Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 24.05.2012.
13:16 >> 16:25h
Beta A

"Progon Srba je krajnji cilj najavljene kosovske kancelarije"

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je formiranje Administrativne kancelarije Vlade samoproklamovanog Kosova za severni deo Kosovske Mitrovice provokacija i pokušaj promene stanja na terenu uoči dijaloga Beograda i Prištine.

Neće biti nikakve posebne reakcije Vlade Srbije, osim osude: Oliver Ivanović

"Neće biti nikakve posebne reakcije Vlade Srbije, pogotovo ne u ovoj situaciji, osim osude i deklarisanja ovog akta kao flagrantne provokacije koja nema za cilj smirivanje stanja nego uznemiravanje srpskog stanovništva i stvaranje situacija u kojoj su lako mogući incidenti", rekao je Ivanović za agenciju Beta.

Državni sekretar je ocenio da Srbi neće prihvatiti takve kancelarije i da je njihovo osnivanje pokušaj promene stanja na terenu uoči dijaloga koji je, kako je kazao, više nego izvestan.

"Takve kancelarije neće biti prihvaćene od Srba, jer imaju lokalnu samoupravu, koja solidno funkcioniše. Ima ta samouprava svojih mana, to bi naravno moglo biti mnogo bolje, ali sigurno neće popraviti situaciju neka lokalna samouprava nametnuta od Prištine ili nekih međunarodnih krugova", rekao je Ivanović i dodao da formiranje te kancelarije ne može promeniti polaznu poziciju Srba sa severa Kosova, ali ni poziciju buduće srpske vlade u pregovorima sa Prištinom.

Da podsetimo, Vlada Kosova je odlučila da formira Administrativnu kancelariju za severni deo Kosovske Mitrovice, koja će pružati sve usluge građanima i koordinirati angažovanje i investicije u tom delu Kosova. Kancelariju će činiti sedam direkcija sa 55 zaposlanih.


M. Ivanović: Žele da destabilizuju prilike na severu

Samo pokušaj formiranja kosovskih institucija na severu: Milan Ivanović

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović ocenio je takođe da je najava otvaranja kancelarije Vlade Kosova u severnoj Kosovskoj Mitrovici, još jedna provokacija kosovskih vlasti i pritisak na Srbe u Pokrajini.

Ivanović je za agenciju Beta rekao da je to pokušaj formiranja kosovskih institucija na severu, dok je krajnji cilj progon Srba koji su većina stanovnika u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, Srbi na severu Kosova su u februaru održali referendum na kome su se izjasnili protiv kosovskih institucija na severu i sada neće prihvatiti kancelariju Vlade Kosova.

"Ovo je provokacija koja treba da destabilizuje prilike, da se Srbi na severu Kosova i Metohije isprovociraju i po oprobanom metodu primeni nasilje kako bi razne albanske bezbednosne snage disciplinovale građane", rekao je Milan Ivanović i naveo da je "nasilje potpuno neprihvatljivo". Ivanović je pozvao predstavnike UNMIK-a i Kfora da ne dozvole destabilizaciju situacije na Kosovu.

Nedeljković: Priština želi promenu realnosti na terenu

Jedino legitimna tela ona koja su građani severa Kosova izabrali na izborima

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković ocenio je kao provokaciju odluku kosovske vlade da otvori kancelariju u severnoj Mitrovici, gde su Srbi većina. Nedeljković je za agenciju Beta ocenio da Priština time želi da promeni "realno stanje na terenu".

"Plan Martija Ahtisarija nije prihvatio ni zvanični Beograd, ni Savet bezbednosti UN, a ni građani na severu Kosova i Metohije", rekao je Nedeljković i dodao da postoje lokalne samouprave koje su građani severa Kosova izabrali na izborima i koje su jedine legitimna tela.

Načelnik Okruga je istakao da "sredstva takozvane Vlade Kosova nisu trošena na severu Pokrajine i da je najava nekih novih ulaganja i zapošljavanje oko 80 radnika na ovoj teritoriji, manipulacija". 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.05.2012. 13:56
I TI IZ MINISTARSTVA ZA KiM TEK SADA TO OTKRIVAS...? NIJE TI RANIJE PALO NA PAMET KAKVE SU IM NAMJERE ? MENE BI BILO SRAMOTA NA TVOME MJESTU !!!
Četvrtak 24.05.2012. 17:19
na ovoj funkciji treba da bude srbin sa kosova, a ne crnogorac iz crne gore koji se izgleda preselio za beograd.
Četvrtak 24.05.2012. 17:19
na ovoj funkciji treba da bude srbin sa kosova, a ne crnogorac iz crne gore koji se izgleda preselio za beograd.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online