Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 07.03.2012.
02:16
Smedia A

Ćosić: RS jedina pobeda srpskog naroda

Pokušaj revizije Dejtonskog sporazuma preti da izazove nesagledive posledice, izjavio je Dobrica Ćosić predstavljajući knjigu "Bosanski rat". On je naglasio da je Republika Srpska preskupa, ali jedina politička i ratna pobeda srpskog naroda.

Dobrica Ćosić: Najlakše je započeti verski rat
 

Pisac i akademik Dobrica Ćosić izjavio je, prilikom predstavljanja svoje knjige "Bosanski rat" u beogradskom Domu omladine, da pokušaj revizije Dejtonskog sporazuma preti da proizvede nesagledivo štetne posledice po čitav balkanski prostor.

- Knjiga o Bosanskom ratu je moja odbrana slobode i istine, ljudskih i nacionalnih prava koja se sadrže u Republici Srpskoj, toj preskupoj, ali jedinoj političkoj i ratnoj pobedi srpskog naroda u drugoj polovini dvadesetog veka – rekao je Ćosić. Kako je naglasio akademik, pisac i bivši predsednik SRJ, Srbima, Hrvatima i muslimanima potrebno je istorijsko pomirenje zasnovano na suočavanju sa istinama ratova devedesetih godina.

Bošnjačka propaganda

 

Dobrica Ćosić je pažnju prisutnih usmerio ka svom viđenju trenutnih odnosa u Bosni i Hercegovini:

 

- Bošnjački rat se nastavlja u miru bošnjačkom propagandom za ostvarenje ratnih ciljeva pokretača, a to je stvaranje islamske države u Evropi i uništenje Republike Srpske. Propagandni rat u miru mediji razastiru čitavom planetom satanizujući Srbe kao agresore koji su izvršili teške ratne zločine i genocid.
 

Autor je upozorio da se "verski rat lako započinje, a teško okončava, ako se ikad okonča".

 

- Srbi, muslimani i Hrvati moraju da žive zajedno i u susedstvu, a to je moguće samo u uslovima mira i pomirenja do kojih je nemoguće doći ako se kod zaraćenih naroda smišljeno ne razvija istorijski razum koji ih vodi u saznanja o međuzavisnosti ljudi i naroda kao uslovu opstanka i napretka – zaključio je Ćosić.

Knjiga "Bosanski rat", koju je objavio "Službeni glasnik", predstavlja skup dokumenata koji su deo Ćosićeve arhive sakupljane u vreme njegovog predsedavanja SRJ, kao i ratnih sukoba na prostoru BiH. Pisac je od bogate arhivske građe uz pomoć svoje ćerke Ane Kukić Ćosić sačinio knjigu koju naziva "ličnom odbranom slobode i istine".

- U knjizi se govori o najsvirepijem verskom, građanskom i međunacionalnom ratu na našim prostorima; o ciljevima zaraćenih strana, ulozi međunarodnih činilaca, junačkoj borbi Srba za stvaranje i održavanje Republike Srpske, borbi političkog i vojnog rukovodstva da odbrani prava Srba, ali i o njihovom neostvarivom nacionalizmu. Govori i o materijalnoj i moralnoj podršci Republici Sroskoj, ali i ratnim zločinima sve tri zaraćene strane – otkrio je Ćosić brojnoj publici koja je prisustvovala promociji ovog izdanja.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.03.2012. 06:04
Matori jarce ...citali smo mi tvoje izjave i mnogi su te sledili ,zato smo i propali ,huskacu jedan glupi .Zakopaj se zauvek .Bruko Srpska
Sreda 07.03.2012. 10:32
Iskreni i pravi patriota! Živio ti nama još mnogo godina!
Sreda 07.03.2012. 09:27
E moj Dobrice , drž se samo pera a ostalo prepusti drugima , svoje si pokazao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online