Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 10.03.2012.
12:12 >> 12:19h
N. S. Preradović - Vesti A

Biće zatvorenih više nego što EU traži

Iako rezolucija Evropskog parlamenta o napretku Srbije u integracijama dobijanjem statusa kandidata, još nije usvojena, sigurno neće biti suštinske promene u tekstu. Među zahtevima koje Beograd mora da ispuni su i preispitivanje privatizacije dvadesetak firmi.

Branko Pavlović




Evropski parlament traži da se provere privatizacija 24 kompanije (Jugoremedija, Sartid, C market, ATP Vojvodina, Mobtel...) Da li je vlast u Srbiji svesna da to mora da uradi?
- To je nešto što Evropska unija zahteva od naših vlasti već duže vreme. Spominje se ta cifra, a možda je to i više, to u ovom trenutnku i nije najbitnije. Pitanje korupcije, kriminala, i ispitivanja kontraverznih prodaja doći će na red posle potpisivanja raznih dokumenata vezanih za Kosovo. Nemačka nam je već predočila da je oko 1.800 tendera u našoj zemlji sporno. Ali sve dok se bave Kosovom, naši političari ne moraju da razmišljaju o drugim pitanjima vezanim za EU.


Dalji pregovori o evropskoj integraciji ipak zahtevaju da se reši to pitanje.

- Naše političare uopšte ne interesuju evropske integracije, njihov interes je da nastave dalje da iskorišćavaju ovaj narod i da se bogate a da za to krivično ne

Zašto bih se plašio

 

Bili ste direktor Agencije za privatizaciju. Da li se plašite preispitivanja?
- Zašto, bio sam na čelu te institcije svega tri meseca i za to vreme se nije dogodila nijedna sporna privatizacija. Čak sam te 2004. godine sprečio i poništio tender za prodaju subotičkog Severa i na kraju je ta firma prodata po višestruko višoj ceni.

odgovaraju.


Zahteva se hapšenje i korumpiranih političara i tajkuna?
- Ako se promeni vlast na ovim izborima biće sto puta više hapšenja nego što Evropska unija očekuje. Jer ukoliko dođe do promene, novi neće moći vladati dok ne zamene stare političare, od vrha pa do kafe kuvarice.


Dakle, nećemo skoro u EU?
- Moj stav je da je ulazak u Evropsku uniju za Srbiju štetan. Predsednik Boris Tadić kaže da je pre dve godine u Srbiji bilo 150, a sada ima 400 italijanskih firmi. To pokazuje da oni sele proizvodnju u Srbiju baš zato što nije članica EU. Kad postanemo članica EU, to više neće biti atraktivno za strane investitore koji ovde dolaze zbog olakšica koje nemaju u svojoj zemlji. Evo, pogledajte okruženje: Grčka, Španija, Mađarska, Rumunija, koje je šta dobio od ulaska u Evropsku uniju? Ili Hrvatska koja je praktično skoro ušla u EU? Dobili su kredite za infrastrukturu jer imaju Jadransko more, jer Nemac želi da se vozi dobrim putevima na letovanje.


I Srbija računa na dobitak?

- Mi ćemo dobiti mnogo, mnogo manje, ako uopšte nešto dobijemo, jer su evropski fondovi sve tanji. Inače, istraživanja su pokazala da pare od donacija - čak 80 odsto, završavaju u korist zemalja koje ih daju.


Šta je po vama najbolje za Srbiju?
- Da ozbiljno shvatimo da bez proizvodnje i izvoza nema boljitka, ali nikako sa političarima koji pljačkaju sopstveni narod.
 

Preskupo Smederevo

 

Država je kupila smederevsku železaru za 1 dolar, koliko će nas to koštati?
- Država je prvo prodala železaru Amerikancima. Bilo je i drugih zainteresovanih kupaca, ali je politička odluka bila da se proda baš američkoj firmi. Sada su se Amerkanci povukli jer je stanje na svetskom tržištu nepovoljno, a država je preuzela železaru. I to je opet politička odluka pred izbore. Amerikanci su godišnje pravili gubitak od 100 miliona evra, ali niko ne zna koliki će gubitak država praviti jer nema realnih uslova da železara počne da zarađuje.

POVEZANE VESTI

Subota 10.03.2012. 13:03
To je tacno...evo i hrvati kao i Slovenci sele proizvodnju u Srbuju dok ne odemo u EU....Isto kao sto EU i USA seli svoju proizvodnju u Kinu i druge Azijske zemlje u usponu. Ali te zemlje ne idu uzlaznom linijom stiteci kriminalce nego naprotiv ,Kao Kina JAVNO STRELJANJE za one koji pljackajuci podrivaju Drzavu iznutra. Pohapsiti- drzati se zakona-i raditi (proizvodnja ,ne samo trgovina kao Grcka ), I Srbija onda moze da ide napred uz pomoc prijatelja.
Subota 10.03.2012. 12:30
srbi iz srbije moraju poceti kao dobri domacini vladati srbijom. budjenje srbi iz srbije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online