Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.04.2012.
07:54
Večernje novosti A

"Mini šengen" na Balkanu

Ministri unutrašnjih poslova zemalja regiona već dve godine vode intenzivne razgovore o potpisivanju ugovora koji bi omogućili građanima da prelaze međusobne granice samo sa ličnom kartom. Naši državljani, zasad, bez pasoša mogu da uđu u Crnu Goru, BiH i odskoro Makedoniju, a potpisivanje sličnih dokumenata očekuje se i sa Hrvatskom i Albanijom.

Za sada samo ideja: Preko granica u regionu samo sa ličnom kartom
 

Tako bi, praktično, na Balkanu bila stvorena "mini šengen zona", koja bi podrazumevala, ne samo slobodno cirkulisanje ljudi, već i zajedničku, bolju kontrolu granica.


- Ideja o "malom šengenu" koja se sve češće može čuti je dobra. Bila bi to prikladna stanica pre ulaska u "veliku šengen zonu", odnosno lakše bismo zamenili mali "šengen" velikim - rekao je za "Večernje novosti" Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.


On dodaje da je najbolji dokaz koliko je ova ideja ostvariva, upravo saradnja između Srbije i Hrvatske. Ona je toliko uznapredovala da više nije problem ni ekstradicija sopstvenih državljana, a kamoli begunaca od zakona sa pasošima suseda.


- Problem bi mogla da bude samo saradnja sa Kosovom, jer se u praksi ne ispunjava ni ono što je do sada postignuto u Briselu, a posebno ne nešto novo - zaključuje Simić.
 

Vize tražimo i od Kineza

I dok neke komšije u Srbiju ulaze samo sa ličnim kartama, državljanima 132 zemlje i dalje su za ulazak potrebne vize. Među njima su Avganistan, Albanija, Argentina, Kina, Indija... Državljanima EU nisu potrebne vize, ali jesu pasoši.

Ambasador BiH u Beogradu Boriša Arnaut načelno pozdravlja ideju o "brisanju" granica među susedima, ali kaže da na tome tek treba raditi i razrađivati je u detalje.


- Problem bi mogla da bude Hrvatska, koja je pred vratima EU, i pitanje je kako bi se ona uklopila u nekakav regionalni "šengen".


Prema mišljenju Erharda Buseka, austrijskog političara, koji već duže zagovara tešnje povezivanje regiona, Hrvatska ne bi morala da bude problem:


- Sve može da se reši bilateralnim sporazumima. Slobodan protok ljudi i roba bio bi još jedan korak ka postizanju pomirenja na Balkanu.


Put ka stvaranju "male šengenske zone" ubrzalo bi uvođenje regionalnog naloga za hapšenje, čiji je inicijator Srbija. Njime bi se postupak izručenja skratio sa godinu na mesec i po.


- Posle konferencije ministara policije i pravde, prošlog novembra u Beogradu, pregovori o unapređenju međunarodne pravne saradnje nastavljaju se u okviru ekspertskih grupa koje su oformili ministri pravde zemalja zapadnog Balkana. Prvi sastanak ekspertskih grupa biće održan u Bukureštu, 29. i 30. maja - kaže Vojkan Simić, pomoćnik ministra pravde Srbije.


On dodaje da će time biti skraćeni rokovi, ali i pojednostavljene procedure za izručenje učinilaca krivičnih dela organizovanog kriminala, ali i za druga dela sa kojima se saglase zemlje potpisnice.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.04.2012. 09:13
I šta reći, nego se zapitati zašto je na ovim prostorima prolivena tolika krv kad se polako sve vraća na staro samo sa nekim drugačijim nijansama kojih izgleda neće niti biti u budućnosti
Sreda 18.04.2012. 07:59
Zatvaraj balkansku rupu, zuri.Inace pisi, propalo,.Stize cika Vlada i pravoslavni zid za gas i naftu s BI
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online