Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.11.2016.
13:40
Tanjug A

"Srpska ostaje prioritet Srbije"

"Republika Srpska je spoljnopolitički prioritet Srbije", izjavio je srpski ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, dodajući da Dejtonski sporazum ne sme i ne može menjati bez saglasnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovni.

Tanjug
Srbija uvek uz Srpsku: Aleksandar Vulin

- Republika Srpska je spoljnopolitički prioritet Srbije koja hoće i ima najbolje odnose sa RS i uvek će biti tu u ekonomskom, političkom, diplomatskom i svakom drugom smislu, jer je RS nastala kao potreba spskog naroda da uredi svoj život i omogući sebi i svom potomstvu da živi onako kako Srbi smatraju da treba da žive - rekao je Vulin.

Ima Dejton i svojih mana

Vulin je novinarima, posle obeležavanja Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine, rekao da je Dejtonski sporazum zaštitio prava sva tri naroda i omogućio da se mir sačuva već 21 godinu, ali da, kao i svaki sporazum, ima svoje vrline i mane.

Ministar je ocenio i da bi svaka njegova promena, bez saglasnosti sva tri naroda, imala nesagledive posledice o kojima ne treba ni razmišljati.

- Dejtonski sporazum, kada je u pitanju RS i Srbi, čuva sam njihov opstanak, kao i opstanak njihovog političkog jedinstva, ali ima samo jednu potencijalnu zamku, a to je da Srbi koji predstavljaju RS u organima federacije nemaju iste stavove kada su u ptanju ključni interesi Srba i RS - rekao je Vulin.

Kako kaže, to je jedini način da se Dejtonski sporazum okrene protiv Srba.

- Ukoliko su svi Srbi jedinstveni po pitanju vitalnih interesa očuvanja RS i Srba u Bosni i Hercegovini, Dejtonski sporazum i štiti i čuva i položaj Srba i Republike Srpske - rekao je Vulin, ocenjujući da RS mogu da izgube samo Srbi.

Samo narod ima pravo da odlučuje

Podsećajući da je Dejtonski mirovni sporazum prekinuo rat u Bosni i Hercegovini, Vulin je istakao da prekidom rata sporazum nije iscrpeo svoju ulogu i važnost.

- Dejtonski mirovni sporazum je dogovor kojim su tri konstitutivna naroda odredila svoju budućnost i način kako će trajati u miru - rekao je Vulin.

On je naveo i da Srbiija, kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma, smatra da se on ne može i ne sme menjati bez saglasnosti sva tri naroda.

- Samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci imju pravo da odlučuju o Dejtonskom sporazumu i niko sa strane u nihovo ime ili bez njih ne sme da odlučuje o njihovom životu, šta će činiti i kako će živeti - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija želi mirnu i prosperitetnu BiH zato što je u njoj Republika Srpska uspešna i sigurna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online