Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 10.06.2012.
08:38
Blic A

"Nikolić se igra s mukom Srba sa Kosova"

"Prištinske vlasti koriste ovaj prelazni period do formiranja vlade i ispituju reakcije Srbije i Tomislava Nikolića. Međutim, to što predsednik Srbije radi, ispaljuje političke parole, mistifikuje i otkriva neke “tajne dogovore i potpise” sa prištinskom stranom, jeste igranje sa Srbima na Kosovu i Metohiji koji su u teškoj situaciji. Potpirivanje vatre je krajnje kontraproduktivno i štetno po interese Srbije", kaže u intervjuu za list “Blic”, Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima za KiM.

Nema tajnih dogovora: Borislav Stefanović
 

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa predstavnicima Srba sa severa Kosova i najavio da će im otkriti sva dokumenta, ima li ih?

Hapšenja

Priština hapsi samo na osnovu početnih istraga, a u isto vreme na Kosovu ne želi da reaguje i hapsi one za koje se zna da su počinili zločin nad Srbima. Realnost je da Srbija od 1999. godine nema prisustvo u južnoj pokrajini i da prištinske vlasti nažalost drže konce u rukama. Zbog toga se postavlja pitanje šta misli Tomislav Nikolić kad kaže da će zaštititi Srbe na Kosovu i Metohiji. Kako misli da zaštititi Srbe u Štrpcu ili Prilužju?

- Stvorena je lažna atmosfera da se nešto krilo ili da je nešto potpisivano, kako kaže Nikolić, da postoje tajni dogovori Beograda i Prištine. Dakle, ništa nije tajno dogovarano, sve dokumente je usvojila Vlada, dostavljeni su Skupštini Srbije, Srbima na Kosovu i Metohiji, tako da ih je video i Tomislav Nikolić dok je bio poslanik. Ova nepotrebna mistifikacija je u rangu priče Nikolića o krađi izbora koja je već zaboravljena. Ja priželjkujem da objave ta dokumenta, a i Nikolić i Srbi i ja znamo da oni ne postoje. Dokumenta koja je pokazao Srbima na sastanku odavno su na internet-sajtu Vlade Srbije.

Predsednik Srbije je najavio da želi da vodi pregovore sa Prištinom?


- To bi bila kardinalna greška. Predsednik je nosilac suvereniteta države, šef države, i kao takav greši kada izjavljuje da je spreman da vodi pregovore. Ako je u tome ozbiljan, treba da ima u vidu da bi preko puta njega sedela Atifete Jahjaga, predsednica takozvane države Kosovo, i da bi on svojim prisustvom priznao nezavisnost južne srpske pokrajine. Nikolić izgleda još nije uvideo da njegove izjavu imaju težinu i da su pod lupom međunarodne i regionalne javnosti.

Tomislav Nikolić je takođe najavio da će se sporazum sa Prištinom ratifikovati u Skupštini Srbije?


- To bi značilo priznavanje nezavisnosti Kosova. Možda Nikolića profesor Oliver Antić nije savetovao oko toga, ali kad razmisli, shvatiće da je to nemoguće i da bi to bila velika greška. Predsednik Srbije kroz izbornu kampanju i sastanak tvrdi da ima plan za rešenje kosovskog pitanja, ali koji još nije izložio.


Kako vidite nastavak saradnje s Prištinom?

- Najbitnije je da se što pre formira Vlada Srbije i da nastavi da radi na problemima koji se gomilaju i onim koji postoje na terenu. Očekujem punu koordinaciju sa predsednikom Srbije koja neće biti populistička i kontraproduktivna i koja se neće baviti stranačkim parolama.

Kalo rešiti problem sa automobilskim tablicama?
- Ovo sada je jednostrana odluka Prištine u čemu imaju podršku Euleksa. Mi smo napravili sporazum da Srbi imaju tablice sa oznakama KS ili RKS, ali je zbog specifične situacije na severu to neprimenjivo. Moramo naći način i već postoji predlog koji će biti jedna od prvih odluka nove vlade, jer ćemo doneti odluku o tablicama koja će onemogućiti Prištinu da ih skida i oduzima.

Problem s barikadama i dalje je jedan od gorućih?

-Barikade postavljaju opštinske strukture, ne država Srbija. Mi smo tražili da se barikade sklone jer su ugrožavale bezbednost građana, one su bile povod Kforu za napade. One onemogućavaju slobodu kretanja i štetne su. S druge strane, svestan sam da su barikade ljudima garant bezbednosti i nekakva zaštita od prištinskih jedinica ROSU, ali se one ne zaustavljaju na barikadi, već političkim uticajem i razgovorom sa međunarodnim faktorom.


Prištinski mediji najavljuju formiranje kancelarije države Kosovo na severu Kosova i u Srbiji?

- To je nemoguće i to Ustav Srbije ne dozvoljava. To nijedna međunarodna institucija od nas ne može da zahteva niti bismo mi tako nešto uradili.

Iz nekih delova međunarodne zajednice zahtevano je da se uklone srpske institucije na severu Kosova?

-To je zahtev koji datira još od posete nemačke kancelarke Angele Merkel, ali je naš negativan odgovor svima poznat. Ne možemo ukinuti svoj Ustav, zakone, niti svoje institucije, jer druge ne postoje.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.06.2012. 08:58
neka srbi sa kosova ocene njegov rad! sta je mlad covek zarad funkcije u stanju da uradi. i neko se sakri iza njegovog "rada". ZA UNISTENJE SRBIJE NEKO TREBA VEC DA ODGOVARA!
Nedelja 10.06.2012. 09:17
Narodski rečeno, čovek se us..o, zbog usmenih dogovora, pa pokušava da se isčupa ne sve moguće načine. Borko sine, sedi, jedan!
Nedelja 10.06.2012. 09:42
O cemu ti pricas covece, pa ti si doneo blokade, potpise, priznavanja kosova. Tvojim angazovanjem sa editom razbio si srpsko jedinstvo na severu kosova. jedno si pricao, drugo si lagao a trece si potpisivao. Kako te nije sramota da optuzujes predsednika koji hoce da proveri sta ti je bio domaci zadatak i kako vidimo dobro si ga odradio, doveo si siptarsku policiju na granice, uveo srbima placanje tablica, napravio od srba kriminalce da ih svaki dan hapse, eto to je tvoj mandat.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online