Nedelja 10.06.2012.
13:47
radiosarajevo.ba, Fena

"Za podelu 'na Sarajlije i Sandžaklije' kriv Beograd"

Muftija Muamer Zukorlić
 

Zukorlić u intervjuu za agenciju Fena naglašava da se civilizovanost jednog naroda procenjuje njegovom sposobnošću da bude organiziran, a "mi imamo raskorak između onoga što je dubinska, bošnjačka i islamska kultura u pogledu onoga što predstavljamo kao nacionalni korpus koji je lišen institucionalnog života skoro 100 godina".

Tadić - evropski ljubimac

Na pitanje hoće li se politička situacija u Srbiji promijeniti izborom Tomislava Nikolića za predsednika, Zukorlić je bez okolišanja napravio distinkciju između doskorašnjeg srpskog predsednika Borisa Tadića i novoizabranog Nikolića rekavši "da će se situacija promeniti tako da ćemo imati potpuno demaskiranu i jasnu srpsku politiku prema Bošnjacima“.
Pojašnjava da je do sada na sceni bila maskirana antibošnjačka politika simbolizirana u Tadiću koji je bio "evropski ljubimac i koji je protiv Bošnjaka i iz BiH i Sandžaka mogao da radi šta hoće". Kaže da je Tadić jedno pričao u Beogradu, drugo u Banjaluci, treće u Briselu, četvrto u Ankari, a sada ćemo imati jasnu politiku, a onda ćemo se morati prema toj politici odrediti, jer će Nikolić "voditi politiku koja će biti jasna i transparentna".

Na pitanje o "animozitetu Sarajlija prema Sandžaklijama“, Zukorlić kaže da je to antibošnjački projekat koji ima korene u Beogradu i čiji su protagonisti, nažalost, probeogradski i antimuslimanski igrači ovde u Sarajevu, koji ovde igraju na razedinjavanju i atomizaciji "jer će prvo deliti ljude na Bosance i Sandžaklije, a potom na Sarajlije i nesarajlije, Vratničane i Bistričane, znači, atomizacija kojoj nema kraja i koja ima za cilj potpunu denacionalizaciju Bošnjaka, obezglavljivanje Bošnjaka i okretanje jednih protiv drugih“.

Bošnjačka nacionalna fondacija takođe je strateški projekat "iz razloga što imamo situaciju da je nedovršena država BiH dovela do toga da institucije s tradicijom poput pozorišta, muzeja, prosto nemaju svoj budžet, nemaju onoga ko će o njima voditi brigu da bi preživele".

Zukorlić podseća i da su Jevreji imali Svetski jevrejski kongres dok nisu imali državu, te su iz tog kongresa servisirani svi nacionalni interesi Jevreja sveta, "a mi, muslimani, valja nam učiti i uzeti mudrost gde god je nađemo; i nama je sada potreban svetski bošnjački kongres, zato što imamo nedovršenu državu BiH, koja ne može servisirati ni interese samih građana BiH, a kamoli mene kao Bošnjaka izvan BiH.“

"Nažalost, talas koji se desio devedestih godina 20. veka kroz politički pokret SDA, koja je pokušala objediniti sve Bošnjake Balkana i dijaspore, doživio je svojevrsni neuspeh, a sada je na nama da ne dozvolimo da zbog neuspeha jednog političkog projekta mi odustanemo od elementarnih nacionalnih interesa, a jedan od ključnih interesa jeste uvezivanje Bošnjaka ma gde oni živeli."

2024 © - Vesti online