači, atomizacija kojoj nema kraja i koja ima za cilj potpunu denacionalizaciju Bošnjaka, obezglavljivanje Bošnjaka i okretanje jednih protiv drugih“.

Bošnjačka nacionalna fondacija takođe je strateški projekat "iz razloga što imamo situaciju da je nedovršena država BiH dovela do toga da institucije s tradicijom poput pozorišta, muzeja, prosto nemaju svoj budžet, nemaju onoga ko će o njima voditi brigu da bi preživele".

Zukorlić podseća i da su Jevreji imali Svetski jevrejski kongres dok nisu imali državu, te su iz tog kongresa servisirani svi nacionalni interesi Jevreja sveta, "a mi, muslimani, valja nam učiti i uzeti mudrost gde god je nađemo; i nama je sada potreban svetski bošnjački kongres, zato što imamo nedovršenu državu BiH, koja ne može servisirati ni interese samih građana BiH, a kamoli mene kao Bošnjaka izvan BiH.“

"Nažalost, talas koji se desio devedestih godina 20. veka kroz politički pokret SDA, koja je pokušala objediniti sve Bošnjake Balkana i dijaspore, doživio je svojevrsni neuspeh, a sada je na nama da ne dozvolimo da zbog neuspeha jednog političkog projekta mi odustanemo od elementarnih nacionalnih interesa, a jedan od ključnih interesa jeste uvezivanje Bošnjaka ma gde oni živeli."

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.06.2012. 16:38
Sandzak ne postoji vec RASKA OBLAST !!!!!
Ponedeljak 11.06.2012. 08:39
Ovako razmišlja i najveći broj Bošnjaka u BIH,kad se god nešto desi loše kod njih,odmah su im krive srpske obavještajne službe i Srbi.Takvo javno mišljenje se natura od FTV-a,preko lista Avaz,i svih bošnjačkih portala.Svratite ponekad na vijesti.ba,avaz.ba,24sata.info,bivši sarajevox i vidjećete neopisivu mržnju prema Srbima.E zato ,kad tođe pravi čas,ZDRAVO.
Nedelja 10.06.2012. 16:28
Ал ће се изненадити једног дана када му јаве да становништво Рашке нема ама баш никакве везе са некаквим Бошњацима из БиХ!По њему,за све недаће овог света,криви су Београд и Срби!Да није мало претерао?!Колико га његови "воле",видело се на изборима!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online