Petak 20.04.2012.
13:01
Z. Marjanović - Vesti

Takovski ustanak slave u Leskovcu

Radojko Obradović, seljak iz Takova
 

Osim što ste iznenađeni, izgleda da ste zbog ove odluke i ljuti na vlast u Beogradu?
- Logično je bilo da se centralna proslava novog Dana Vojske Srbije održi u Takovu, pod Takovskim grmom, gde je Miloš Obrenović na Cveti 1815. godine razvio ustanički barjak. Onaj ko je u znak poštovanja prema ovom događaju potpisao odluku o novom datumu obeležavanja Dana Vojske Srbije, morao je da vodi računa o tome da glavno slavlje bude na mestu gde je sve i počelo.

Znači, u Takovu, a ne u Leskovcu?
- Da se razmumemo, nemamo ništa protiv Leskovca, kao ni protiv bilo kog drugog mesta u Srbiji, ali tamo je moglo da se slavi naredne godine. Prva proslava je morala biti održana pod Takovskim grmom. Uostalom, kakve veze ima Leskovac sa Takovskim ustankom? Baš me zanima kojom logikom se vodila vlast kada je izabrala Leskovac. Sve se nadam da je možda posredi greška, da će vojnici, ipak, marširati Takovom.
 

Sećanje na upisnike i soldate

"Može država da obeležava dan Vojske gde hoće. Ali narod Takova ima vojničku tradiciju, to je dokazao i u Prvom i u Drugom srpskom ustanku. To je razlog više da srpska vojska danas svoj dan slavi tamo gde su se oružja prihvatili i upisnici i soldati", kaže Obradović.

Možda u Takovu ne postoje uslovi?
- To nije tačno. U spomen kompleksu svojevremeno su uručivane oficirske sablje i održavane razne vojničke i političke manifestacije kojima je prisustvovalo na desetine hiljda ljudi iz cele Srbije. Uostalom, da je Miloš 1815. godine razmišljao o tome da li u Takovu postoje uslovi, ustanka ne bi ni bilo, a bogami ni sadašnjeg Dana Vojske Srbije.

Da li je vlast Gornjeg Milanovca tražila da se centralna proslava održi u Takovu?
- Jeste, pogotovo jer i opština Gornji Milanovac obeležava 23. april kao svoj dan, pa je normalno da se proslava objedini, ali su dobili odgovor da je Leskovac već odavno izabran i da je kasno za izmenu odluke.

Šta mislite, ko je i zbog čega "gurao" Leskovac?
- Na to niko od Takovaca ne može dati odgovor. To je viša politika koju mi ne razumemo. Možda je onaj ko je o tome odlučivao bio rasejan.

2024 © - Vesti online