Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 17.04.2012.
11:17
Pressonline, Vestionline A

Narkomani i navijači seju strah među komšijama

Pljačke, razbojništva i navijačke tuče postale su svakodnevica za meštane novosadskog naselja Blok koje se nalazi u blizini Železničke stanice. Kako tvrde žitelji tog kraja, policija rasvetljava većinu zločina, ali sud prestupnike vraća na ulicu.

Oružane pljačke prodavnica, krađe automobila, navijačke tuče i razbojništva uobičajena su slika u novosadskom naselju Blok. Kako tvrde uplašeni stanovnici, dok policija svoj posao obavlja korektno, kriminal cveta uz "blagoslov" tromog pravosuđa, koje prestupnike vraća na ulicu.

Oružane pljačke prodavnica, krađe automobila, navijačke tuče i razbojništva uobičajena su slika u novosadskom naselju Blok
 

Kako Press saznaje iz izvora bliskih policiji, iza većine zločina stoje maloletni prestupnici, pripadnici navijačkih grupa i registrovani narkomani koji novac za drogu "zarađuju" pod fantomkom i uz oružje.


Novac za drogu

Sa takvom konstatacijom slaže se i Branislav Milojević, stanovnik Bloka, koji tvrdi da su "problematični tinejdžeri i narkomani haos u kraju počeli da prave pre nekoliko godina".

- Nekada je naše naselje bilo poznato po nekim drugim stvarima, a danas ga Novosađani zaobilaze u širokom luku, naročito kada padne mrak. Situacija je, što se mene tiče, veoma jednostavna - narkomani i mladi huligani "iz iskustva" znaju da policija ima manjka ljudi na terenu, a da od pravnog sistema umesto kazne, dobijaju zaštitu. Zato vršljaju gde i kada hoće, sejući strah i paniku - kaže Milojević.

Malo kradu, malo se tuku

Pored pljački i razbojništava, Blok je u poslednje vreme sve poznatiji i po "nezgodnoj" navijačkoj sceni. Kako tvrde sanovnici, u poslednjih par meseci bilo je nekoliko organizovanih sukoba navijača Vojvodine, koji dominiraju u ovom kraju i "koride", navijačke grupe FK "Novi Sad" sa Detelinare. Ugovorene tuče održavale su se u blizini Srednje mašinske škole ili u parku kraj Železničke stanice.

Prema njegovim rečima ovde nije reč o nekim organizovanim grupama, već mahom o narkomanima koji pljačkaju i otimaju kako bi obezbedili novac za drogu.

Otimaju bez straha

- Opljačkali su tri prodavnice za četiri dana. Većina pljački se dogodilo u toku prepodneva, toliko su se oslobodili da im ne treba ni "zaštita" mraka. Upadnu sa fantomkom, prislanjaju pištolje na sleoopočnicu ili noževe pod grlo, i otimaju novce dovoljne za dozu ili dve - kaže Milojević i ističe da su poslednjih meseci brojni vlasnici automobila ostali bez radio aparata, kompleta prve pomoći i "ostatka inventara".

- Postalo je rizično parkirati automobil pred sopstvenom zgradom u Bloku - objasnio je Milojević.

Sa konstatacijom da je Blok postao "novosadski geto" slaže se i Dragana, radnica u jednoj prodavnici u Ulici Pariske komune, koja je dva puta pljačkana za mesec dana.

- Prvi put mi je u prodavnicu upao maskirani mladić oko 12 sati, odgurnuo me, stavio nož pod grlo i pokupio pazar. Još uvek sam u šoku, a laknulo mi je kada sam saznala da je uhapšen dva dana kasnije. Međutim, pljačka je bila u sredu, hapšenje u petak, a već u nedelju lopov je opušteno ušetao u prodavnicu i sa smeškom kupio hleb i cigarete - kaže Dragana i dodaje da je "retko kome noću svejedno dok se šeta ovim krajem".

POVEZANE VESTI

Utorak 17.04.2012. 11:46
Незапосленост, беда, разорено школство, разорене државне службе, корупција, очај и криминал иду руку под руку.Узроци су у владајућој касти, а ово су само последице.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online