Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.05.2012.
09:53
Alo A

Ministarstvo: Voće i povrće na pijacama je bezbedno

Povodom sumnji da u Srbiju stiže otrovno voće i povrće iz Hrvatske, a posle odluke tamošnjih vlasti da naprave novu listu i pravilnike o opasnim materijama, iz Ministarstva poljoprivrede saopštavaju da razloga za strah nema, te da se svi proizvodi koji ulaze u našu zemlju strogo kontrolišu, saznaju beogradski mediji.

''Fitosanitarna inspekcija za bezbednost hrane i hrane za životinje biljnog i mešovitog porekla Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede kontroliše svaku pošiljku hrane, odnosno svu hranu biljnog i mešovitog porekla iz uvoza za koju je podnet zahtev uvoznika. Radi utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova, pri svakom uvozu vrše se ispitivanja osnovnih parametara bezbednosti hrane (ispitivanje kvaliteta, ispitivanje prisustva teških metala i pesticida, mikrobiološka ispitivanja i ispitivanje prisustva mikotoksina), kao i dodatna ispitivanja prisustva GMO, radioaktivnosti i slično. Ispitivanja uzetih uzoraka vrše u akreditovanim i ovlašćenim laboratorijama u zemlji“, rekao je za ''Alo'' direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Jan Boćanski.

Foto: Ilustracija


Analize se, kako kažu u Ministarstvu, rade na osnovu pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u humanoj hrani i hrani za životinje i o humanoj hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostatakasredstavaza zaštitu bilja.

Ovaj pravilnik reguliše maksimalne količine ostataka svih vrsta pesticida, teške metale i mikotoksine, kao i količine nitrita, dioksina i polihlorovanihbifenola. Mikrobiološka ispitivanja hrane vrše se po pravilniku o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa („Službeni glasnik RS“ br. 72/10). Kvalitet voća i povrća ispituje se po pravilniku o kvalitetu voća, povrća i pečurki (''Službeni list SFRJ“ br. 29/79 – osnovni tekst, sa poslednjom izmenom u ''Službenom listu SCG“ br. 4/2004).


Ukoliko hrana koja se uvozi u Republiku Srbiju ne ispuni propisane uslove, nalaže se zabrana uvoza i takva hrana ne dospeva na naše tržište. U prvom tromesečju 2012. godine podnet je 8.681 zahtev za uvoz 178.261 tone hrane. Radi ispitivanja uzeto je 14.545 uzoraka hrane i izdata su 32 rešenja o zabrani uvoza hrane koja nije ispunjavala propisane uslove u pogledu bezbednosti hrane, u količini od 185,5 tona.

Najčešći uzrok neispravnosti hrane je bilo prisustvo plesni, prisustvo teških metala i prisustvo pesticida. Treba napomenuti da se ne radi o svežem voću i povrću. U istom kvartalu podneto je 3.149 zahteva za uvoz 85.879 tona svežeg voća i povrća. Samo u četiri slučaja (107 tona), zahtevi uvoznika su odbijeni zbog nedostatka deklaracije, viška vode i prisustva insekata, navodi beogradski list.

POVEZANE VESTI

Subota 12.05.2012. 11:01
odnosno svu hranu biljnog i mešovitog porekla iz uvoza za koju je podnet zahtev uvoznika ,BUDALE PA KOJI UVOZNIK CE ZAHTEVATI PREGLED UVOZENE ROBE :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online