Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.03.2017.
19:33
Vestionline A

Ubija nas sintetička droga - niže cene i jači efekti

Sintetičke droge postale su popularne u Srbiji zbog rasprostranjenosti, lakšeg švercovanja i niže cene, piše novosadski "Dnevnik".

pixabay.com
Sintetičke droge uglavnom dolaze iz zemalja zapadne Evrope

Novina na tržištu narkotika je smrtonosna droga poznata pod uličnim nazivom "pink", supstanca sedam puta jača od morfijuma i odgovorna za smrt najmanje 50 ljudi u SAD. Ipak, ova droga još uvek nije stigla i na domaće tržište. Naime, reč je o jednoj od najtoksičnijih hemikalija koja može da usmrti čoveka čak i ako mu samo dospe na kožu.

Po zvaničnim podacima, u Srbiji većina mladih počinje da uzima drogu sa 17-18 godina, uglavnom marihuanu. U trendu su takozvane klupske droge, kao što su ekstazi i spid. Jovan Popović iz Policijske uprave Novi Sad kaže da heroin uglavnom dolazi iz Avganistana, a kokain iz Južne Amerike.

- Sintetičke droge uglavnom dolaze iz zemalja zapadne Evrope. Amfetamin stiže najčešće iz Holandije, a ekstazi iz Holandije i Poljske. Te vrste droga se najčešće koriste pred izlaske - navodi Popović za "Dnevnik".

Tu je i LSD, koji se neretko uzima u društvu, pa se određuje "čuvar" koji će paziti na one koji uzmu ovu drogu. Oni mogu imati pozitivne i negativne halucinacije, u kojima haluciniraju da ih neko proganja. Taj osećaj se može ponoviti i u "čistom" stanju, što se naziva "flešbek".

Na domaćem tržištu se može naći i sintetička marihuana, poznata kao "magični zmaj", čija je zamena biljni tamjan. Tu je i mefedron, u žargonu nazvan "mau mau" ili "luda mačka".

Tokom 2016. godine otkriveno je 925 krivičnih dela, od čega 173 za neovlašćenu proizvodnju i prodaju opojnih droga, a 747 krivičnih dela neovlašćenog držanja narkotika. Zabeleženo je i pte krivičnih dela omogućavanja uživanja opojnih droga. Broj zaplena opojne droge veći je za skoro 19 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a značajno je povećana i količina zaplenjene droge.

- U 2016. godini otkrivena je jedna organizovana kriminalna grupa i dve kriminalne grupe koje su se bavile prodajom opojne droge, a presečen je i jedan krijumčarski kanal - zaključuje Popović. Da bi nešto bilo droga u Srbiji, ono mora da se naše na listi zabranjenih psihoaktivnih supstanci i da to bude objavljeno u Službenom glasniku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online