Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 04.06.2012.
16:50 >> 17:56h
Beta A

AP: Nikolić već uzdrmao krhki Balkan

Novi srpski predsednik Tomislav Nikolić na funkciji je nepunih nedelju dana, a već je uzdrmao krhku balkansku stabilnost i uneo sumnju u svoju najavljenu proevropsku politiku, ocenjuje u današnjoj analizi agencija AP.

"Nikolić ponovo probudio etničke tenzije u nemirnom balkanskom regionu"

AP navodi da je Nikolić ponovo probudio etničke tenzije u nemirnom balkanskom regionu izjavom za crnogorsku državnu televiziju da zločin u Srebrenici, u kome su snage bosanskih Srba 1995. ubile više od 8.000 muslimanskih muškarača i dečaka, nije bio genocid, već "ozbiljan zločin".

Agencija podseća da su Haški tribunal i Međunarodni sud pravde okvalifikovali "najgori evropski masakr civila od Drugog svetskog rata" kao genocid, a Tribunal je osudio nekoliko bosanskih Srba za učešće u tom zločinu. AP dodaje da je Nikolić takođe za nemački list Frankfurter algemajne cajtung rekao da je "Vukovar bio srpski grad" i da "nemaju šta Hrvati tamo da se vraćaju".

Te izjave, ocenjuje AP, predstavljaju "reminescenciju na ratnu eru 1990-tih kada je (predsednik Srbije i SRJ Slobodan) Milošević započeo ratove u Hrvatskoj i Bosni da bi stvorio pansrpsku državu, posle raspada bivše Jugoslavije". One, dodaje agencija, pojačavaju bojazni da će Nikolićeva iznenadna pobeda nad, kako kaže, liberalom Borisom Tadićem, u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja "zapretiti nestabilnom procesu poratnog pomirenja na Balkanu - što je jedan od glavnih uslova koji je EU postavila Srbiji za članstvo".

"U vreme (izborne) kampanje, Nikolić - bivši desničarski ekstremista koji je podržao Miloševićeve ratne kampanje - tvrdio je da je postao konzervativni populista koji podržava integraciju Srbije u EU. Međutim, njegov vaskrsli nacionalizam aktivira alarm u regionu i može skrenuti Srbiju sa puta ka članstvu u EU", piše AP.

Agencija ističe da je Srbija "pod Tadićem polako počela da se oslobađa imidža problematične zemlje", navodeći da je bivši predsednik bio pobornik proevropskih reformi u zemlji. AP podseća da je za vreme osmogodišnjeg mandata Tadić napravio
pomak u poboljšanju odnosa sa Hrvatskom i Bosnom, posetio je Srebrenicu i izvinio se za masakr, a srpki parlament je usvojio deklaraciju kojom je osuđen pokolj u Srebrenici.

"Nikolić sada kaže da se neće izviniti zbog Srebrenice", ističe agencija i navodi da je Tadić, "napravivši važne korake na putu ka EU, pao kao žrtva ekonomske krize u Srbiji i sve lošijeg životnog standarda".

Analitičar: Novi predsednik, stari problemi

EU i SAD su se nadale da će novisrpski predsednik biti čovek koji će konačno napraviti korak napred po pitanju Kosova, naročito u svetlu težnje Srbije da uđe u Uniju, ali, bez obzira da li se takav političar može naći u Beogradu,Tomislav Nikolić svakako nije "šoljica čaja Zapada".

Američki analitičar Morton Abramovic u tekstu objavljenom u časopisu The National interest ocenjuje, takođe, da ulazak u EU neće biti glavna briga Srbije, već, prevashodno, težak zadatak da se spreči dalje ekonomsko posrtanje zemlje, što će, kako ističe, "morati da bude fokus bilo koje nove vlade".

Abramovic ističe da će, uprkos neminovnom radu na rastu ekonomije, nova vlada morati da se pozabavi i Kosovom, naročito veoma osetljivim pitanjem budućnosti Srba na severu, jer će morati da se reši pitanje statusa Kosova pre nego što Srbija bude primljena u Uniju. Prema njegovim rečima, EU se nada da će velika finansijska pomoć i obećanje članstva eventualno promeniti političku klimu u Srbiji, omogućujući političkom vođstvu "da nekako toleriše kosovsku nezavisnost".

Abramovic ocenjuje da bi novi fokus u pregovorima Beograda i Prištine o severu Kosova trebalo da bude da li bi plan o virtuelnoj autonomiji Srba sa severa mogle da prihvate obe strane.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.06.2012. 16:54
istina i služi tome - da UZDRMA.... pogotovo kad je u pitanju učmala eU... tek predstoji "drmanje"..... ali ne Balkana....
Ponedeljak 04.06.2012. 16:54
Srpski neprijatelji i dalje se nadaju da ce cerupati Srbiju pa medijski na sve nacine satanizuju Tomu zarad bivsih izdajnika i proevropskih kriterijuma izumiranja Srbije. Pocele su nove Balkanske igre nasih komsija, ukljucujuci sada i republjiku kosova, sta ce biti ako nedaj boze Srbija kaze NE.
Ponedeljak 04.06.2012. 17:02
To što vi sa zapada ne vidite svoje zločine širom planete..ne daje vam za pravo da NAŠU ČASNU BORBU ZA SLOBODU SRPSKIH KRAJEVA nazivate genocidom ! Zločina je kao i u svakom ratu bilo ali jedini genocid ( da ne ponavljamo definiciju) je bio nad NAMA SRBIMA . I ubijanja žena dece starih ljudi..i proterivanje..i paljenje da se nemaju gde vratiti..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online