Četvrtak 29.03.2012.
12:27
J. L. Petković - Vesti

Orden ne briše Dražine zločine

Rekli ste da će se rehabilitacija Draže Mihailovića odraziti na evropski put Srbije. Da li je to stav Evropske unije ili vaš lični?

- To je stav zdravog razuma. Pa Srbija je u Evropi, ne na nekom drugom kontinentu! Vaš prvi sused je Hrvatska koja ulazi u EU jula 2013. godine. Kao 28. članica EU odlučivaće o pristupanju Srbije. Kao što sam i najavio, već su stigle prve reakcije iz Zagreba, oglasio se predsednik Josipović, a sada i predstavnici hrvatskog civilnog društva i udruženja antifašista. Odnosi Srbije sa drugim zemljama u regionu su stavljeni pod dodatni pritisak, to naročito važi za Srbiju i BiH u kojoj su pripadnici četničkog pokreta počinili strašne zločine tokom Drugog svetskog rata.


Da li znate kakav stav imaju velike sile, odnosno SAD povodom toga? Mihailovića je odlikovao i predsednik SAD Hari Truman?


- Ne mogu da govorim u ime SAD, ali uveren sam da bi i ambasador Meri Vorlik jasno ukazala na antifašističku tradiciju Srbije koja jeste, kroz NOP, bila saveznik SAD i pobednik u Drugom svetskom ratu. Što se tiče odlikovanja predsednika Trumana, mislim da je na istoričarima da objasne taj čin i stave ga u određeni kontekst, mada ne treba biti vizionar da bi se razumelo i znalo da emigracija uvek lobira za svoje političke potrebe, pa je tako radila i srpska posleratna emigracija odnosno dijaspora. Predsednici SAD se po pravilu odazivaju na pozive svojih birača. Istina je da je Mihailović bio u Engleskoj, pa i u SAD najpre viđen kao veoma dragocen organizator otpora na početku okupacije, ali je razvoj događaja krenuo drugim putem i završio na drugoj strani. Čak su mu na početku bili odani i saveznički oficiri za vezu koji su povučeni nakon konferencije u Teheranu novembra 1943. Kolaboracija četničkog pokreta sa nacistima i ratni zločini koji su počinili četnici svakako ne mogu da budu tek tako izbrisani odlikovanjem Mihailovića, pa makar to došlo iz SAD - smatra Kacin.


S obzirom na tu podršku, kako Mihailović može za međunarodnu zajednicu biti izjednačen sa ratnim zločincem?


- Međunarodna zajednica je i bivša Jugoslavija, gde ima razloga da ga vide drugačije. Mihailović je izdavao pisana naređenja svojim komandantima u kojima otvoreno traži "uspostavljanje etnički čiste velike Srbije unutar Jugoslavije". Njegova lična odgovornost je bila i ostaće. S druge strane, zahtevi da se preispita tok sudskog procesa koji se vodio 1946. protiv njega, kao i to gde je tačno streljan i pokopan, su legitimni i civilizacijski. Ponavljam, međutim, da su četnici za vreme zajedničkog povlačenja sa Nemcima, na tlu Slovenije izvršili mnoga zlodela i ubijanja za koja neko mora odgovarati.
 

Plava garda


Slovenac dr Aleksandar Bajt je tokom Drugog svetskog rata bio simpatizer Mihailovića?


- U Sloveniji smo imali takozvanu plavu gardu u kojoj su bili u većini bivši oficiri nekadašnje jugoslovenske kraljeve vojske. Nisu bili brojni, ni dobro razvijeni, ni dobro prihvaćeni, pa se nisu posebno ni eksponirali.


Sentimenti u regionu


Rehabilitacija vođe četničkog pokreta ne deli samo Srbiju, nego i sve susedne zemlje i otvara najbolnije sentimente u širem regionu. Neki nisu svesni da se upravo ovih dana u Hagu odlučuje o kazni samozvanom nasledniku Mihailovića. Kao izvestilac EP za Srbiju i istovremeno prvi potpredsednik delegacije EP za odnose sa pet država ove regije, ja sam dužan da ukažem na sve eventualne posledice rehabilitacije četničkog pokreta - smatra Kacin.

2024 © - Vesti online