Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.12.2018.
13:55
Tanjug A

Studenti na KiM: Moraćemo da krenemo u štrajk glađu

Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održali su protest ispred studentske menze.

Tanjug
 

Oni su poručili međunarodnoj zajednici da preuzme mere i natera prištinske vlasti da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Studenti su poručili da će u suprotnom, ako se duže nastavi ova situacija morati da krenu u štrajk glađu, što im kažu neće biti teško, jer će ubrzo ostati bez hrane.

Studenti su golubovima pismonošama poslali poruke u Njujork, Vašington, London, Brisel, Berlin, Pariz u kojima zahtevaju od međunarodne zajednice da hitno spreči humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji tako što će, kako navode, ekstremiste u Prištini naterati da obustave trgovinsku blokadu za proizvode iz centralne Srbije. 

Student Milan Savić je novinarima kazao da je današnji performans samo jedna u nizu akcija sa ciljem da ih međunarodna javnost i EU čuju i da skrenu pažnju na svu represiju koju prištinska vlast sprovodi nad Srbima na KiM i pogotovu nad studentima u Kosovskoj Mitrovici. 

- Ovo je jedan od načina da pokažemo da nam studenti iz dana u dana sve više bivaju saterani u

ćošak i da mi ukoliko se ovo ne bude uskoro završilo i ukoliko međunarodna javnost ne preuzme neke korake kako bi naterali vlasti i zločince iz Prištine da povuku ove sramne mere, ubrzo ćemo morati da krenemo da štrajkujemo glađu, a to nam neće biti teško obzirom da ćemo ostati bez hrane - kazao je Savić.

- Gotovo svi državni i privatni univerziteti i studenti tih univerziteta su nam poslali poruke podrške, a medijima saopštenja. Računamo na njih, a oni su spremni i da dođu i pruže podršku na terenu ukoliko bude potrebno - kazao je Biševac. 

Savić je dodao da je na juče održanoj sednici Evropske studentske unije koja se održavala u Budvi i Bečićima, doneta rezolucija kojom se osuđuje jednostrano uvođenje taksi od strane Prištine, a koje direktno pogađaju studente Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. 

U saopštenju koje su na protestu podelili predstavnicima medija, a koje je napisano na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku, studenti su naveli da zdravstvenim ustavama u kojima se leče Srbi ponestaje lekova, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ponestaje hrane, te da je svako ko sebe smatra delom civilizovanog sveta dužan da reaguje kako bi se sprečio egzodus i nestanak srpskog naroda sa KiM. 

- Pred očima međunarodne zajednice događa se povampirenje fašizma koji je dobio sasvim novi pojavni oblik u zločinačkom albanskom šovinizmu i svet mora početi da stvari naziva pravim imenom - naveli su studenti. 

Dodaju da je cilj jednostrane, protivpravne trgovinske blokade blokada prva Srba na život, i sve opštine u kojima žive Srbi pretvorene su u jedan veliki geto, a Priština im kao jedini izlaz nudi bekstvo ili smrt. 

- Umesto da nam olakša patnje, međunarodna zajednica je, kroz delovanje Kfora, postala instrument u hermetičkom zatvaranju srpskih sela i gradova na Kosovu i Metohiji za dotok najosnovnijih životnih namirnica za naš narod. Naše patnje jesu i biće vama na sramotu, a sumrak civilizacije koji se ovde događa ostaće u istoriji zabeležen kao najveći zločin zapadne demokratije - istakli su studenti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online