Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.05.2012.
07:56
M. Đorđević - Vesti A

Najveće predratne afere (8): Ortakluk sa ministrom pravde

Ministar pravde u novoformiranoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca dr Lazar Marković nije se zaustavio samo na aferi sa štampanjem obveznica ratne štete, nego je pomagao i povlašćenim preduzetnicima da "preko reda" stignu na potraživanje ratne odštete i tako naglo steknu bogatstva.

Industrijalci od ratne odštete: Fabrika Teokarovića u Paraćinu
 

Zbog sumnje da je počinio niz zloupotreba položaja od 1921. do 1923. godine, Marković je morao da napusti vladu. Tako je postao prvi ministar Kraljevine SHS koji je morao da odgovara pred poslanicima. Najčvršći dokazi za zloupotrebu položaja pronašli su se u slučaju fabrikanata Teokarovića. Ova porodica je pre Prvog svetskog rata ortački sa Petrovićima i Ilićima držala malo tekstilno preduzeće u Vučju kod Leskovca, a mnogo pre Drugog svetskog rata postali su kraljevi tekstilne industrije, podigavši u Paraćinu najveće postrojenje te vrste u Srbiji.
 

POMOĆ PRIJATELJA

Dimitrije - Mita Teokarović je bio rodonačelnik ovih čuvenih industrijalaca. Počevši trgovinom bruseva za kose još poslednjih decenija 19. veka, sa ortacima je razvio prodaju konopaca i materijala za narodne nošnje.

Dr Lazar Marković

Pošto je taj deo Srbije konačno oslobođen od Turaka, Mita Teokarović je kod Leskovca ortački podigao prvu fabriku prediva, gajtana i tkanina koja se zvala "Ilić, Petrović i Teokarović". Kada su se Mitini sinovi Vlada, Laza i Slavko vratili 1920. godine sa studija u Francuskoj i Engleskoj, osnovali su fabriku vunenih tkanina u Paraćinu koja je imala najmoderniju opremu u državi, kao i fabriku za preradu finog prediva.

Deo mašina kojima su braća opremila fabrike dolazio je iz kontingenta ratne odštete koju je Nemačka poslala vladi u Beogradu. Ministar Marković je bio bliski prijatelj Slavka Teokarevića i to nije krio, ali je poricao da je bio deoničar njihove fabrike u Paraćinu, i pored toga što je i o tome bilo pisanih podataka. Prema "Kredit informu", publikaciji privatne agencije koja je istraživala kreditnu sposobnost privatnih lica u doba Kraljevine Jugoslavije, dr Lazar Marković je imao u firmi Teokarovića kapital između 30 i 40 miliona dinara.

Ministru se u aferi sa zloupotrebama položaja na dušu stavljalo da je omogućio porodici Slavka Teokarovića da nezakonito uzme mašine za svoje preduzeće iz kontingenta ratne odštete. Naime, u oktobru 1922. preduzeće "Ilić, Petrović i Teokarović" uputilo je molbu ministru pravde Lazaru Markoviću za izdavanje uverenja o nadoknadi za ratnu odštetu, na šta je preduzeće imalo pravo jer im je bugarska vojska tokom rata uništila jednu fabriku. Molba je zavedena pod imenom sve trojice ortaka, ali je nekoliko dana kasnije reparacionu naknadu dobio samo jedan od njih, Teokarović, i to Mitin sin Slavko, iako nije imao svojinska prava u preduzeću. Ministar Marković je dao uverenje o obeštećenju Slavka Teokarovića, 2. novembra 1922, pozivajući se na odluku Ekonomsko-finansijskog saveta, nadležnog za pitanja reparacije. Međutim, taj savet je tek na sednici narednog dana, 3. novembra, raspravljao o slučaju Teokarović i doneo odluku u njegovu korist.

Odluka je doneta na osnovu izveštaja dr Markovića u kojem je navedeno da je podnosilac molbe Slavko Teokarović, a ne preduzeće u kojem je njegov otac bio ortak, te da je pomenuti imao pravo na reparacionu nadoknadu na osnovu zaostavštine oca Mite koji mu je prepisao svoj udeo u preduzeću, kao i da je to ortačko preduzeće u likvidaciji. Ovi podaci nisu bili tačni.

Laza, Vlada i Slavko Teokarović

Preduzeće je zapravo bilo u sporu sa Slavkom Teokarovićem, koji, opet, nije mogao da se smatra naslednikom oca Mite, jer je posedovao pismenu izjavu o tome koja nije bila overena u sudu. Sve ove zloupotrebe ministarskog položaja dr Markovića vodile su ka glavnoj - obeštećenje koje je Slavku Teokaroviću dodeljeno iznosilo je 8.222.700 dinara, ali je ministar pravde naložio Upravi za ratnu odštetu da se njegovom prijatelju odobri nabavka mašina u iznosu od milion zlatnih maraka, kako je objavio dnevnik "Politika" u februaru 1924. godine, dok je "Cicvarićev beogradski dnevnik" godinu dana ranije objavio još veći iznos, od 1,6 miliona zlatnih maraka. Ministar je, zapravo, iskoristio činjenicu da odnos između zlatne marke i dinara tada još nije bio određen, pa izgleda kao da ga je odredio sam, i time, zapravo, bar udvostručio, ako ne i utrostručio Teokarovićima dodeljeni iznos, pošto je nezvanično jedna zlatna marka tada vredela 18 dinara.


Kada su Ilić i Petrović, druga dva vlasnika ortakluka iz Leskovca, saznala ko je dobio novac od reparacije nekoliko puta su pismima tražili od ministra pravde da se slučaj rasvetli. Kada to nije pomoglo, uputili su advokata da pregleda akta Ministarstva pravde. Međutim, načelnik nadležne službe nije dozvolio advokatu da proveri dokumentaciju tako što će je sam pregledati, nego mu je dozvoljeno samo da sasluša odlomke akata koje je načelnik čitao prema sopstvenom izboru. Ortaci su na kraju rešili da slučaj predaju štampi.
 

STAN ZA NAGRADU
Na dvodnevnom saslušanju dr Lazara Markovića pred poslanicima u Skupštini febrauara 1924. godine isplivale su još neke pojedinosti koje su dokazivale da je korupcije bilo i da je ministar zloupotrebio položaj. Saznalo se da je Slavko Teokarović u međuvremenu uplatio u Bosansku banku 96.000 dinara kao kauciju za dva luksuzna stana u zgradi Akademije nauka u Beogradu. Stanovi su bili veoma skupi, i bili su iznajmljeni na ime Teokarovića i na Markovića, s tim što je Slavko Teokarović bivšem ministru uplaćivao mesečnu rentu od 20.000 dinara.


I pored brojnih dokaza, ne samo u slučaju Teokarović nego i u drugim aferama, Lazar Marković nije osuđen. Narodna radikalna stranka nije dozvolila da njen istaknuti član i ministar pravde bude dalje sudski gonjen i on je oslobođen optužbe zahvaljujući većini poslanika na skupštinskom glasanju. Čak 117 poslanika je glasalo za obustavljanje sudskog postupka, a 67 za njegov nastavak. Time je pitanje ministarske odgovornosti dr Lazara Markovića skinuto sa dnevnog reda Narodne skupštine Kraljevine SHS.

  

Odlikovani profesor

Dr Lazar Marković je rođen u Beogradu 1882, u kojem je završio Pravni fakultet, a u Berlinu doktorirao. Pre nego što je postao ministar, bio je profesor prava. Dugo godina je bio predsednik Glavnog odbora Narodne radikalne stranke i blizak saradnik njenog predsednika Nikole Pašića. Bio je ministar pravde u tri Pašićeve vlade, kao i u vladi Dragiše Cvetkovića od 1939. do 1941. godine. Ime mu se pominjalo i u aferama u vezi sa sprovođenjem agrarne reforme. Dr Marković bio je član nekoliko međunarodnih organizacija i institucija, urednik listova Samouprava, Delo i Srbija. Pisao je dela iz politike i građanskog, privatnog i javnog prava, a autor je i udžbenika iz oblasti građanskog, naslednog i porodičnog prava. Odlikovan je Ordenom svetog Save, Belim orlovima, Medaljom za građanske zasluge, Komandirom Legije časti, Rumunskom zvezdom sa lentom. Iako je bio jedan od 411 potpisnika Apela srpskom narodu, u kojem se osuđuje komunistički ustanak u okupiranoj Srbiji, tokom Drugog svetskog rata nije bio politički aktivan, ali su ga nove jugoslovenske vlasti povezale sa Ravnogorskim pokretom Dragoljuba - Draže Mihailovića i zbog toga dva puta ga osudile na robiju. Umro je u Beogradu 1955. godine.

 

Komšije u luksuzu

U vreme kad se razotkrivala afera sa ministrom Lazarom Markovićem, 1923. godine je, na glavnom beogradskom korzou, Knez Mihailovoj ulici, bila završena velelepna palata Akademije nauka. U njoj su se na drugom i trećem spratu nalazili veoma moderni stanovi, snabdeveni svim udobnostima savremenog života. Imali su centralno grejanje, toplu i hladnu vodu, prostorije za poslugu, i velike, visoke i svetle sobe. Prijatelji Marković i Teokarović su tu, na trećem spratu, postali i komšije. 

POVEZANE VESTI

Petak 11.05.2012. 08:21
sve "istinite poštenjačine" i veliki "rodoljubi"...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online