Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.07.2015.
12:06
Tanjug A

Mekalister: Vreme je za otvaranje prvih poglavlja

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je u Beogradu da je vreme da se otvore prva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU, istakavši da je očigledno da će prvo poglavlje biti 35, te da na kraju procesa mora doći do zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine.

Tanjug
Beograd i Priština moraju pronaći zajednički jezik: Dejvid Mekalister

- Verujem da je došlo vreme da se otvore prva poglavlja, i verujem da bi prva poglavlja trebalo da se otvore u ovoj godini, a to bi mogla biti 35, 23, 24, i 32 - naglasio je on, dodajući da odluku donosi 28 zemalja članica EU, i da Evropska komisija daje samo preporuku.

On je, u razgovoru sa medijima, objasnio da poglavlja 23 i 24 moraju, kako je predviđeno, biti otvorena u ranom stadijumu, kao i da će biti zatvorena na kraju.

Najpre poglavlje 35

U slučaju Srbije, prema njegovim rečima, zbog kompleksnih odnosa sa Prištinom poglavlje 35 ima važnu ulogu.

- Poglavlje 32 trenutno može biti otvoreno, ali je tehničko, pa nećemo moći da otvorimo samo to poglavlje da bi počeli zvanični proces otvaranja bez paralenog otvaranja većih poglavlja, a to bi moglo biti poglavlje 35 - objasnio je Mekalister.

On je podvukao da otvaranje poglavlja 35 zavisi od toga da li je moguće napraviti finalni, dodatni napredak u pronalaženju rešenja za Zajednicu srpskih opština (ZSO).

- Pronalaženje tog rešenje nije samo na Srbiji, već i na Kosovu. Kancelarka Angela Merkel rekla je da je vreme za kompromis i tu poruku je uputila kako Beogradu, tako i Prištini - naglasio je Mekalister.

On je istakao da je svih 35 poglavlja veoma važno, i da će Srbija morati da ispuni sve delove sporazuma sa EU, zbog čega je pristupni proces veoma dug i težak.

- Pitanje Kosova je naravno od vitalnog značaja za EU. Postoji rezolucija Bundestaga koja zahteva da poglavlje 35 treba da se otvori veoma rano, a to su tražile i neke druge vlade EU. Nije na meni da odlučim koje poglavlje će prvo biti otvoreno, ali očigledno je da će to biti poglavlje 35 - naglasio je Mekalister.

Zemljama zapadnog Balkana mesto u EU

On je rekao da svih šest zemalja zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, ali da svaka mora biti odvojeno posmatrana, te da je pristupni proces instrument za jačanje regionalne saradnje, pomirenja, i dobrosusedskih odnosa.

- Na kraju će biti korisno za čitavu Evropu i zapadni Balkan ako dođemo do rešenje u odnosima Beograda i Prištine - poručio je nemački političar.

On je kazao da je svestan da je pitanje zvaničnog priznanja Kosova kontroverzno pitanje u Srbiji.

- Pristupni okvir kaže da je na kraju pristupnih pregovora potreban pravno obavezujući sporazum koji omogućava obema stranama puno ispunjavanje svojih obaveza, na čemu se radi. Možda puno pričamo o Kosovu jer poglavlje 35 treba da bude otvoreno što pre - ukazao je Mekalister.

Postići kompromis

On je dodao da su u prošloj rundi dijaloga strane bile veoma blizu dogovora i da je sada na šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini da pozove dve delegacije na nastavak dijaloga.

Prema njegovim rečima, najurgentnije pitanje u ovom trenutku je rešenje za ZSO, oko kojeg obe strane imaju obavezu da obave svoj posao, a ne, kako je u više navrata podvukao, samo Srbija.

 - Vreme je za kompromis i blizu smo toga. Na kraju pregovora u interesu Srbije je da zaključi pravno obavezujući sporazum sa Kosovom koji će biti u interesu obe strane - ponovio je Mekalister.

On je izrazio uverenje da je Srbija na putu ka EU, dodajući da je "voz iz Beograda je krenuo ka Briselu, a koliko brzo će se kretati i kada će stići zavisiće uglavnom od same Srbije".

- Srbija je ponosna evropska nacija i ako želi da pristupi biće na dobrobit ne samo vaše zemlje već i EU da dobije takvu članicu - uveren je Mekalister.

Istovremeno je podvukao da je pristupanje EU kao građenje kuće, da počinje od glavne odluke, da zahteva puno planiranja u procesu i da počinje od gradnje temelja, koji je težak proces, ali da, kada se upustite u taj proces shvatate da donosi rezultate.

- Moramo biti svesni činjenice da otvaranje poglavlja predstavlja tek početnu tačku za pravi rad koji predstoji Srbije - zaključio je Mekalister.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online