Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 25.05.2012.
10:05
Vestionline, B92 A

Sećanje na Dan mladosti

Polaganjem venaca i štafeta na grob Josipa Broza Tita u Kući cveća u Beogradu u Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije obeležiće se 25. maj - Dan mladosti.

Dodeljivanje štafete koja je prešla sve od Vardara pa do Triglava, od Đerdapa pa do Jadrana da bi bila predata Titu
 

Venac na Titov grob svake godine, među prvima polaže njegova supruga Jovanka Broz, unuk Joška Broz sa porodicom, kao i delegacija SUBNOR-a. Već godinama za Dan mladosti u Kuću cveća gde se nalazi Titov grob dolaze "Titonostalgičari" iz bivše zajedničke države, a najviše je Slovenaca i Istrana.

I ove godine je Titova štafeta mladosti 17. maja krenula iz Umaga i danas, 25. maja, bi trebalo da stigne u Beograd i da bude položena na Titov grob.

Dan mladosti je bio praznik kojim se slavio Titov rođendan. Štafeta koja je prolazila preko sedam gora i mora, gradova, sela, reka, jezera, planinama od Vardara pa do Triglava, od Đerdapa pa do Jadrana, da bi se 25. maja našla u ruci onog sretnika-srećnice koji su se obuzdavali da im ne drhti glas pred Titom na skalama do lože velikog stadiona JNA u Beogradu. Na taj dan, mladići i devojke iz cele bivše Jugoslavije Titu su predavali štafetu mladosti - svojevrstan simbol predanosti njegovim tekovinama.

Na inicijativu Josipa Broza, Centralni komitet Narodne omladine Jugoslavije 1957. doneo je odluku da se 25. maj proslavlja kao Dan mladosti.

 Prisetimo se kako je to izgledalo.

Tako Titov rođendan postaje praznik omladine, a Titova štafeta Štafeta mladosti.

Prva štafeta mladosti pošla je 5. maja 1957. godine iz Kumrovca, rodnog mesta Josipa Broza. Svake naredne godine, polazila je iz drugog mesta, simbolično obeležavajući značajne datume i događaje iz istorije jugoslovenskih naroda i narodnosti, da bi je 25. maja, na završnoj svečanosti koja se održavala na stadionu JNA, Titu uručio najbolji među mladima te godine.

Neizbežna je bila i himna kojom su se ponosili svi Jugosloveni.

Tito je poslednji put sedeo u loži stadiona Jugoslovenske narodne armije 1979. godine, kada mu je omladinka Sanija Hiseni predala štafetu i prenela najlepše želje za 87. rođendan.

Tom prilikom izgovorio je jednu od svojih antologijskih rečenica "Srećan narod je koji ima takvu omladinu", kao i "Sa ovakvom omladinom ne moramo brinuti za budućnost".

Inače, ove godine se obeležava 120 godina od rođenja "Maršala". Komunistički lider iz perioda Kraljevine Jugoslavije, potom vođa partizanskog pokreta i posleratni doživotni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito rođen je 25. maja 1892. godine u Kumrovcu, u Hrvatskoj.

Umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani i po sopstvenoj želji sahranjen je u Kući cveća u Beogradu.

Prisetimo se još kako su neke poznate ličnosti pevale u čast drugu Titu i sa ponosom predstavljale svoju državu.

I naravno za kraj smo ostavili najpoznatiju pesmu ispevanu u čast ovom predsedniku!

POVEZANE VESTI

Petak 25.05.2012. 10:12
Srbijo reši se demona prošlosti!
Petak 25.05.2012. 10:47
Samo serete takvi kao vi su upropastili ovako divnu zemlju koje nigde nema na svetu.Ja samo znam da smo ziveli lepo a ne kao sada rasuti po svetu.Da je Juga ostala nikada mi ne bi palo na pamet da odem negde da me +ebe i zeza Nemac ili Amerikanac.Bio sam svoj gazda i ziveo mnogo bolöje nego i sad na zapadu.A vi nacionalisti eto vam vasih zemalja pa crkavajte tamo.Bio sam i jesam ponosan Jugosloven i smeo svud da kazem a sad nas gledaju svuda ko cigane.
Petak 25.05.2012. 11:19
Tito je bio dobar lider i radio samo ono u sto je verovao. Ali ja mislim da budemo potpuno fer da je dobar predsednik je onaj cija mu drzava zivi bolje posle njegove smrti ili njegovog odsustva. Samo to imam protiv Tita a ostalo svaka mu cast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online