Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 02.11.2016.
20:22
sputniknews A

"Amerikanci žele Bosnu bez Hrvata"

"Kosovski Albanci su bili nacionalna manjina u Jugoslaviji i oni su, američkom inicijativom, dobili državu, a mi kao konstitutivni narod u BiH smo pali ispod svih vrednosti koje važe u EU za nacionalne manjine" kaže Ivo Miro Jović, bivši hrvatski član Predsedništva BiH.

facebook.com/Dnevna doza lepog
Ivo Miro Jović optužuje strane faktore da žele da se reše jednog od tri konstitutivna naroda

Posle hapšenje deset pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Orašju u Bosni Hercegovini koje je podiglo buru u regionu, bivši član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz redova hrvatskog naroda dr Ivo Miro Jović komentariše rečima da ratni zločini ne zastarevaju, ali se pita "gde su do sada bili sa takvim optužnicama“. 

On dodaje da je u centralnoj Bosni bio 13 meseci u okruženju muslimanskih snaga, u opsadi je stradalo 183 Hrvata, posle je šestoro Hrvata u Hagu osuđeno na oko 200 godina robije, a "sramotno je da niko nije pozvan na odgovornost“ od onih koji su ih "držali u okruženju i granatirali“.

- Jednostavno se želi, u svakom pogledu, eliminisati uticaj Republike Hrvatske na politička zbivanja u BiH. Nijedno opravdanje nema ćutanje međunarodne zajednice na sramni položaj Hrvata u BiH, osim jednog, a to je da se odavde odselimo - kaže Jović za Sputnjik.

On dodaje da ono što nisu uspeli u ratu, neće ni u miru. Jović navodi da su Hrvati u BiH 500 godina bili pod Turcima, 70 godina pod kraljevinom i socijalističkom Jugoslavijom, bilo ih je sve manje, ali su ostali i opstali.

Amerikanci muljali na izborima

- Deo međunarodne zajednice na čelu sa Američkom ambasadom ne želi opstanak Hrvata u BiH, a to je predviđeno još Holbrukovim planom. Iako je BiH napravljena tako da bi tri naroda mogla sarađivati i napredovati, ti isti međunarodni krugovi su učinili sve da ne dođe do napretka zemlje - naglašava bivši član Predsedništva BiH. Ivo Miro Jović

Prema Jovićevim rečima, svojevremeno je Američka ambasada uradila sve da dođe do izbora Željka Komšića za člana Predsedništva BiH, umesto njega, koji je pobedio na izborima u hrvatskom biračkom telu.

- Međutim, 30.000 glasova iz baze američke vojne baze je doneto u ponedeljak, dan posle izbora, kako bi bila anulirana volja Hrvata. Onda je došlo do totalne disolucije te institucije, nakon čega smo uvek imali glasanje dva naspram jedan, jer su Silajdžić i Komšić, a kasnije Bakir i Komšić glasali protiv srpskog člana predsedništva, tako da funkcija takvog tela više nije postojala - ističe Jović.

On dodaje i da je Američka ambasada u BiH "minirala“ dogovor tri vodeće nacionalne stranke kojim bi se uredili odnosi u zemlji u skladu sa interesima sva tri konstitutivna naroda. Govoreći o kršenju prava Hrvata u BiH, Ivo Miro Jović navodi primer Sarajeva, koje je faktički podeljen grad na Istočno i Zapadno Sarajevo, "ali je grozno ako spomenete Istočni i Zapadni Mostar“ i dodaje da se "uporno govori da se neće podeliti Mostar, iako je on odavno podeljen grad“.

Hrvati žele ista prava kao Srbi i Bošnjaci

Na pitanje kakvu reakciju zvaničnog Zagreba očekuje, Jović kaže da je Hrvatska danas članica NATO-a i EU i da Hrvati u BiH imaju lične dokumente EU, tako da niko ne može poništiti Hrvate kao konstitutivni narod u BiH.

- Hrvati ne žele uskraćivati nikome nikakvo pravo, ali žele Bosnu kao jednakopravnu zajednicu tri konstitutivna naroda. Konstitutivnost je danas laž, jer moramo imati tri suverena naroda. Konstitutivnost danas je filozofsko-sociološka priča, a bila bi temeljna kad bi se reklo da tri suverena naroda imaju pravo na samoopredeljenje - ocenjuje on.

Jović kaže da bi ga, kao građanina, bilo stid da tražim nešto što je više od onoga što imaju druga dva naroda i da se Hrvati u Bosni bore da imaju samo ono što imaju i druga dva konstitutivna naroda. Prema njegovim rečima, Hrvatska ima moralno i vitalno pravo da štiti Hrvate u BiH i ona kao zemlja EU i NATO-a mora svojom inicijativom i aktivnošću pokazati da su prava Hrvata izjednačena sa pravima druga dva naroda.

- Podsećanja radi, kosovski Albanci su bili nacionalna manjina u Jugoslaviji, i oni su, američkom inicijativom, dobili državu, a mi kao konstitutivni narod u BiH smo pali ispod svih vrednosti koje važe u EU za nacionalne manjine, čak nam se ne dozvoljava nam da imamo ni TV kanal na hrvatskom jeziku - kaže Jović.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 02.11.2016. 20:51
to je zato što ste se na svoju štetu udružili sa vašim poturčenim cvjetićima protiv srba i podržali osnivanje islamske džamahirije u sred europe, pa sad uživajte.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online