Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.06.2012.
13:54
Večernje novosti, Kurir A

Pravi se vlada sa devet ministarstava?

Srbija je i zvanično dobila novi parlament i predsednika, ali od formiranje Vlade, još ništa. Iako ekonomisti upozoravaju na katastrofalnu situaciju i hitnost formiranja Vlade, glavni akteri se još ne izjašnjavaju.

Još se ne zna ko će sastaviti vladu, koliko ćemo ministarstava imati i ko će ih voditi
 

Osim što znamo da je Boris Tadić kandidat za premijera, a da će Vlada verovatno biti formirana od starih koalicionih partnera DS i SPS-PUPS-JS, o "Preokretu" Čedomira Jovanovića kao trećem partneru još se samo nagađa.

Ipak, iza kulisa se vode pregovori i raspodeljuju ministarska mesta. Prema pisanju pojedinih medija, moguće je "drastično" smanjenje broja ministarstava. Tako "Novosti" navode da se demokrate zalažu za vladu od devet ministarstava, dok "Kurir" kalkuliše sa brojkom od 15 ministarskih fotelja.

Prema ovom drugom izvoru mesta bi bila raspoređena po principu "osam (DS) - pet (SPS) - dva (Preokret)".

Demokrate bi i dalje imale čelne funkcije. Tadić bi tako, osim mesta premijera "dužio" i mesto ministra spoljnih poslova, za koje je "viđena" i Milica Delević. Ivica Dačić i Jovan Krkobabić zadržali bi potpredsedničke fotelje, a tu bi im se pridružio i Čedomir Jovanović koji bi došao na mesto Božidara Đelića i preuzeo brigu o evriointegracijama.

Ukoliko dođe do prekrajanja vlade, Dragan Šutanovac bi osim ministarstva odbrane u nadležnost dobio i resor omladine i sporta, a Dušan Petrović bi i dalje nastavio da se bavi samo poljoprivredom. Genetičar Miodrag Stojković kandidat je DS za ministra nauke, dok bi, možda i najvažnije, ministarstvo finansija, "zadužio" nestranački ekspert i dosadašnji državni sekretar tog ministarstva Dušan Nikezić, pišu "Novosti".

"Kurir", međutim, navodi da je to mesto prvo ponuđeno dosadašnjem premijeru Mirku Cvetkoviću, ali da je on to odbio, a da je i Božidar Đelić, navodno, još u igri za ovu funkciju. Demokrate će preuzeti i ministarstvo rada i socijalne politike koje je do sada vodio Rasim Ljajić, mada je za tu funkciju zainteresovan i Krkobabić mlađi.

Socijalisti bi, osim "svojih" ministarstava - policije (Dačić), obrazovanja (Obradović) i infrastruture (Mrkonjić) dobili verovatno i zdravstvo , a na mesto Zorana Stankovića mogla bi da dođe Slavica Đukić Dejanović.

Ukoliko "Preokret" uđe u Vladu, osim potpredsedničke fotelje u koju bi mogao da sedne Čedomir Jovanović navodno im se nudi još jedno mesto. Mediji navode da je LDP bacio oko na mesto Žarka Obradovića koju je namenio Miljenku Dereti kao budućem ministru obrazovanja. Ako ova varijanta ne prođe "Preokret" navodno, ne bi odbio Ministarstvo za prostorno planiranje.

Zanimljivo je i da se Nebojša Ćirić i dalje visoko kotira pa bi mu moglo biti ostavljeno da u još jednom mandatu upravlja ministarstvom za ekonomiju i regionalni razvoj, piše "Kurir". Ipak, da pregovori ne teku lako nagoveštava izjava potpredsednika SPS Dušana Bajatovića, koji smatra da su socijalisti, shodno rezultatima izbora, zaslužili veći deo kolača.

POVEZANE VESTI

Petak 01.06.2012. 18:55
Može li neko da mi objasni šta se to mijenja u Srbiji nakon izbora? Sastav vlade je potpuno isti, samo se prave određene rotacije sa jedne na drugu fotelju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online