Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 01.03.2012.
22:40 >> 10:34h
Beta A

Srbija dobila status kandidata

Vođe Evropske unije su u četvrtak uveče odlučile da dodele status kandidata za članstvo u EU Srbiji, saopštio je na Tviteru predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Lideri Evropske unije na samitu u Briselu još nisu zvanično doneli odluku
  

Odluku je na Tviteru potvrdio i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koji je poručio da je Srbija zaslužila takvu odluku. U nacrtu zaključaka piše da je "Evropski savet podršao preporuku Saveta ministara od 28. februara i odlučio da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo".

Van Rompej: Ohrabrenje za Srbiju

Posle objavljivanja na Tviteru, odluku o dodeli statusa kandidata Srbiji za članstvo u Uniji i javno je saopštio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, koji je posle završnog prvog dana samita lidera EU, istakao da je to "značajno dostignuće i rezultat napora obe strane u dijalogu između Beograda i Prištine".


"Nadam se da će to ohrabriti Srbiju da učini dalje napore da ispuni politička i ekonomske merila za članstvo u EU. Ja se takođe nadam da će Beograd i dalje podržavati regionalnu saradnju i dobre susedske odnose na zapadnom Balkanu ", rekao je Van Rompej.

Barozo: EU i dalje ostaje vrlo privlačna

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo takođe je pozdravio odluku da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU.


"Ja sam pre dva dana razgovarao ovde sa predsednikom Tadićem i rekao da će taj problem biti rešen. Smatram da je to jako dobra odluka jer pokazuje da EU ostaje i dalje vrlo privlačna. Mi ćemo iduće godine pozdraviti ulazak u članstvo nove države. I drugi će pristupiti istom tom veoma važnom projektu slobode, odgovornosti i solidarnosti", rekao je Barozo.


Na pitanja novinara da li je ppitanje ulaska Rumunije u "Zonu Šengena" bilo vezano za kandidaturu Srbije, Van Rompej je odgovorio da to "ni u jednom trenutku nije bilo dovđeno u vezu ni od rumunskog predsednika niti u raspravama na samitu".


Van Rompej i Barozo stavili su do znanja da je dato "zeleno svetlo" za ulazak u "Zonu Šengena" Rumuniji i Bugarskoj, ali da će konačna odluka o tome biti doneta u septembru kad se ispune i svi tehnički i drugi uslovi za to.


U Briselu će u petak zvanično, u zaključcima sa zasedanja, biti objavljena odluka o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.03.2012. 23:21
Cestitamo ; Srednji kurs------------- Evro danas 110,5837 dinara
Petak 02.03.2012. 00:28
LEPO SAM VAM REKAO DA CE TADIC DA POBEDI U SLEDECIM IZBORIMA,A VI MI NE VERUJETE :)))) Kako me je samo zao sebe sto znam,i gledam vas mucenike koji ovo citate i cutite,ama bas ste nikakvi... 1)Niko se pobunio nije? ulice su mirne kao da se nista ne dogadja 2)Prodali ste teritoriju da bi usli u EU 2030te,koja nece ni da postoji,ukoliko dodje do III sv rata 3)Glasacete ponovo na izborima za Tadica,i kukacete kako vam je mala plata,kako su cene visoke,kako ono kako ovo '' Z E M LJ O ... OTVORIIII SEEEEE !!! ''
Petak 02.03.2012. 00:13
Sad bih se,majke mi,od tuge rasplakala.Odakle im pravo da nas vode tamo gde mi necemo.Pade mi napamet ono streljanje djaka u Kragujevcu u 2.sv.ratu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online