Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.04.2012.
13:01
Z. Marjanović - Vesti A

Takovski ustanak slave u Leskovcu

Od kada je Boris Tadić u januaru ove godine potpisao odluku po kojoj je za Dan Vojske Srbije određen 23. april u znak sećanja na Cveti 1815, kada je Miloš Obrenović u Takovu podigao Drugi srpski ustanak, žitelji ovog kraja nijednog trenutka nisu sumnjali da će prva centralna proslava Dana Vojske Srbije biti održana baš u Takovu. No, njihove nade nisu se ostvarile jer je državni vrh odlučio da glavno slavlje bude u Leskovcu.

Radojko Obradović, seljak iz Takova
 

Osim što ste iznenađeni, izgleda da ste zbog ove odluke i ljuti na vlast u Beogradu?
- Logično je bilo da se centralna proslava novog Dana Vojske Srbije održi u Takovu, pod Takovskim grmom, gde je Miloš Obrenović na Cveti 1815. godine razvio ustanički barjak. Onaj ko je u znak poštovanja prema ovom događaju potpisao odluku o novom datumu obeležavanja Dana Vojske Srbije, morao je da vodi računa o tome da glavno slavlje bude na mestu gde je sve i počelo.

Znači, u Takovu, a ne u Leskovcu?
- Da se razmumemo, nemamo ništa protiv Leskovca, kao ni protiv bilo kog drugog mesta u Srbiji, ali tamo je moglo da se slavi naredne godine. Prva proslava je morala biti održana pod Takovskim grmom. Uostalom, kakve veze ima Leskovac sa Takovskim ustankom? Baš me zanima kojom logikom se vodila vlast kada je izabrala Leskovac. Sve se nadam da je možda posredi greška, da će vojnici, ipak, marširati Takovom.
 

Sećanje na upisnike i soldate

"Može država da obeležava dan Vojske gde hoće. Ali narod Takova ima vojničku tradiciju, to je dokazao i u Prvom i u Drugom srpskom ustanku. To je razlog više da srpska vojska danas svoj dan slavi tamo gde su se oružja prihvatili i upisnici i soldati", kaže Obradović.

Možda u Takovu ne postoje uslovi?
- To nije tačno. U spomen kompleksu svojevremeno su uručivane oficirske sablje i održavane razne vojničke i političke manifestacije kojima je prisustvovalo na desetine hiljda ljudi iz cele Srbije. Uostalom, da je Miloš 1815. godine razmišljao o tome da li u Takovu postoje uslovi, ustanka ne bi ni bilo, a bogami ni sadašnjeg Dana Vojske Srbije.

Da li je vlast Gornjeg Milanovca tražila da se centralna proslava održi u Takovu?
- Jeste, pogotovo jer i opština Gornji Milanovac obeležava 23. april kao svoj dan, pa je normalno da se proslava objedini, ali su dobili odgovor da je Leskovac već odavno izabran i da je kasno za izmenu odluke.

Šta mislite, ko je i zbog čega "gurao" Leskovac?
- Na to niko od Takovaca ne može dati odgovor. To je viša politika koju mi ne razumemo. Možda je onaj ko je o tome odlučivao bio rasejan.

POVEZANE VESTI

Petak 20.04.2012. 17:43
Takovo nema dovoljan broj glasaca da bi se isplatilo da se organizuje parada. U Leskovcu nema sta bas da se koristi za kampanju, a i ono sto ima je uglavnom negativno, pa ova parada (mada ko zna koliko kosta) moze da se iskoristi za pridobijanje nekoliko glasaca. DS koristi sve kako bi eventualno dobio glasove. Bolje da su od ovih para isplatili ratne dnevnice borcima koji vise od godinu dana traze ono sto im sleduje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online