Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 15.02.2012.
10:07
B92 A

Koliko strani ambasadori krše pravila?

Otvoreno političko navijanje stranih ambasadora u Srbiji i vređanje domaćina često ostaju bez posledica. Protestne note se potežu samo kod najtežih incidenata. Oni rado komentarišu političke prilike u našoj zemlji, ”brinu” o Vojvodini i Sandžaku, traže termin izbora i na njima imaju svoje favorite, gostuju na stranačkim skupovima, javno kritikuju zakone... I to najčešće ne nailazi na reakcije zvaničnog Beograda.

Zatalasao: Volfram Mas

Kako nam je rekao Milivoje Mihajlović, šef Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, ministri zasad neće razmatrati eventualne reakcije države na istupe Volframa Masa.

I u nemačkoj ambasadi su nam rekli da o ovoj temi više neće davati izjave, dok je predsednik DSS Vojislav Koštunica ponovio tvrdnju oko koje se i razvila polemika - da je primena SSP nanela štetu od 500 miliona evra, a da se domaća javnost obmanjuje time da je sporazum doneo dobiti.

Mas je već drugi nemački ambasador koji se zamera delu javnosti u Srbiji. Andreas Cobel je tako najavio otcepljenje Vojvodine, mađarski ambasador Oskar Nikovic je javno kritikovao naš Zakon o rehabilitaciji, a gotovo ceo diplomatski kor zahtevao je održavanje gej parade.

Nije ”naivna” ni grupa ”Prijatelji Sandžaka” koju čine Nemačka, Italija, Francuska, Amerika, Britanija, koja je osnovana baš za osetljivo područje Srbije, ne otkrivajući zašto je baš njemu potrebna njihova pomoć.

Uobičajena reakcija na kritike da se preterano mešaju u srpsku politiku u stranim ambasadama jeste da ”samo zastupaju svoje interese u skladu sa pravilima Bečke konvencije”.

"Glavni zadatak svakog ambasadora jeste da radi na poboljšanju odnosa dveju zemalja, a ne da ih neodmerenim izjavama kvari. Nažalost, naša država često sama otvara prostor za neadekvatno delovanje diplomata", kaže nam Branko Branković, nekadašnji ambasador u UN.

Predrag Simić, bivši ambasador u Parizu, kaže da država protestnim notama i demaršima pribegava samo u slučaju najtežih incidenata, kao što su bila priznavanja nezavisnosti Kosova. U slučaju neprimerenih izjava, objašnjava Simić, najčešće sledi poziv diplomati na neformalni razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova:

"Od varnica koje su nastale na relaciji Mas-Koštunica mnogo je važnija poruka koju je nemački ambasador zapravo poslao, a to je da će Srbija teško dobiti status kandidata u martu."

ŠTA SVE MOŽE DA PROĐE

-Andreas Cobel, bivši ambasador Nemačke, april 2007:

"Problem Kosova treba rešiti što pre, jer bi se mogao otvoriti problem u Vojvodini i Sandžaku."

-Kameron Manter, bivši ambasador SAD, maj 2008:

"SPS u koaliciji sa DS može da doprinese evropskoj budućnosti Srbije."

-Žan-Fransoa Teral, bivši ambasador Francuske, jul 2010:

"SPS i DS su rekli da će da sarađuju. Dajemo im kredit i čekamo rezultate."

-Meri Vorlik, ambasador SAD, septembar 2011:

"Vlasti u Srbiji treba da učine sve što je u njihovoj moći da i ove godine omoguće održavanje uspešne i bezbedne Parade ponosa."

-Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije, oktobar 2011:

"SNS je postao jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije."

-Volfram Mas, ambasador Nemačke, decembar 2011:

"Ko tvrdi da Srbija gubi primenom SSP ili ne zna o čemu se radi, ili, jednostavno, laže."

POVEZANE VESTI

Sreda 15.02.2012. 10:21
A sto cutite OTERAJTE ih.
Sreda 15.02.2012. 10:54
Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije : "... Ima li ovde srba...?" odgovor: "..NE !!!!!...." ja mislim da je ovo izjava decenije
Sreda 15.02.2012. 11:59
Svako ko zloupotrebi gostoprimstvo ove drzave MORA biti najuren..ako zelomo da nas pocnu ozbiljno shvatati.Ambasadori su dosli ovde predstavljati svoju zemlju,A NE MESATI SE U NASU !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online