Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 29.03.2012.
03:32
Večernje novosti A

Može li Jeremić na čelo Skupštine UN?

Komšije na Balkanu i dalje radije svoje interese usklađuju sa velikim silama, Vašingtonom i Briselom, nego sa susedima. Kandidaturu srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića u UN podržala samo Crna Gora.

Hoće li mu "komšije" pomoći da dođe na mesto predsednika GS UN - Vuk Jeremić
 


Poslednji primer je kandidatura srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN. Od država u regionu, zasada mu je otvorenu podršku pružila samo Podgorica.

Hrvatska se već svrstala na stranu Jeremićevog protivkandidata, Litvanca Dalijusa Čekolisa, dok Slovenija i Makedonija još nisu prelomile. U BiH je povodom "slučaja Jeremić" došlo i do incidenta, kada je Željko Komšić podneo ostavku u partiji zbog navodnog obećanja Zlatka Lagumdžije da će podržati srpskog šefa diplomatije. A podrške, po priznanju samog Jeremića, nije ni bilo.
 

Jeremić i dalje veruje da će većina zemalja sveta biti na strani Srbije prilikom izbora predsedavajućeg, jer bi to predstavljalo "veliku afirmaciju za čitav region". Beograd je glasao za izbor Hrvatske i BiH za nestalne članice SB UN, pruža konzularne usluge za crnogorske i bosanske državljane u državama u kojima oni nemaju ambasade i prvi je lansirao ideju o zajedničkim diplomatskim predstavništvima u trećim zemljama.

"Ljubljana još nije odlučila kog kandidata će podržati za prvog čoveka GS, a voleli bismo da zemlje unutar Istočnoevropske grupe u UN dođu do jednog imena. Što se tiče "skandinavskog modela" i zajedničkih ambasada, Slovenija je članica EU i mislimo da bi to bilo teško izvodljivo," kaže za "Novosti" Dejan Vladić, politički ataše slovenačke ambasade u Srbiji.

"Veliki pomaci su napravljeni u poslednjih deset godina, ali je još teško da zemlje regiona vode usklađeniju spoljnu politiku zbog nesuglasica koje postoje među susedima. Pa većina suseda još nema razrešena ni granična pitanja," kaže Vladimir Todorić, član Spoljnopolitičkog saveta MSP.

Naš nekadašnji ambasador u Nemačkoj Ognjen Pribićević objašnjava za "Novosti" da su zemalje na Balkanu, zbog teške ekonomske situacije, i dalje u velikoj meri oslonjene na velike sile, od slučaja do slučaja odmeravaju lične interese i zato su male šanse da će se komšije bezuslovno podržavati.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.03.2012. 03:38
Normalno da svako gleda svoje interese,osim Srbije koja gleda tudje interese.
Četvrtak 29.03.2012. 10:48
Što da ne? Ide na Kofi a ni Anan mu nije stran.
Četvrtak 29.03.2012. 11:19
Опет повампирују југославију заједничким представништвима?! Како ће заступати српске интересе представници ових земаља који су отворено непријатељски деловали и делују? Овакве идеје могу да падну на памет само комунистичком накоту, и југоносталгичарима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online