Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.11.2016.
09:45
Vestionline A

Dejtonski sporazum - 21 godinu posle

Pre 21 godinu u američkom gradiću Dejtonu sporazumom je okončan ratni sukob u Bosni i Hercegovini. Iako je sporazum i dalje najznačajniji garant mira na prostoru bivše SFRJ, ovaj ugovor je i dalje obavijen velom misterije.

wikipedia.org/U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm

Milošević, Tuđman i Izetbegović potpisuju sporazum u Dejtonu u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice

Okvirni sporazum je potpisan u američkoj vojnoj bazi Rajt Peterson, u gradiću Dejton, u Ohaju, 21. novembra 1995, a ozvaničen je 14. decembra u Parizu, zbog čega ga neki nazivaju i Parisko-dejtonski mirovni sporazum

U prisustvu državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, potpisali su ga predsednici Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

Jedan od učesnika pregovora u Dejtonu, Momir Bulatović, nekadašnji predsednik savezne vlade, primetio je da je ono što je dogovoreno u Dejtonu 1995. godine bilo na pregovaračkom stolu još 1992. godine u Lisabonu.

- Pa zašto to nije dogovoreno u Lisabonu? U Dejtonu su se pitali samo Amerikanci. Čak i pripadnike međunarodne zajednice su tretirali kao potpuno nebitne - seća se Bulatović.

On mirovne pregovore opisuje kao - surove.

- Sećam se da je jednom Radovan Karadžić rekao: "Pa kako da popustimo, meni je tamo poginulo 25.000 mladića.“ A ja mu kažem: "Radovane, pa nemoj da ti pogine još 25.000" - seća se Bulatović.

Jedan od glavnih principa na kojima je Dejtonski sporazum zasnovan je podela BiH po ključu 51 odsto teritorije FBiH i 49 odsto RS.

Iz te podele izdvojen je Distrikt Brčko.

Dejtonski sporazum je najveća ovlašćenja dao entitetima.

Pregovori koji su trajali 20 dana - od 1. do 21. novembra - bili su pravi primer "šatl diplomatije", koja je podrazumevala da među zavađenima posreduju diplomate koje su se nasamo sastajale sa Izetbegovićem, Miloševićem i Tuđmanom i dogovarale delove sporazuma, koji su potom bivali inkorporirani u jedan.

Glavni akter ovih pregovora, u svojstvu pomoćnika državnog sekretara SAD, bio je Ričard Holbruk.

Načini na koji je lidere Bošnjaka, Srba i Hrvata privoleo da potpišu sporazum ni do danas nisu do kraja rasvetljeni, pa se javnost decenijama bavi detaljima dogovora.

Neke od tih priča bave se ponoćnim sastancima u pidžamama, Miloševićevim crtanjem mapa BiH na salvetama...

Ovaj dokument je BiH doneo prekid rata, a u međuvremenu je pretrpeo stotinak promena.

Danas, po mišljenju dela međunarodnih zvaničnika, vreme je za njegovu reviziju kojoj se, međutim, protive Srbi.

Bošnjaci se zalažu za ukidanje RS i centralizaciju vlasti u Sarajevu, dok Hrvati smatraju da su dosadašnjim promenama obespravljeni, te da Hrvati treba da dobiju svoj entitet sa glavnim sedištem u Mostaru.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.11.2016. 10:04
Да пре 21 годину је окончан рат у Босну и Херцеговину али ко је почео рат у Босну и Херцеговину ?? Рат је почео Вашингтон помоћу муслимана и хрвата. 1 марта 1992.год. током српске свадбе испред Старе цркве на Башчаршији у Сарајево криминалац и припадник зелених беретки Рамиз Делалић пуцњем из пиштоља убиио младожењиног оца Николу Гардовића и ранио свештеника Раденка Миковића.Одлуку о коначном разбијању Југославије Ватикан је покренуо меморандумом државама КЕБСа 26 новембра 1991.год. све је договорено на састанку папе Јована Павла II са немачким министром Геншером .Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман су потписали у Вашингтон 18 марта 1994.год. споразум о оснивању Муслиманско - Хрватске Федерације .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online