Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
41
Ponedeljak 07.05.2012.
06:40 >> 14:21h
B92 A

DS i SPS već prave novu Vladu

Stranački lideri najavili da odmah kreću u pregovore o novoj vladi. Kako saznaje B92, u izbornoj noći je bilo "kontakta" između lidera SPS-a i DS-a.

Već pao dogovor o novoj Vladi Srbije: Ivica Dačić i Boris Tadić
 

Dačić: Podrška predsedničkom kandidatu kad budem znao ko će u Vladu

 

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je podrška kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora "logični nastavak" dosadašnje saradnje, ali i da se predsednički izbori ne mogu razdvojiti od formiranja nove Vlade Srbije.

 

"Želim da znam ko će biti u idućoj Vladi. Ne mogu da podržim predsedničkog kandidat, a da posle na ključnim mestima u Vladi budu stranke koje govore da je Republika Srpska genocidna tvorevina ili, na drugoj strani, Tomislava Nikolića i one koji hoće da prekinu saradnju sa Evropskom unijom", rekao je Dačić novinarima.

 

Dačić je rekao da se već čuo sa Nikolićem i Tadićem, da su jedni drugima čestitali izborne rezultate, ali dodao da će se o eventualnom formiranju Vlade razgovarati kada budu poznati konačni rezultati.

Prema do sada dostupnim podacima, koalicijama oko DS-a i SPS-a dovoljno je, da uz podršku ili LDP-a ili URS-a, formiraju novu vladu. DS i stranke okupljene na listi "Izbori za bolji život", na osnovu najnovijih procena, imaće 68 poslanika, a SPS-PUPS-JS 44.

Za parlamentarnu većinu od 126 poslanika dovoljna im je samo podrška LDP, koji će imati 20 ili URS 16 poslanika.

Lider URS-a Mlađan Dinkić izjavio je u izbornoj noći da će formiranje vlade prepustiti drugima, a da bi za tu stranku bilo bolje da bude u opoziciji i da se u parlamentu bori za svoj program.

"Mislim da je posle 12 godina boravka na raznim i ministarskim funkcijama bolje da budemo u opoziciji, da vidimo kako će i druge stranke koje su dobile podršku građana da se snađu u vođenju tih, pre svega ekonomskih resora", rekao je Dinkić.

Čedomir Jovanović

Lider LDP-a Čedomir Jovanović poručio je da ne vidi koaliciju "Prekoret" na "buvljoj pijaci" koja bi bila dužna da pomaže formiranje bilo kakve vlade i stvaranje kakve-takve parlamentarne većine "koja bi trajala onoliko koliko bi jedni druge mogli da podnesemo".

Mlađan Dinkić

Da bi URS Mlađana Dinkića ponovo mogao da uđe u vladu, u izbornoj noći je možda nagovestio zamenik predsednika DS-a Dragan Đilas, koji je u izbornoj noći rekao da će URS-u, iako nije prešao cenzus na izborima za Skupštinu grada Beograda, ponuditi da ostanu u gradskoj vlasti, jer smatra da je tim dobro radio i da ga ne treba menjati.

Tomislav Nikolić

Lider SNS-a Tomislav Nikolić rekao je da će lista koju je prdvodila ta stranka već u ponedeljak početi pregovore o formiranju nove vlade. Analitičari veruju da će dosta brzo biti dogovorena "manje-više ista vlada kao pre četiri godine" i da će vladajuća koalicija ostati u sličnom sastavu.

Koštunica zadovoljan rezultatom

Vojislav Koštunica

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je večeras da je zadovoljan izbornim rezultatima i istakao da će se i ubuduće u parlamentu i van parlamenta boriti za svoju ideju političke i vojne neutralnosti Srbije. Koštunica je kazao da je DSS spremna za razgovor sa strankama o eventualnim postizbornim koalicijama, ali je istakao da neće odustati od ideje o političkoj i vojnoj neutralnosti.

"Vladajuća koalicija je pokazala da je zatvorena za razgovor i da nema sluha", rekao je Koštunica i dodao da to sto je lider naprednjaka Tomislav Nikolić danas bio na slavi DŠ ne treba spajati sa politikom.

I Zukorlić zadovoljan učinkom

Muftija Muamer Zukorlić

Kandidat za predsednika Srbije Muamer Zukorlić rekao je noćas u Novom Pazaru da je ostvario cilj svoje predsedničke kandidature.

Zukorlić je okupljenim građanima na Gradskom trgu rekao da, prema preliminarnim rezultatima, on na području Sandžaka ubedljivo vodi ispred lidera DS Borisa Tadića i ostalih kandidata.

"Treba da znate da u svakoj borbi željeno i realno nisu često zajedno. Sloboda je naš ideal od koga nećemo nikada odustati, ali 100 godina porobljavanja nije lako obrisati za mesec dana kampanje. Potrebno je još mnogo raditi, ali ovo je samo jači podstrek na ovom putu slobode. Ustrajaćemo na svim poljima, na polju vere, kulture,
obrazovanja, jer ovaj proceš mora da se dovrši", rekao je on.

Prema podacima RIK-a, Muamer Zukorlić je osvojio 1,52 odsto glasova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.05.2012. 06:51
E pa srecno vam bilo braco srbi i cestitke na izboru. Izgleda da smo mi na ovom portalu manjina nacionalista koji su ustvari utopisti.koji su se prevarili u proceni da narod zeli nacionalnu vladu sa povratkom tradicije i Bogu.odricanje od komunizma i brastva-jedinstva. Lepo kazu kakav narod takva vlast. Pozdravljam sve cetnike i nacionaliste sirom srbije i beloga sveta. Nije kraj.glavu gore doci ce i nase vreme za Kralja i Otadzbinu
Ponedeljak 07.05.2012. 08:40
КАКО СТЕ ГЛАСАЛИ БРАЋО ЕВРОПЕЈЦИ - ТАКВУ ВАМ СРЕЋУ И ЖЕЛИМ, ДА СВИ ОСТАНЕТЕ БЕЗ СТАНОВА И КОЛА КУПЉЕНИХ НА КРЕДИТ, БЕЗ ПОСЛА И ЗАДЊЕГ ДИНАРА ЗБОГ КОГА СТЕ СЕ ПРОДАЛИ.
Ponedeljak 07.05.2012. 08:46
Ostaviti ove lopove i izdajnike na vlasti moze samo tesko bolestan narod. Samo da cujem da neko kuka da nista ne valja, oteracu ga u tri...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online