Četvrtak 01.03.2012.
22:40 >> 10:34h
Beta

Srbija dobila status kandidata

Lideri Evropske unije na samitu u Briselu još nisu zvanično doneli odluku
  

Odluku je na Tviteru potvrdio i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koji je poručio da je Srbija zaslužila takvu odluku. U nacrtu zaključaka piše da je "Evropski savet podršao preporuku Saveta ministara od 28. februara i odlučio da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo".

Van Rompej: Ohrabrenje za Srbiju

Posle objavljivanja na Tviteru, odluku o dodeli statusa kandidata Srbiji za članstvo u Uniji i javno je saopštio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, koji je posle završnog prvog dana samita lidera EU, istakao da je to "značajno dostignuće i rezultat napora obe strane u dijalogu između Beograda i Prištine".


"Nadam se da će to ohrabriti Srbiju da učini dalje napore da ispuni politička i ekonomske merila za članstvo u EU. Ja se takođe nadam da će Beograd i dalje podržavati regionalnu saradnju i dobre susedske odnose na zapadnom Balkanu ", rekao je Van Rompej.

Barozo: EU i dalje ostaje vrlo privlačna

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo takođe je pozdravio odluku da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU.


"Ja sam pre dva dana razgovarao ovde sa predsednikom Tadićem i rekao da će taj problem biti rešen. Smatram da je to jako dobra odluka jer pokazuje da EU ostaje i dalje vrlo privlačna. Mi ćemo iduće godine pozdraviti ulazak u članstvo nove države. I drugi će pristupiti istom tom veoma važnom projektu slobode, odgovornosti i solidarnosti", rekao je Barozo.


Na pitanja novinara da li je ppitanje ulaska Rumunije u "Zonu Šengena" bilo vezano za kandidaturu Srbije, Van Rompej je odgovorio da to "ni u jednom trenutku nije bilo dovđeno u vezu ni od rumunskog predsednika niti u raspravama na samitu".


Van Rompej i Barozo stavili su do znanja da je dato "zeleno svetlo" za ulazak u "Zonu Šengena" Rumuniji i Bugarskoj, ali da će konačna odluka o tome biti doneta u septembru kad se ispune i svi tehnički i drugi uslovi za to.


U Briselu će u petak zvanično, u zaključcima sa zasedanja, biti objavljena odluka o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU.

2024 © - Vesti online