Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.09.2016.
10:13
alo.rs A

Da li se Bakir poklonio Vučiću u Njujorku?

Rukovanje i kratak razgovor premijera Srbije Aleksandra Vučića i bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića znaci su da ima nade da će kriza u regionu, nastala zbog nedeljnog referenduma u RS, biti rešena na miran način.

A. Čukić
Ovako je bilo na jednom od prethodnih susreta: Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić

Naime, Vučić i Izetbegović su posle panela o Srebrenici u okviru "Klintonove globalne inicijative" uz stisak ruke razmenili i nekoliko reči. O čemu su pričali - samo oni znaju, a stručnjaci procenjuju da je Vučić izgledao dominantno i superiorno u odnosu na svog sagovornika, koji je, na neki način, bio prinuđen da mu se pokloni, piše "Alo!".

Svi se slažu da je ipak najvažnije od svega što je ovaj njihov gest ulio nadu Balkanu da nisu iscrpljene sve mogućnosti da se problemi u BiH reše mirnim putem.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić uveren je da je pozdrav između Vučića i Izetbegovića veoma važan i da je on zapravo uvod u dobar dijalog između Srbije i BiH koji će se uskoro desiti.

- Video sam njihovo rukovanje i o tome zaista mislim sve najbolje. Za mene je to bilo nešto potpuno neočekivano, zbog svih ovih dešavanja, zato mi je sve to bilo jedno vrlo prijatno iznenađenje. Broj jedan mi je, svakako, dobar odnos koji je Vučić imao sa Ćamilom Durakovićem, načelnikom opštine Srebrenica, posle toga što ga je Ćamil uvredio u vezi sa drugim odlaskom u Srebrenicu, nekorektno se poneo prema njemu, a Vučić je prešao preko toga i imao je dobar govor tela dok je pored njega sedeo na stolici, pokazivao je Vučić da mu ništa ne zamera, pričao je sa njim. A kada se sve završilo, primetio sam taj srdačan pozdrav između Bakira, koji je bio u publici, i Vučića i ti njihovi govori tela su vrlo dobar znak u kontekstu ovih beskonačnih pretnji koje stižu i odavde i odande i zatezanja situacija, mislim da te stvari na vrlo dobar način relaksiraju odnose i uvod su u neki dijalog koji će na kraju morati da se desi - kaže Krstić.

Poznati srpski glumac, pantomimičar i profesor Marko Stojanović imao je svoje zanimljivo viđenje njihovog susreta koji se desio u ovoj osetljivoj situaciji za sve, a zbog referenduma u RS.

- Uvek je nezgodno kada jedan od dvojice sagovornika stoji, a drugi sedi. Bilo bi poželjno da onaj koji sedi ustane i tako dođe u ravnopravan položaj sa onim koji stoji, jer je onaj koji stoji uvek dominantan. S druge strane, onaj koji sedi može namerno da ostane da sedi i tako natera onoga koji stoji da mu se "pokloni" kada se rukuju ili kada razgovaraju, posebno ako onaj koji sedi govori tiše, pa onaj koji stoji mora da se sagne da bi mu približio uvo i tako čuo šta ovaj govori. Mislim da je na ovim fotografijama premijer Vučić ipak superiorniji, jer je gospodin Izetbegović bio neodlučan - da li će sedeti ili ustati. Na kraju je uhvaćen kako čuči, a to je u svakom slučaju inferiorniji položaj, posebno kada izgleda ovako nespretno i kao da se pridržava za ramena gospodina Vučića. Zanimljiviji mi je bivši predsednik Klinton, koji se u pozadini nonšalantno smeje i izgleda kao stari, istrošeni profesor koji je uspeo da okupi sve svoje đake i one koje je voleo i one kojima je lupao packe i sad im se malo i podsmeva, jer se nikome nije izvinio, a ipak su mu neki oprostili. Sada su mu svi đaci potrebni kako bi njegova žena postala nova učiteljica u njihovom globalnom selu - navodi on.

Izetbegović srdačan, premijer suzdržan

Psihoterapeut i stručnjak za neverbalnu komunikaciju Zoran Milivojević za "Alo!" kaže da je evidentno da Bakir pokazuje da sa Vučićem želi da ima srdačan i otvoren odnos.

- Time što pruža obe ruke prema njemu i dodiruje Vučića po ramenima Bakir je želeo da pokaže da je srdačan i otvoren prema Vučiću. Ali mi takođe vidimo ovde i disproporciju, a to je da Bakir želi ili glumi da želi da ima srdačniji kontakt, a da je Vučić sa druge strane malo više suzdržan i prihvata rukovanje, jer te Bakirove ruke na njegovim ramenima se mogu tumačiti kao poziv na poljubac. Međutim, neverbalni govor u ovakvoj situaciji treba uzeti sa rezervom jer mi imamo pred sobom političare, to je kao da komentarišemo neverbalni govor dva glumca u predstavi. Obojica su gosti Klintonove fondacije, važni ljudi su oko njih. Njih dvojica nisu tu Vučić i Izetbegović, već politički likovi koji šalju određene poruke, šalju poruke prisutnima u sali, zatim svim ljudima koji će pratiti medije koji o tome izveštavaju, domaćoj i svetskoj javnosti - objašnjava on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online