Petak 01.06.2012.
13:54
Večernje novosti, Kurir

Pravi se vlada sa devet ministarstava?

Još se ne zna ko će sastaviti vladu, koliko ćemo ministarstava imati i ko će ih voditi
 

Osim što znamo da je Boris Tadić kandidat za premijera, a da će Vlada verovatno biti formirana od starih koalicionih partnera DS i SPS-PUPS-JS, o "Preokretu" Čedomira Jovanovića kao trećem partneru još se samo nagađa.

Ipak, iza kulisa se vode pregovori i raspodeljuju ministarska mesta. Prema pisanju pojedinih medija, moguće je "drastično" smanjenje broja ministarstava. Tako "Novosti" navode da se demokrate zalažu za vladu od devet ministarstava, dok "Kurir" kalkuliše sa brojkom od 15 ministarskih fotelja.

Prema ovom drugom izvoru mesta bi bila raspoređena po principu "osam (DS) - pet (SPS) - dva (Preokret)".

Demokrate bi i dalje imale čelne funkcije. Tadić bi tako, osim mesta premijera "dužio" i mesto ministra spoljnih poslova, za koje je "viđena" i Milica Delević. Ivica Dačić i Jovan Krkobabić zadržali bi potpredsedničke fotelje, a tu bi im se pridružio i Čedomir Jovanović koji bi došao na mesto Božidara Đelića i preuzeo brigu o evriointegracijama.

Ukoliko dođe do prekrajanja vlade, Dragan Šutanovac bi osim ministarstva odbrane u nadležnost dobio i resor omladine i sporta, a Dušan Petrović bi i dalje nastavio da se bavi samo poljoprivredom. Genetičar Miodrag Stojković kandidat je DS za ministra nauke, dok bi, možda i najvažnije, ministarstvo finansija, "zadužio" nestranački ekspert i dosadašnji državni sekretar tog ministarstva Dušan Nikezić, pišu "Novosti".

"Kurir", međutim, navodi da je to mesto prvo ponuđeno dosadašnjem premijeru Mirku Cvetkoviću, ali da je on to odbio, a da je i Božidar Đelić, navodno, još u igri za ovu funkciju. Demokrate će preuzeti i ministarstvo rada i socijalne politike koje je do sada vodio Rasim Ljajić, mada je za tu funkciju zainteresovan i Krkobabić mlađi.

Socijalisti bi, osim "svojih" ministarstava - policije (Dačić), obrazovanja (Obradović) i infrastruture (Mrkonjić) dobili verovatno i zdravstvo , a na mesto Zorana Stankovića mogla bi da dođe Slavica Đukić Dejanović.

Ukoliko "Preokret" uđe u Vladu, osim potpredsedničke fotelje u koju bi mogao da sedne Čedomir Jovanović navodno im se nudi još jedno mesto. Mediji navode da je LDP bacio oko na mesto Žarka Obradovića koju je namenio Miljenku Dereti kao budućem ministru obrazovanja. Ako ova varijanta ne prođe "Preokret" navodno, ne bi odbio Ministarstvo za prostorno planiranje.

Zanimljivo je i da se Nebojša Ćirić i dalje visoko kotira pa bi mu moglo biti ostavljeno da u još jednom mandatu upravlja ministarstvom za ekonomiju i regionalni razvoj, piše "Kurir". Ipak, da pregovori ne teku lako nagoveštava izjava potpredsednika SPS Dušana Bajatovića, koji smatra da su socijalisti, shodno rezultatima izbora, zaslužili veći deo kolača.

2024 © - Vesti online