Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 18.02.2012.
12:03
Lj. Ivanović - Vesti A

U stroju sa Klarkom i Klintonom

Film "U zemlji krvi i meda", rediteljski prvenac Anđeline Džoli, koji je premijerno prikazan u Sarajevu, već je izazvao brojne kontroverze, jer je po starom receptu iz Vašingtona, Srbe prikazao kao dežurne zločince.

Ostvarenje koje prikazuje jednostranu sliku rata u BiH Džolijeva brani činjenicom "da je uradila istraživanja" i da je imala brojne saradnike i savetnike kada je pitanju krvavi sukob u Bosni i Hercegovini. Ako se pogleda spisak njenih "konsultanata", onda možda nije ni čudno što u pomenutom filmu nema nijedne srpske žrtve ili naoružanog Bošnjaka.
 

Penzionisani general Vesli Klark objašnjavao je Džolijevoj kakvim su bombama gađani Srbi u BiH, ali i građani SR Jugolsavije 1999. godine. Svoj konsultantski pečat dali su i pokojni Ričard Holbruk, arhitekta Dejtonskog sporazuma i prijatelj Hašima Tačija i komandanata terorističke OVK, Kofi Anan, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija, koji nikada nije osudio agresiju na Jugoslaviju, kao i brojne poznate ličnosti koje se bore za američke interese svuda u svetu.

ŠTO SE SRBI LJUTE: Anđelina Džoli

Takođe, Anđelina Džoli o filmu je razgovarala i s bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom, koji je naredio bombardovanje SRJ i otimanje Kosova i Metohije iz sastava Srbije.
Možda sve to nije tako čudno kada se uzme u obzir činjenica da je Džolijeva član američkog Saveta za spoljne odnose, veoma uticajne nevladine organizacije u Vašingtonu, a kolege u tom telu su joj upravo i i konsultanti za snimanje filma "U zemlji krvi i meda".


Članovi organizacije koja ima uticaja na svetsku politiku su bivši predsednici SAD Bil Klinton i Džimi Karter, bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs, poznati novinari, glumci i druge javne ličnosti.


Koliko se od svih njih očekuje možda najbolje govori izjava Lize Šilds iz Saveta za spoljne poslove, prilikom prijema Džolijeve u tu organizaciju juna 2007. godine kad je istakla "da se Anđelina Džoli veoma dobro uklapa u grupu mladih profesionalaca koja je odabrana da budu nova generacija vođstva u spoljnoj politici SAD".

Najviše kritika na film Džolijeve i poruku koje to delo šalje došlo je iz Republike Srpske.
Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić smatra da je film "U zemlji krvi i meda", koji je režirala Anđelina Džoli, "kalibrisan po ratnoj propagandi protiv Srba i nikada nije bilo dileme ko će u filmu biti krv, a ko med".

- Političko, intelektualno i versko Sarajevo postavilo je protivsrpski loš i jednostran film Anđeline Džoli na najviši posleratni pijedestal i ta činjenica govori više od svih sekvenci i kadrova dotične rediteljke amaterke - navodi Vasić.

SA DŽOLIJEVOM NA ISTOM ZADATKU: Vesli Klark i Madlen Olbrajt
 


On smatra da je Džolijeva samo statista, iskorištena kao medijska robna marka, te da su njen film, u stvari, i smislili i režirali drugi. Vasić je rekao da Džolijeva neoprezno navodi svoje konsultante, sve do Klintona, i na taj način otkriva suštinu projekta "krv i med".

- Koliko god Džolijeva pokušavala da celu predstavu internacionalizuje, njen film ima jasan domaći, ovdašnji zadatak - produbljivanje podela u BiH između Srba i muslimana - zaključio je Vasić.
 

 Ljuta na međunarodnu zajednicu

 

Anželina Džoli i glumac Goran Jeftić
 

U intervjuu povodom premijere Džolijeva se trudila da pokaže kako joj cilj nije bio da upre prstom u Srbe, već u međunarodnu zajednicu koja je oklevala da ranije interveniše vojno u Bosni i Hecegovini i time spreči eskalaciju sukoba.


- Uradila sam svoja istraživanja, našla to što sam našla i odlučila da ispričam priču i ako ovaj film u nekog upire prstom, onda je to međunarodna zajednica. Na nju se odnosi moja ljutnja - pravdala se holivudska zvezda, posle brojnih kritika da film nije prikazao pravu sliku sukoba u BiH. 


Kolega i Madlen Olbrajt

 

Savet za spoljne odnose okuplja brojne bivše diplomate poput Henrija Kisindžera i Aleksandara Hejga, bivšeg šefa diplomatije Ronalda Regana. Takođe, tu su i Madlen Olbrajt, državni sekretar SAD za vreme bombardovanja SRJ i bivši komandant američkih snaga u Iraku Džon Abizejd. Koliko su članovi Saveta uticajni ilustruje i podatak da su direktno učestvovali i u formiranju Društva naroda i Ujedinjenih nacija 1945. godine.

POVEZANE VESTI

Subota 18.02.2012. 13:26
Ja uopste ne znam zasto bi trebo neko da se sekira sta se prikazuje u nekim 3.razrednim holividskim filmom naucne fantastike , koju ce gledat samo 25% BiH i mozda jos neki litvanac koji uopste nece pojma imat o cemu se radi ovaj film verovatno je neka slaba kopija Ramba
Subota 18.02.2012. 17:37
Prvocu da pogledam film pa da ga komentarisem. Za sada mi se dopada to sto nema srpskih zrtava, hvala im... Ne volim da gledam nase muskarce kako ginu cak ni na filmovima lol
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online