Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Četvrtak 29.03.2012.
12:27
J. L. Petković - Vesti A

Orden ne briše Dražine zločine

Regionalna saradnja je ključna za uspeh evropskih integracija, a rehabilitacija Draže Mihailovića ne deli samo Srbiju, nego i sve susedne zemlje. Kao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju dužan sam da ukažem na sve eventualne posledice rehabilitacije četničkog pokreta, kaže za "Vesti" Jelko Kacin.

Rekli ste da će se rehabilitacija Draže Mihailovića odraziti na evropski put Srbije. Da li je to stav Evropske unije ili vaš lični?

- To je stav zdravog razuma. Pa Srbija je u Evropi, ne na nekom drugom kontinentu! Vaš prvi sused je Hrvatska koja ulazi u EU jula 2013. godine. Kao 28. članica EU odlučivaće o pristupanju Srbije. Kao što sam i najavio, već su stigle prve reakcije iz Zagreba, oglasio se predsednik Josipović, a sada i predstavnici hrvatskog civilnog društva i udruženja antifašista. Odnosi Srbije sa drugim zemljama u regionu su stavljeni pod dodatni pritisak, to naročito važi za Srbiju i BiH u kojoj su pripadnici četničkog pokreta počinili strašne zločine tokom Drugog svetskog rata.


Da li znate kakav stav imaju velike sile, odnosno SAD povodom toga? Mihailovića je odlikovao i predsednik SAD Hari Truman?


- Ne mogu da govorim u ime SAD, ali uveren sam da bi i ambasador Meri Vorlik jasno ukazala na antifašističku tradiciju Srbije koja jeste, kroz NOP, bila saveznik SAD i pobednik u Drugom svetskom ratu. Što se tiče odlikovanja predsednika Trumana, mislim da je na istoričarima da objasne taj čin i stave ga u određeni kontekst, mada ne treba biti vizionar da bi se razumelo i znalo da emigracija uvek lobira za svoje političke potrebe, pa je tako radila i srpska posleratna emigracija odnosno dijaspora. Predsednici SAD se po pravilu odazivaju na pozive svojih birača. Istina je da je Mihailović bio u Engleskoj, pa i u SAD najpre viđen kao veoma dragocen organizator otpora na početku okupacije, ali je razvoj događaja krenuo drugim putem i završio na drugoj strani. Čak su mu na početku bili odani i saveznički oficiri za vezu koji su povučeni nakon konferencije u Teheranu novembra 1943. Kolaboracija četničkog pokreta sa nacistima i ratni zločini koji su počinili četnici svakako ne mogu da budu tek tako izbrisani odlikovanjem Mihailovića, pa makar to došlo iz SAD - smatra Kacin.


S obzirom na tu podršku, kako Mihailović može za međunarodnu zajednicu biti izjednačen sa ratnim zločincem?


- Međunarodna zajednica je i bivša Jugoslavija, gde ima razloga da ga vide drugačije. Mihailović je izdavao pisana naređenja svojim komandantima u kojima otvoreno traži "uspostavljanje etnički čiste velike Srbije unutar Jugoslavije". Njegova lična odgovornost je bila i ostaće. S druge strane, zahtevi da se preispita tok sudskog procesa koji se vodio 1946. protiv njega, kao i to gde je tačno streljan i pokopan, su legitimni i civilizacijski. Ponavljam, međutim, da su četnici za vreme zajedničkog povlačenja sa Nemcima, na tlu Slovenije izvršili mnoga zlodela i ubijanja za koja neko mora odgovarati.
 

Plava garda


Slovenac dr Aleksandar Bajt je tokom Drugog svetskog rata bio simpatizer Mihailovića?


- U Sloveniji smo imali takozvanu plavu gardu u kojoj su bili u većini bivši oficiri nekadašnje jugoslovenske kraljeve vojske. Nisu bili brojni, ni dobro razvijeni, ni dobro prihvaćeni, pa se nisu posebno ni eksponirali.


Sentimenti u regionu


Rehabilitacija vođe četničkog pokreta ne deli samo Srbiju, nego i sve susedne zemlje i otvara najbolnije sentimente u širem regionu. Neki nisu svesni da se upravo ovih dana u Hagu odlučuje o kazni samozvanom nasledniku Mihailovića. Kao izvestilac EP za Srbiju i istovremeno prvi potpredsednik delegacije EP za odnose sa pet država ove regije, ja sam dužan da ukažem na sve eventualne posledice rehabilitacije četničkog pokreta - smatra Kacin.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.03.2012. 12:38
Necemo u EU! Gledaj svoja posla!
Četvrtak 29.03.2012. 13:29
Прва жртва злочиначке сецесије Словеније је био 19-годишњи војник из Новог Сада, Горан Малетић. Сваком војнику ЈНА који је допремљен у ковчегу на аеродром у Београд, по сведочењу проф. др Смиље Аврамов, тада председнице Комисије за сукцесију, писало је у обдукционом налазу: ,,Прострелна рана у потиљак,,. Носилац злочина је била територијална одбрана Словеније чији је командант био Јанез Јанша, председник Словеније Јанез Дрновшек, председник Владе Словеније Милан Кучан, министар војни Јелко Кацин…
Četvrtak 29.03.2012. 12:45
Zasto su u Sloveniji belogardejci (saradnici fasista) izjednaceni sa partizanima? To nam odgovori--a ne da se mesas u unutrasnje stvari Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online