Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.05.2012.
16:13 >> 16:54h
Beta A

Ivanović: Priština neće naći Srbe za dijalog

Priština mora biti svesna da i najidealniji plan za integraciju severa Kosova neće biti prihvatljiv ni za Srbe ni za Beograd, ukoliko se pre toga kroz dijalog ne dođe do konkretnog dogovora o statusu Kosova i Metohije i severa, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Na severu pokrajine održan referendum o neprihvatanju kosovskih institucija

"Priština je svesna da ne može imati uticaj i suverenitet na severu i pod pritiskom delova međunarode zajednice lansira novi plan, ali mora biti svesna kakav god plan ponudila, makar i najbolji, idealan, Srbi i Srbija ga neće prihvatiti", kazao je Ivanović.

On je to rekao komentarišući najavu da će kosovska vlada u septembru ponuditi plan za dijalog o severu, kojim taj deo Kosmeta želi da integriše u ustavno-pravni sistem zemlje, a realizovaće ga kroz dijalog sa predstavncima Srba sa severa. Prema tom planu, u završnoj fazi u dijalog treba da se uključi i Beograd kako bi osigurao da se dogovor poštuje.

"Apsolutno sam siguran da predstavnike Srba na severu za tako nešto neće naći", naveo je Ivanović.

Prema njegovim rečima, taj plan će biti neprihvatljiv sve dok se kroz dijalog ne dođe do konkretnog dogovora koji bi predstavljao politički okvir za status Kosova i status severa. Priština lansiranjem planova za integraciju severa žuri ne bi li poboljšala poziciju pre nego što dođe do pregovora, ocenio je Ivanović.

"Priština je shvatila da je akcijom od 25. jula (slanja specijalnih jedinica na sever u cilju preuzimanja prelaza) povukla okidač rešavanja problema severa, iz toga razloga sada žuri da lansira planova ne bi li poboljšala svoju poziciju pre nego što do praktičnih pregovora dođe", kazao je Ivanović.

Ivanović je naveo da se Priština umesto da se priprema za pregovore, priprema da ponudi rešenje, što je obrnuti proces i što bi trebalo da dođe tek na kraju.

Pantić: Prištini smo rekli "NE" na referendumu

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić (SNS) rekao je danas da Srbi sa severa Kosova neće pregovarati sa nepriznatim kosovskim institucijama, već da takve razgovore treba da vode srpski državni organi.

Pantić je kazao da Srbi sa severa Kosova neće podržati plan za sever koji najavljuje Vlada Kosova za 10. septembar. On navodi da su građani sa severa Kosova i Metohije 15. februara na referendumu rekli da ne žele albanske institucije već će ostati u sistemu države Srbije.

Prema njegovim rečima, najavljeni plan kosovske vlasti o severu Pokrajine nije prvi plan koji Albanci pripremaju, ali ni on neće dati rezultate.

"Srbi na severu Pokrajine neće odobriti taj plan već ćemo i dalje nastaviti da radimo i funkcionišemo kao srpske institucije", rekao je on i naveo da sa predstavnicima Prištine "mogu da razgovaraju samo predstavnici Vlade Srbije, a da lokalni lideri mogu da budu samo deo tog pregovaračkog tima".

POVEZANE VESTI

Sreda 16.05.2012. 17:46
Kako ovaj Ivanovic pokusava da osvoji neke poene za Tadicija...PA NAROD JE TO REKAO A NE TI I TVOJA USRANA STRANKA!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online